DNA face precizări privind faptele din dosarul lui Penescu

DNA face precizări cu faptele pentru care patru persoane, printre care şi Cornel Penescu, acţionar majoritar la FC Argeş Piteşti, au fost arestate preventiv, marţi, arătând că în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane şi că la dosar au colaborat şi ofiţeri ai DGIPI.

25 afișări
Imaginea articolului DNA face precizări privind faptele din dosarul lui Penescu

DNA face precizări privind faptele din dosarul lui Penescu (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Cornel Penescu, acţionar majoritar la Clubul de Fotbal FC Argeş Piteşti şi acţionar şi asociat la SC PIC SA Piteşti şi la alte societăţi comerciale, este acuzat de trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, Liviu Ilie Făcăleaţă, persoană din anturajul lui Penescu, este cercetat pentru o infracţiune de dare de mită şi o infracţiune de complicitate la dare de mită în formă continuată, informează, marţi, DNA, într-un comunicat de presă.

Totodată, Gheorghe Constantin, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, este acuzat de două infracţiuni de luare de mită dintre care una în formă continuată, în timp ce dan Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, este cercetat pentru luare de mită, potrivit DNA.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că Penescu a remis direct, în două tranşe, suma de 290.000 de lei lui Gheorghe Constantin, pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal să delege arbitri agreaţi de primul inculpat la meciurile disputate de Fotbal Club Argeş în sezonul 2008 – 2009 şi pentru a promova în Lotul A un arbitru protejat de Penescu.

De asemenea, a mai rezultat că Penescu a remis, prin intermediul lui Liviu Făcăleaţă, suma de 4.000 de euro lui Dan Cristian Libertatu, director la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în ce priveşte competenţele pe care le avea instituţia faţă de activitatea derulată de SC PIC SA, societate comercială controlată de finanţatorul de la FC Argeş.

Banii au fost remişi pentru ca societatea să nu fie sancţionată contravenţional, iar reprezentanţii acesteia să obţină informaţii nepublice privind eventualele controale efectuate de reprezentanţi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, potrivit DNA.

Din aceeaşi Ordonoanţă a mai rezultat că, în perioada octombrie – decembrie 2008, Penescu a remis suma totală de 54.000 de dolari mai multor arbitri din Liga I de fotbal pentru a beneficia de arbitraje favorabile în meciurile pe care le disputa Fotbal Club Argeş Piteşti şi, de asemenea, suma de 3.000 euro unui observator federal delegat la unul din meciurile disputate de Fotbal Club Argeş.

Sumele de bani sus-menţionate au fost remise arbitrilor prin intermediul Lui Liviu Făcăleaţă.

"Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 13 aprilie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. La data de 14 aprilie 2009, Tribunalul Piteşti a dispus măsura arestării preventive pe 29 de zile a celor patru inculpaţi", precizează DNA.

Procurorii efectuează, în aceeaşi cauză, acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, adaugă DNA.

Potrivit sursei citate, la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici