Medicul Sorin Matican acuză Comitetul Paralimpic Român că îi refuză fiului său participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

  • Într-o scrisoare deschisă, doctorul cere solidaritate, pentru ca fiul său să poată participa la Olimpiada paralimpicilor însoţit de un părinte.
  • Sorin Matican susţine că fiul său nu se descurcă să se îmbrace sau să încalţe singur, astfel că are musai nevoie de ajutor.
  • Theo este multiplu campion naţional şi european la ciclism, aflându-se timp de 12 săptămâni pe locul 1 în clasamentul mondial, la categoria lui.
2887 afișări
Imaginea articolului Medicul Sorin Matican acuză Comitetul Paralimpic Român că îi refuză fiului său participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Paraciclistul Theodor Matican FOTO: Federatia de Ciclism

Medicul craiovean Sorin Matican reclamă, într-o scrisoare publică, faptul că fiul său, Theodor, a primit interzis să participe la Jocurile Paralimpice de la Tokyo cu însoţitor.

Theo are dreptul de a participa la competiţia progamată să se deruleze în perioada 24 august-5 septembrie în capitala Japoniei, în proba de paraciclism. Doar că forul naţional paralimpic ”refuză să îl includă pe Theo în delegaţie”, după cum susţine Sorin Matican.

Theo, 23 de ani, s-a născut cu dizabilităţi, având un diagnosticul de paralizie cerebrală în forma diskinetică coreo-atetozica, care este descris prin prezenţa unor tulburări de coordonare, de statică şi dinamică, de mers şi echilibru.

”Theo nu poate să se îmbrace sau să se încalţe singur”, motivează doctorul Sorin Matican motivul pentru care cere Comitetului Paralimpic Român să-l accepte în delegaţie.

SCRISOARE DESCHISĂ

Vă rog sa veniţi alături de Theo în faţa acestei nedreptaţi din partea lui Novak şi Comitetul Naţional Paralimpic Român!

„Dreptate pentru Theo!”

Am decis să trimit aceste rânduri către toţi românii pentru că sper în solidaritatea caracteristică nouă, atunci când suntem puşi în faţa unui evident act de nedreptate. Şi pentru că am epuizat practic toate demersurile instituţionale posibile pentru a rezolva o „problemă” care nu ar fi trebuit să existe, lovindu-mă de un zid pe care singur, este clar, că nu pot să îl dobor.

Vă scriu despre Theodor Matican sau Theo, aşa cum îi spun toţi prietenii. Theo este copilul meu, iar eu mi-am dedicat viaţa pentru el aşa cum oricare alt părinte român ar fi făcut-o pentru copilul lui. Pentru ca el să fie la fel cu semenii lui.

Theo este proaspat absolvent al Facultăţii de Kinetoterapie şi Motricitate Specială şi student în anul al III-lea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sportivă.

Theo este ciclist. Este multiplu campion naţional şi european. S-a aflat timp de 12 săptămâni pe locul 1 în clasamentul mondial, la categoria lui. A fost de 18 ori pe podumuri internaţionale, dintre care 14 la nivel de Cupă Europeană. Anul acesta, s-a clasat pe locul 7 la Cupa Mondială, în luna mai şi a obţinut două medalii de bronz la campionatele europene din luna iunie.

Theo este deja un nume în ciclismul naţional şi internaţional şi este susţinut permanent de Federaţia Română de Ciclism, căreia vreau să îi mulţumesc şi pe această cale.

Datorită performanţelor lui, comunitatea din care face parte, i-a acordat la numai 23 de ani, titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova”, o calitate cu care se va mândri toată viaţa.

Poate că toate aceste rezultate nu ar fi ieşite din comun dacă nu v-aş spune că Theo este un tânăr care s-a născut cu dizabilităţi având un diagnostic grav, Paralizie Cerebrală în forma Diskinetică coreo-atetozica, care este descris prin prezenţa unor tulburări de coordonare, de statică şi dinamică, de mers şi echilibru ş.a.

Toate performanţele sale au fost, evident, obţinute la concursuri de paraciclism şi paralimpice, cu multă, multă muncă, cu determinare, abnegaţie şi perseverenţă. Theo poate fi un real model pentru alţi tineri care sunt in aceeaşi situaţie şi o dovadă clară că „se poate”!

Motivul pentru care am decis să mă adresez românilor este pentru că vreau ca împreună să îi facem lui Theo dreptate!

Deşi îndeplineşte toate criteriile pentru a fi nominalizat ca reprezentant al României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, deşi a fost nominalizat în acest sens de Federaţia Română de Ciclism, Comitetul Naţional Paralimpic refuză să îl includă pe Theo în delegaţia sportivilor care vor reprezenta România, iar motivul este halucinant. „Theo nu are dreptul de însoţitor la Jocurile Paralimpice”.

Este de la sine înţeles că toate performanţele obţinute până în prezent de acest tânăr nu ar fi fost posibile dacă unul dintre membrii familiei nu ar fi fost lângă el la competiţii. Handicapul pe care îl are este de tip 1A (handicap grav care necesită asistent personal). Theo nu poate să se îmbrace sau să se încalţe singur. Dar poate să facă performanţă şi poate să aducă României o medalie de aur la Tokyo. Incredibil? Perfect posibil!

Păienjenişul birocratic ridicat de Comitetul Naţional Paralimpic în faţa lui Theo are doar raţiuni subiective şi, din păcate, suportul tacit al Ministerului Tineretului şi Sportului şi a domnului Ministru Eduard Novak. Despre elementele subiective ale acestei atitudini pot vorbi oricând pentru că le cunosc. Nu vreau insă să umbresc acest mesaj de solidaritate şi strigăt de ajutor cu poveşti urâte şi decizii neprincipiale sau incorecte, într-o lume în care implicarea pentru a ajuta ar trebui să fie naturală şi în afara oricăror „strategii” conjuncturale.

Succesul persoanelor cu dizabilităţi reprezintă poveşti despre curaj, despre muncă, despre determinare, despre voinţă. Dar şi despre o societate sănătoasă, care spijină şi susţine aceste persoane în lupta lor pentru normalitate.

Theo se pregăteşte de câţiva ani să participe la Tokyo. Instituţiile statului român vor să îi taie aripile. Unui om, unui român, unui campion! Acesta este motivul pentru care vă chem alături de mine pentru a face dreptate acum cât nu este prea târziu.

Veniţi lângă Theo! Să fim împreună cu el la Tokyo!

 

Sorin MATICAN

în numele lui Theo

​30.06.2021”

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici