Deschiderea JO-2010, umbrită de moartea lui Kumaritashvili

Presa internaţională evidenţiază, sâmbătă, faptul că festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver a fost umbrită de decesul georgianului Nodar Kumaritashvili, sportiv care urma să concureze la JO în proba de sanie.

43 afișări
Imaginea articolului Deschiderea JO-2010, umbrită de moartea lui Kumaritashvili

Deschiderea JO-2010, umbrită de moartea lui Kumaritashvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Jocurile Olimpice de iarnă încep în ciuda tragediei la sanie. Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 s-au deschis, dar ceremonia a fost umbrită de moartea sportivului georgian în vârstă de 21 de ani, Nodar Kumaritashvili", a notat postul britanic BBC.

Sursa citată a scris şi despre o defecţiune tehnică ce a avut loc în momentul în care a fost aprinsă flacăra olimpică: "Flacăra olimpică a fost aprinsă de patru vedete ale sportului canadian - fostul mare hocheist Wayne Gretzky, schioarea Nancy Greene, patinatoarea de viteză Katrina LeMay Doan şi baschetbalistul Steve Nash. Cu toate acestea, o problemă tehnică a făcut ca doar trei din cei patru purtători ai torţei să poată aprinde flacăra, după ce una din coloanele de gheaţă nu a reuşit să iasă" (n.r. - Katrina LeMay Doan a fost cea în faţa căreia nu a ieşit coloana de gheaţă care s-ar fi unit cu celelalte trei, care au aprins flacăra olimpică).

Publicaţia franceză L'Equipe a notat că ceremonia de deschidere a JO-2010 a fost marcată de "emoţie" după tragedia sportivului georgian. "Moartea sportivului Nodar Kumaritashvili a bântuit ceremonia de deschidere, vineri noapte, în Vancouver, dar spectacolul continuă", a precizat publicaţia franceză.

Ziarul spaniol Marca a scris că "Jocurile de la Vancouver au început cu doliu", după moartea lui Kumaritashvili: "Cu delegaţia Georgiei purtând banderole negre şi o panglică neagră pe steagul acestei ţări, au început oficial Jocuri Olimpice de iarnă din Vancouver, marcate de moartea tragică a lui Nodar Kumaritashvili în antrenanmentele de la sanie".

Jurnalele canadiene au salutat cu mândrie deschidere JO-2010, dar au rezervat un dram de doliu pentru a marca decesul sportivului georgian.

"Ora noastră de a străluci", a anunţat pe întreaga lăţime a primei paginii publicaţia Globe and Mail care a notat, chiar sub o fotografie mare cu delegaţia Canadei, "speranţele unei naţiuni determinate să câştige".

De asemenea, publicaţia citată a remarcat sobru într-un alt articol de pe prima pagină că moartea lui Nodar Kumaritashvili este "o tragedie care aruncă o mare umbră asupra competiţiei".

La Presse din Montreal merge mult mai departe, rezervându-i acestui eveniment titlul de prima pagină pentru a se întreba "Pe cine să învinovăţeşti?", înainte de a nota: "Să înceapă Jocurile!".

"Este lipsa de experienţă a unui tânăr atlet? O pistă prea rapidă şi prea periculoasă? Sau conducătorii echipei canadiene care au limitat la minim accesul sportivilor străini pe pistă în lunile dinaintea Jocurilor pentru a-şi asigura un avantaj strategic?", se întreabă cotidianul canadian.

"Extaz şi durere la Jocurile Olimpice", a titrat la rândul său primul ziar din Canada, Toronto Star. "Există un gol în rândurile şi în inimile sportivilor", a adăugat el.

"O noapte de bucurie şi de tristeţe", a punctat The Gazette din Montreal.

Kumaritashvili, în vârstă de 21 de ani, a fost aruncat de pe pistă, vineri, la a doua sesiune de antrenamente oficiale de la JO, la ultimul viraj, când sania sa avea o viteză de aproximativ 140 de kilometri pe oră, şi s-a izbit de un stâlp metalic. Sportivul şi-a pierdut cunoştinţa în urma impactului.

Medicii prezenţi la faţa locului i-au acordat lui Nodar Kumaritashvili primul ajutor, după care sportivul a fost transportat cu ambulanţa la spital, însă nu a mai putut fi salvat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici