Doina Melinte: Este foarte emoţionant când ne amintim de performanţele sportivilor români

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte, a declarat, luni, la premierea foştilor campioni olimpici de către Fundaţia "Casa Campionilor", că este emoţionant atunci când îşi aminteşte de performanţele României de la competiţiile majore.

68 afișări
Imaginea articolului Doina Melinte: Este foarte emoţionant când ne amintim de performanţele sportivilor români

Doina Melinte: Este foarte emoţionant când ne amintim de performanţele sportivilor români (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Toţi cei premiaţi aici au fost colegi ai mei din cantonamente, de la marile competiţii, colegi alături de care am plâns. A fost un moment foarte emoţionant să fiu din nou lângă ei şi să ne amintim de acele momente. Un astfel de eveniment este foarte important, pentru că în spatele lor stau sute şi mii de kilometri. Un sportiv de performanţă este un model, iar ei trebuie scoşi în faţă cât mai mult. Generaţiile viitoare trebuie să conştientizeze felul în care vor arăta atunci când vor face performanţă. Pentru mine, ca fostă sportivă, a fost un moment emoţionant, pentru că aici se întâlnesc numai valori care strălucesc. Am încredere în generaţia tânără, dar asta nu mai depinde numai de acei sportivi, ci şi de conjunctură, de situaţia financiară, de cea a României. Nu poţi să faci sport de performanţă singur, acesta se face în echipă", a spus Melinte.

Fundaţia "Casa Campionilor" i-a premiat, luni, pe sportivii români care au format 24 de echipe şi echipaje campioane olimpice, într-o ceremonie organizată la Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic "Sydney 2000".

Aflată la cea de-a zecea ediţie, decernarea trofeului "Campioni de Legendă", i-a avut ca protagonişti pe componenţii loturilor de gimnastică feminină, de canotaj şi de kaiac-canoe.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a felicitat iniţiativa antrenorilor Mariana Bitang şi Octavian Bellu, fondatori ai "Casei Campionilor". "Îi felicit pe Mariana Bitang şi pe Octavian Bellu că ţin aprinsă această flamă a recunoştinţei, într-un moment în care mai puţini oameni se gândesc la sport. Un astfel de eveniment înseamnă o motivaţie în plus pentru sportivii mai tineri. Cunoscând energia lui Bellu şi Bitang, nu cred că se vor epuiza campionii noştri", a afirmat Morariu.

Fosta gimnastă Cătălina Ponor, componentă a lotului olimpic care a câştigat titlul la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, a precizat că s-a simţit foarte bine că s-a reîntâlnit cu fostele sale colege: "Sper să nu fim ultima generaţie care primeşte acest trofeu. Îmi doresc ca şi sportivii care vin din urmă să aibă parte de acest trofeu, după ce vor obţine rezultate ca şi noi. M-am simţit foarte bine aici şi m-am bucurat enorm că m-am revăzut cu fostele colege, după mult timp. Este o onoare pentru mine să mă întâlnesc şi cu celelalte generaţii şi să mai discutăm. Mă bucur şi de revenirea antrenoruilor Bellu şi Bitang la lot şi îmi doresc foarte mult să aibă aceleaşi rezultate pe care le-a avut şi înainte".

De asemenea, Andreea Răducan a menţionat că este important ca generaţiile tinere de sportivi să-şi amintească de performanţele obţinute în anii trecuţi. "Este important pentru generaţia tânără să îşi amintească de performanţele pe care le-am obţinut în trecut. Astfel de premieri reprezintă momente foarte frumoase pentru mine, în care ne reunim cu toţii şi retrăim acele clipe de glorie. Ne dădeam coate între noi pentru că ne treceau fiorii când revedeam imaginile cu noi pe podium. Eu am fost un copil cu ceva talent, chiar dacă nu am inventat ceva în gimnastică, cu ambiţie şi devotament pentru ceea ce am făcut. Cred că se poate ca şi de acum încolo să avem şi alţi sportivi care să obţină performanţe mari", a declarat Andreea Răducanu.

Laureatele ediţiei din 2010 pentru trofeul "Campioni de Legendă" au fost componentele echipelor feminine de gimnastică ce au câştigat aurul olimpic la JO din 1984, 2000 şi 2004, cele de la kaiac-canoe medaliate în 1968, 1980, 1984, 2000 şi echipajele de la canotaj (JO din 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004 şi 2008).

Alte 11 premii speciale au fost oferite gimnastelor Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, Daniela Silivaş, lui Mihai Covaliu (scrimă), antrenorilor de canotaj Victor Mociani, Ion Boicu, Adrian David, Nicolae Gioga, Mircea Roman, plus Manoilă Milicin (antrenor kaiac-canoe) şi fostului comentator sportiv Cristian Ţopescu.

Fundaţia "Casa Campionilor" a decernat până în prezent trofeul "Campioni de legendă" mai multor mari sportivi români: Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Iolanda Balaş, Marta şi Bela Karoly, Ion Ţiriac, Ilie Năstase, echipelor campioane mondiale de handbal (feminine şi masculine), precum şi altor 30 de campioni olimpici în probe individuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici