CONI: Mutu riscă foarte mult, până la 4 ani de suspendare, pentru că este recidivist

Fosta scrimeră Diana Bianchedi, membru al Comisiei de control antidoping a CONI, a declarat, pentru La Repubblica, că atacantul român Adrian Mutu, care a fost depistat pozitiv de două ori cu sibutramină, riscă o suspendare de până la patru ani pentru că este recidivist, informează violanews.com.

36 afișări
Imaginea articolului CONI: Mutu riscă foarte mult, până la 4 ani de suspendare, pentru că este recidivist

CONI: Mutu riscă foarte mult, până la 4 ani de suspendare, pentru că este recidivist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mutu riscă foarte mult, pentru că este recidivist. În plus, la aceeaşi categorie de substanţe, un stimulent. Nouă nu ne pasă ce s-a întâmplat în Anglia, ci pe noi ne interesează că a fost suspendat, astfel încât, conform regulilor sportive, el este recidivist. El riscă până la patru ani de suspendare", a declarat Diana Bianchedi, care este totodată şi membru al Consiliului de supraveghere privind dopajul din cadrul Ministerului Sănătăţii din Italia.

Oficialul CONI a adăugat că nu contează dacă Mutu a luat pastile pentru slăbit, fără să ştie că acestea conţin sibutramină. "Da, riscă o suspendare chiar dacă le-a luat fără să ştie că acestea conţin substanţe dopante. Pentru a obţine o pedeapsă mai uşoară trebuie să spună în mod clar şi precis modul în care substanţa a intrat în corpul său şi trebuie să demonstreze, mai presus de toate, că nu a existat nicio vină sau neglijenţă", a completat Diana Bianchedi.

Întrebată ce reprezintă faptul că, potrivit Codului Mondial Antidoping, sibutramina se află pe lista substanţelor "specificate", Bianchedi a precizat: "Semnifică că WADA recunoaşte că această substanţă poate fi asumată în mod non-voluntar şi că nu a fost demonstrată o eficacitate relevantă la nivelul performanţelor sportive. Dacă pentru Mutu nu ar fi existat precendentul din Anglia ar fi scăpat mai uşor, poate chiar doar cu o mustrare. În regulamentul WADA nu se prevede o pedeapsă mai dură dacă se cere cotraexpertiza, dar este evident că dacă ceri o nouă analiză şi eşti vinovat, nu te pui într-o lumină prea bună. Depinde de Mutu cât va dura până se va da sentinţă, dar cred că până va fi audiat va dura cel puţin o lună. Apoi sentinţa i se va comunica imediat după ce iese de la audieri".

Mutu a fost pentru prima oară în carieră depistat pozitiv la finalul anului 2004, pe vremea când evolua la clubul Chelsea Londra. Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma, contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping.

Atacantul Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramină de două ori în acest an: prima dată în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, iar a doua oară, la zece zile distanţă, după un control antidoping efectuat pe 20 ianuarie, după meciul Fiorentina - Lazio, scor 3-2, din Cupa Italiei, în care jucătorul român a marcat două goluri.

Sibutramina, substanţă folosită în tratamentul obezităţii, acţionând prin reducerea senzaţiei de foame, figurează pe lista produselor interzise de către Agentia Mondială Antidoping (WADA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici