CM de hochei pe gheaţă, o competiţie încheiată pentru România înainte de a începe

Cu doar două zile înainte de intrarea în Săptămâna Patimilor, echipa României îşi începe, sâmbătă, la Torun, în Polonia, "calvarul" la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă, competiţie ce pare încheiată pentru tricolori înainte de a debuta.

39 afișări
Imaginea articolului CM de hochei pe gheaţă, o competiţie încheiată pentru România înainte de a începe

FOCUS: CM de hochei pe gheaţă, o competiţie încheiată pentru România înainte de a începe (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Naţionala a căzut la mijloc în conflictul dintre fostul preşedinte Janos Kurko şi actualul conducător al federaţiei, Tanczos Barna. Dincolo de orgolii şi de interesele celor doi, atât Tanczos, cât şi Kurko au partea lor de dreptate.

Kurko vrea asigurări pentru jucători la valoarea lor de piaţă, pentru a nu ajunge în postura să plătească două-trei luni un sportiv care s-a accidentat la echipa naţională. Pentru asta, a atenţionat, în scris, federaţia. Eroarea lui Kurko şi avantajul lui Tanczos Barna este că patronul lui HC Csikszereda a solicitat ca respectivele asigurări să fie făcute la valoarea de piaţă a jucătorilor, valoare pe care ar stabili-o conducerea vicecampioanei României.

A doua doleanţă a lui Kurko este ca federaţia să plătească salariile jucătorilor în perioada în care aceştia sunt la lot, lucru care este imposibil. Abil, Kurko nu a specificat această doleanţă în hârtia înaintată federaţiei, dar a susţinut-o în faţa presei şi în discuţiile private cu Tanczos Barna.

Odată cu implicarea Ministerului Tineretului şi Sportului, Kurko ar putea întoarce macazul şi să afirme că nu a cerut niciun salariu, ci doar asigurarea de tip NHL pentru jucători, aşa cum reiese şi din adresa trimisă de HC Csikszereda.

Monica Iacob-Ridzi a cerut sancţiuni pentru periclitarea obiectivului, în timp ce preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Tanczos Barna, vrea şi el pedepse fără precedent la evenimente fără precedent. Toţi cei din lumea hocheiului ştiu că, după regulament, suspendarea maximă pentru jucători este de... şase etape.

Într-o grupă cu Italia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie şi Olanda, nici măcar canadianul Tom Skinner nu poate face minuni. Chiar şi naţionala de fotbal, cu Piţurcă la timonă, are şanse mult mai mari la o calificare la Mondiale, decât cea de hochei să-şi păstreze locul în Divizia I, grupa B. Dacă în urmă cu o lună şi jumătate, şansele de a ne menţine în grupă erau undeva, la 40 la sută, după boicotul de la echipa naţională al jucătorilor de la HC Csikszereda, acestea ating cu greu zece la sută.

În aceste condiţii, la Mondialele de la Torun, greul va cădea pe umerii apărării, în timp ce "veteranul" Geru va încerca să "încingă" pucul în plasele adverse.

Obiectivul oficial al naţionalei rămâne şi după boicot acelaşi: menţinerea în grupă. Neoficial, toţi cei din staful federal sunt conştienţi că nu avem nicio şansă şi speră să nu pierdem la diferenţe mai mari de 10-12 goluri. Chiar preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Tanczos Barna, a lăsat să se înţeleagă faptul că "tricolorii" se duc la Torun precum mielul la tăiere: "Oricât de mică este şansa noastră la aceste Mondiale, o vom juca până la capăt şi vom încerca să jucăm cât de bine putem. O să fie greu, nu ştiu dacă şansele noastre de a mai spera sunt compuse din două cifre". Aşadar, nici măcar şanse de a mai spera nu avem, aşa că ce să mai vorbim de şansele de a ne menţine în grupă.

Despre cât de buni vom fi la aceste Mondiale a "vorbit" rezultatul din partida amicală susţinută de România zilele trecute, la Zagreb, în faţa Croaţiei: 0-1 (0-0, 0-0, 0-1).

Antrenorul canadian al „tricolorilor”, Tom Skinner, are la dispoziţie următorii jucători: Szabolcs Molnar, Istvan Csergo (portari), Endre Kosa, Csaba Nagy, Attila Tanko, Cătălin Geru, Georgescu, Szabolcs Papp, Szabolcs Molnar, Szabolcs Szocs, Ervin Moldovan, Levente Zsok, Istvan Antal, Istvan Sprencz, Zsolt Molnar, Tihamer Becze, Csanad Virag, Nicusor Luşneac, David Attila, Leonard Pascaru, Imecs Attila, Ciprian Ţapu.

Asta în timp ce jucătorii de la HC Csikszereda, Robert Fulop, Istvan Nagy, Jozsef Adorjan, Attila Goga, Botond Flinta, Mihaly Ede, Petres Tivadar, Arpad Mihaly, Zsombor Antal, Zsolt Molnar, Csanad Virag, Levente Lorincz, vor urmări de la televizor prăbuşirea naţionalei.

Programul echipei României în Divizia I, grupa B, este următorul:

România – Italia, sâmbătă, ora 17.30;

Polonia – România, luni, ora 21.00;

România – Marea Britanie, marţi, ora 17.30;

Ucraina – România, joi, ora 17.30

Olanda – România, vineri, ora 14.00.

(Material realizat de Ionel Drăguşin; ionel.dragusin@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici