Doi atleţi români, calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, depistaţi pozitiv cu Meldonium. "Este adevărat! Vestea a căzut ca un trăznet asupra noastră"

Atleţii Mihai Donisan şi Claudia Ştef în vârstă de 27, respectiv 38 de ani, concurenţi la probele de sărituri în înălţime şi marş, şi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistaţi pozitiv cu Meldonium, substanţa interzisă la începutul acestui an de către WADA.

2268 afișări
Imaginea articolului Doi atleţi români, calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, depistaţi pozitiv cu Meldonium. "Este adevărat! Vestea a căzut ca un trăznet asupra noastră"

Atleţii Mihai Donisan şi Claudia Ştef au fost depistaţi pozitiv cu Meldonium (Imagine Mircea Rosca / Mediafax Foto)

"Este adevărat! Vestea a căzut ca un trăznet asupra noastră. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Ne pare rău că şi-au compromis şansele de participare la Jocurile Olimpice." a declarat pentru MEDIAFAX un oficial al Federaţiei române de Atletism.

Cei doi atleţi români obţinuseră deja calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio din vara acestui an şi se alătură altor două sportive românce, depistate pozitiv cu meldonium: Eva Tofalvi şi Mirela Lavric.

Mihai Donisan a obţinut calificarea la Rio după ce, în 2015 a avut o săritură de 2.29 metri.

Claudia Ştef nu este la prima ispravă de acest fel din carieră. A mai fost găsită dopată în anul 2000 şi a ratat astfel participarea la Jocurile Olimpice de la Atena.

Din sportul mondial, cel mai cunoscut caz legat de dopajul cu Meldonium este cel al jucătoarei de tenis Maria Şarapova.

Agenţia Mondială Anti-Doping a adăugat meldonium pe lista medicamentelor interzise, la începutul anului 2016 şi de atunci peste 150 de sportivi, în special din Rusia au fost testaţi pozitiv cu Meldonium, care creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Claudia Ştef, calificată în proba de marş la Jocurile Olimpice de la Rio a recunoscut că a folosit Meldonium, dar spune că începând cu luna decembrie nu a mai luat acest medicament. Sportiva în vârstă de 38 de ani recunoaşte că nu se aştepta ca substanţa activă să rămână atât de mult în corp.

"Deşi nu am fost informată în mod oficial , voi face singura declaraţie despre acest lucru pe pagina mea de Facebook, asumându-mi în întregime responsabilitatea faptelor şi cuvintelor!
DA , am luat meldonium ( Mildronat ) !
DA , mă puteţi considera DOPATĂ, sau orice apelativ se doreşte ,dacă poţi condamna un sportiv că a folosit o substanţă PERFECT LEGALA , într-o perioadă în care ea nu era interzisă ,dar care se dovedeşte în fiecare zi (vezi cele 288 cazuri pozitive, până azi ....),că durata ei de viaţă în organism este mai mare decât putea oricine bănui ( dupa ultimele cercetări ...câteva luni , probabil că vom afla în curand ).
NU mă consider o trişoare ,Nu ăa consider vinovată !
Perioada în care l-am folosit a fost până în decembrie, moment în care am citit lista interzisă pe 2016 şi l-am regăsit pe lista substanţelor interzise.
De ce l-am folosit ??!!!
Este un medicament care se elibereaz fără prescripţie medicală ,este un medicament pe al cărui prospect scrie că este recomandat sportivilor în perioada de efort fizic susţinut şi oboseală , este un medicament care nu tratează o afecţiune ci previne o afecţiune .
Dacă vă imaginaţi că un sportiv merge cu apă ,atunci vă inselaţi !!!
Un sportiv , aşa cum sunt şi eu , caută să-şi susţină efortul cu cele mai bune produse, acelea să fie PERFECT LEGALE ,aşa cum a fost şi acest produs până în ianuarie 2016 , în perioada în care eu l-am folosit.
Îmi cer scuze celor care au crezut în mine , îi asigur că nu am avut intenţia de a "fura'' şi îmi menţin speranţa că lucrurile se vor lămuri !!!
Vă mulţumesc pentru înţelegere, sau Nu !
Altă declaraţie nu voi mai da ,decât după ce WADA ,va da oficial informaţii clare despre acest produs ,care a provocat dezastru în toate sporturile !!!
Claudia !!!"
a scris atleta pe contul personal de Facebook.

Claudia Ştef a fost suspendată provizoriu de către WADA, vineri, după ce a fost găsită dopată cu meldonium. Sportiva din Craiova a mai ratat şi Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, tot din pricina unei suspendări cauzate de dopaj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici