Deputaţii au adoptat legea privind violenţa în sport

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţelor la competiţiile sportive, care prevede amenzi între 1000 şi 3000 de lei sau muncă în folosul comunităţii pentru spectatorii care pătrund pe suprafaţa de joc.

17 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au adoptat legea privind violenţa în sport

Deputaţii au adoptat legea privind violenţa în sport

Proiectul a fost aprobat cu cu 198 voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi 11 abţineri.

„Este un proiect de lege modern, aşa cum cere Uniunea Europeană. Fenomenul o luase razna. Era o nebunie în fotbalul mondial, care a ajuns şi în România. Am prevăzut escaladarea violenţei şi pe stadioanele din ţara noastră”, a declarat iniţiatorul acestei legi, deputatul PRM Dumitru Dragomir, preşedintele LPF.

El a mai spus că această lege va da posibilitatea „celor mulţi” să vină la stadioane fără frica de a nu se mai întoarce acasă.

Conform legii aprobate marţi, cea mai mare amendă, cuprinsă între 1000 şi 3000 lei sau prestarea a 150 – 300 ore activităţi în folosul comunităţii, precum şi interzicerea accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care a săvârşit fapta, se aplică spectatorilor care pătrund pe suprafaţa de joc.

Speculanţii vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 3000 lei, iar biletele găsite asupra lor se confiscă.

În cazul organizatorilor de evenimente sportive, amenzile pot ajunge la 50000 lei, precum şi la suspendarea pentru o perioadă de 6 luni, pentru nerespectarea unor obligaţii cum ar fi interzicerea vânzării, distribuirii sau consumului de băuturi alcoolice în arenele sportive, să interzică afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganelor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate. De asemenea organizatorii evenimentelor sportive nu trebuie să permită accesul în stadion persoanelor aflate în vădită stare de ebrietate, care au asupra lor băuturi alcoolice, arme sau muniţii de orice fel, ori făclii, torţe, petarde.

În cazul desfăşurării unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc, legea impune prezenţa pe stadion a prefectului ori a unui reprezentant al acestuia, precum şi a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripţie se află arena sportivă.

Legea urmează să fie trimisă la Preşedinţie în vederea promulgării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici