Cristian Balaj, arbitrul turului sezonului 2008/2009

Centralul Cristian Balaj a fost desemnat, joi, cel mai bun arbitru al turului Ligii I în sezonul 2008/2009, conform unui clasament întocmit de Comisia Centrală a Arbitrilor, el fiind urmat în această ierarhie de Alexandru Tudor.

24 afișări
Imaginea articolului Cristian Balaj, arbitrul turului sezonului 2008/2009

Cristian Balaj, arbitrul turului sezonului 2008/2009 (Imagine: Mediafax Foto)

În clasametul CCA, Balaj şi Tudor au fost urmaţi, la egalitate pe locul trei, de Alexandru Diaconu şi Augustus Constantin. În clasamentul celor mai buni asistenţi, primul loc a fost ocupat de Cristian Nica, poziţia a doua de Ionel Popa, iar ultimul loc pe podium i-a revenit lui Aurel Oniţa. CCA a acordat două premii şi pentru arbitrii femei, cel mai bun central Cristina Dociorman şi cel mai bun asistent Irina Mârţ. CCA l-a premiat cu un echipament sportiv şi pe arbitrul Fănel Văduva, în vârstă de numai 14 ani. Toţi au primit premii constând în echipamente sportive din partea sponsorului oficial al CCA.

Balaj consideră că mai mulţi arbitri puteau ocupa primul loc în clasamentul CCA. "Nu ştiu dacă neapărat contează pentru mine. Ne pregătim pentru fiecare meci să nu greşim. Că s-a întâmplat să fiu arbitrul anului, putea fi oricare dintre colegii mei, cu atât mai bine pentru mine. În ultimii trei ani de zile am avut o greşeală majoră, la un joc la Bistriţa, pe care nu neapărat îl regret, dar nu am de ce să-mi cer scuze pentru că am conştiinţa împăcată şi nu am dorit niciodată să avantajez sau să defavorize o echipă. A contat mult faptul că la orice joc, indiferent că a fost campionat naţional sau internaţional, m-am concentrat să fiu cât mai serios şi să greşesc cât mai puţin", a spus Balaj.

Cristian Balaj crede că se arbitrează mai uşor un meci internaţional decât o partidă din Liga I. "Cred că este mai uşor de arbitrat meciurile internaţionale decât cele din România. Comportamentul celor de afară este mult mai civilizat. Nu există limbajul sau presiunile de aici. Anul acesta am simţit o anumită protecţie, credibilitatea a crescut. Am încercat să mă protejez. Nu prea am citit ziare, nu m-am uitat la emisiuni sportive, acele declaraţii care apar fac rău şi crează tensiuni şi în rândul suporterilor, anumite prejudecăţi împotriva arbitrilor înainte să înceapă meciul. Aş fi vrut să arbitrez şi eu în Liga Campionilor, acum sperăm să promoveze el (n.r. - Alexandru Tudor) mai sus şi să mai facă un loc pentru ceilalţi colegi, aş veni eu în locul lui probabil, şi alţii la rândul lor în locul meu. Am avea jocuri mai importante, delegări mai importante şi fotbalul românesc ar avea de câştigat", a mai spus Balaj.

Balaj i-a transmis arbitrului Fănel Văduva să fie curajos în deciziile pe care le va lua. "Să aibă răbdare şi ambiţie, curaj. Un arbitru trebuie să fie deştept, frumos, înalt, comunicativ, spiritual, şi dacă ar avea toate aceste calităţi, probabil nu s-ar face arbitru", a explicat Balaj.

Comisia Centrală a Arbitrilor a avut, joi, o întrunire cu arbitrii pentru a analiza prestaţia lor din ultimele şapte etape ale Ligii I. Pe lângă membrii Comisiei, au participat, în a doua parte a întrunirii, preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici