Dobrescu: Fără o finanţare rapidă, organizarea FOTE în România este în pericol să se prăbuşească

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, i-a comunicat, luni, premierului Victor Ponta, în cadrul unei întruniri găzduite de ANST, că organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013 de către România este în pericol fără o finanţare rapidă.

210 afișări
Imaginea articolului Dobrescu: Fără o finanţare rapidă, organizarea FOTE în România este în pericol să se prăbuşească

Dobrescu: Fără o finanţare rapidă, organizarea FOTE în România este în pericol să se prăbuşească (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

"O problemă foarte importantă este ce se întâmplă cu Olimpiada de iarnă, FOTE. Este o competiţie majoră asumată de România. Noi, România, am ratat istoric Jocurile Mării Negre. Este o ratare care ne-a plasat într-o zonă de neîncredere şi absolut ciudată faţă de orice parteneriat sportiv de înaltă calitate. Rugămintea e ca la Ministerul Dezvoltării, structura care se va ocupa de finanţarea competiţiei (n.r. - FOTE), lucrurile să devină ceva mai rapide. Pentru că fără o finanţare, zilele acestea când noi (n.r. - conducerea COSR) vom fi la Londra, competiţia este în pericol să se prăbuşească. Ne mai trebuie un patinoar şi se poate face uşor, condiţii sunt. Dar e vorba de finanţarea competiţiei, în afară de investiţii în infrastructură. E vorba de licitaţii care trebuie făcute în timp util şi aşa mai departe. Şi cred că pot fi făcute rapid pentru a nu intra într-o criză de timp dramatică", a spus Dobrescu.

Victor Ponta i-a răspuns oficialului COSR că a discutat deja cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, căruia i-a transmis "să scoată din pământ banii care s-au dus în altă parte" în cadrul proiectului patinoarului de la Braşov. El i-a îndemnat pe preşedinţii federaţiilor sportive ca atunci când observă că o arenă sportivă costă mai mult decât ar trebui să tragă un semnal de alarmă. "Cu FOTE ştim ce probleme sunt, dar cum naiba să le rezolvăm dacă am făcut un patinoar cu banii pe trei patinoare? Şi nu e vina sportului. De fapt, cu banii ăia făceam două patinoare şi avem şi bani pentru organizarea competiţiei. L-am rugat pe domnul Hellvig să scoată din pământ banii care s-au dus în altă parte. Ştim şi ce se întâmplă cu sala de la Cluj, că a fost proiectul rotund şi a ajuns pătrat. Dar dumneavoastră, lumea sportului, sunteţi cei care puteţi să trageţi semnalul de alarmă, dumneavoastră ştiţi cam cât ar trebui să coste un stadion, un patinoar sau o sală. Pentru că altfel ajungem ca în situaţia FOTE, când în loc de 4 milioane am dat 14 milioane pe un patinoar", a explicat Ponta.

Preşedintele ANST, Carmen Tocală, a anunţat că o soluţie pentru salvarea organizării FOTE este o investiţie de aproximativ 700.000 de euro pentru finalizarea patinoarului din Poiana Braşov. "În ceea ce priveşte FOTE, cred că am găsit o soluţie. Azi-dimineaţă am vorbit la Braşov şi patinoarul va reveni printr-o Hotărâre de Guvern şi putem investi noi într-o structură uşoară în jur de 700.000 de euro. Noi ne dorim să se desfăşoare Festivalul Olimpic în România şi se va desfăşura", a garantat Carmen Tocală.

Comitetul Olimpic European a decis în noiembrie anul trecut să acorde României acceptul final pentru a organiza ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013.

Ponta a participat, luni, la o întâlnire cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educaţiei şi cu reprezentanţi ai federaţiilor sportive, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici