CNCD a stabilit: sportivul Theodor Matican a fost discriminat de Comitetul Naţional Paralimpic. Cazul, prezentat pe larg de Mediafax

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit miercuri că sportivul paralimpic Theodor Matican a fost discriminat de Comitetul Naţional Paralimpic.

1540 afișări
Imaginea articolului CNCD a stabilit: sportivul Theodor Matican a fost discriminat de Comitetul Naţional Paralimpic. Cazul, prezentat pe larg de Mediafax

CNCD a stabilit că sportivul Theodor Matican a fost discriminat de Comitetul Naţional Paralimpic

Potrivit unui comunicat de presă, Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit că afirmaţia preşedintei Comitetului Naţional Paralimpic, Sally Wood Lamont, la adresa sportivului paralimpic Theodor Matican: „nu va mai participa până nu-mi face mie dovada că ştie să schieze(...)” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate.

Ca urmare, s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 1.000 lei faţă de preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi), precizează CNCD.

O altă decizie vizează „restrângerea accesului la competiţia de la Tokyo 2021 (paraciclism) a sportivului paralimpic Theodor Matican de către Comitetului Naţional Paralimpic, prin refuzul Comitetului Naţional Paralimpic de a asigura sportivului cu dizabilităţi un însoţitor la competiţie”.

Acest lucru reprezintă faptă de discriminare prin care se încalcă dreptul persoanei cu dizabilităţi de a participa la competiţii sportive. În acest caz, Comitetul Naţional Paralimpic a fost amendat cu 10.000 lei.

Mediafax a prezentat pe larg cazul Matican.

AICI, detalii

Reacţia doctorului Matican: „Vom continua în instanţă”

Dosarul Matican se afla pe masa CNCD din august 2021.

„Sentinţa este un prim pas pentru a merge mai departe. Vom continua să ducem cazul în instanţele civile, pentru a ni se recunoaşte dreptul de a fi participat la Olimpiadă.

În plângerea către CNCD am cerut să fie sancţionat şi MTS. Observ că nu s-a luat nicio decizie împotriva ministrului Novak. Aştept să-mi parvină motivarea”, a reacţionat astăzi medicul Sorin Matican, tatăl sportivului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici