DNA nu a furnizat jurnaliştilor stenogramele din dosarul "Valiza"

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) neagă faptul că ar fi furnizat copii ale rechizitoriului sau ale altor documente din dosarul "Valiza", în care este judecat finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, pentru fapte de corupţie.

15 afișări
Imaginea articolului DNA nu a furnizat jurnaliştilor stenogramele din dosarul "Valiza"

DNA nu a furnizat jurnaliştilor stenogramele din dosarul "Valiza"

"În ultimele săptămâni, în spaţiul public s-a încercat, în mod eronat, acreditarea ideii că DNA a dat publicităţii transcrierea convorbirilor telefonice realizate şi valorificate la soluţionarea dosarului penal cunoscut în mass-media sub numele de «Dosarul Valiza», dosar în care un număr de persoane au fost trimise în judecată, în legătură cu infracţiuni de corupţie adiacente unor meciuri de fotbal", se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, DNA precizează că nu a dat publicităţii copii ale rechizitoriului sau ale altor documente din dosarul respectiv şi, prin urmare, nici copii ale proceselor verbale de redare a discuţiilor telefonice înregistrate potrivit legii.

Totodată, Biroul de presă al instituţiei arată că a respectat practica de comunicare stabilită prin Strategia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de comunicare şi relaţionare cu media şi societatea civilă, cu observarea prevederilor Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii 277/13 aprilie 2006 privind aprobarea "Ghidului de bune practici pentru cooperarea între instanţe, parchetele de pe lângă acestea şi mass-media" şi a articolului 264 din Codul de Procedură Penală.

"Nici în această situaţie, nici în cazul celorlalte dosare penale cu care DNA a sesizat sau va sesiza instanţele de judecată, DNA nu eliberează copii ale rechizitoriilor, instanţele fiind singurele în măsură să decidă asupra condiţiilor şi circumstanţelor în care aceste documente devin publice. În consecinţă, cu atât mai puţin, DNA nu a eliberat copii ale înscrisurilor care reprezintă mijloace de probă, conţinute în dosare", se mai sublinează în comunicat.

În finalul documentului citat se precizează că înregistrarea convorbirilor telefonice sau a comunicărilor s-a realizat cu autorizarea motivată a judecătorului, toate acestea fiind valorificate numai în scopul soluţionării cauzei şi al argumentării actului de inculpare.

"Singura comunicare publică a DNA asupra conţinutului dosarului sus-menţionat a fost făcută în data de 18 decembrie 2008, prin comunicatul 353/VIII/2008, odată cu trimiterea spre judecare a dosarului penal", mai informează instituţia.

Luni, impresarul Victor Becali a declarat agenţiei MEDIAFAX, că dacă e nevoie va ajunge şi până la Strasbourg în cazul stenogramelor în care sunt prezentate convorbiri telefonice ale vărului său Gigi Becali.

Citeşte şi:

Victor Becali: Ajungem la Strasbourg în cazul stenogramelor

Piţurcă: Stenogramele sunt poveşti

Gigi Becali, deferit justiţiei în dosarul "Valiza"

Gigi Becali şi alte trei persoane, urmărite penal de DNA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici