„Sunt dezgustat. Este o pedeapsă excesivă. Este rău pentru toată lumea, pentru reputaţia ciclismului, pentru sponsori. Este ca şi cum cineva ar vrea să omoare ciclismul. Le-au trebuit doi ani să ia această decizie. Nu este normal„, a declarat Merckx.
Cazul Contador a apărut la 21 iulie 2010 când rutierul spaniol, pe atunci purtător al tricoului galben în Turul Franţei, a fost depistat pozitiv cu clenbuterol în urme infinitezimale (50 picograme).
„Nu sunt nici expert, nici medic. Dar aştept explicaţiile acestor experţi. Doar în ciclism încercăm să detectăm cantităţi atât de mic, de 0,000000…. Mi-ar plăcea să fie la fel şi în alte sporturi. Dacă existau elemente clare care să dovedească dopajul lui Contador, el ar fi fost suspendat imediat. Nu am fi aşteptat doi ani. Anul trecut Contador a câştigat Il Giro şi a fost supus unor controale în fiecare zi. Şi nu s-a găsit nimic”, a mai spus cvintuplul câştigător al Turului Franţei, care a apreciat că strategia de apărare a lui Contador nu a fost bună.
Rutierul spaniol Alberto Contador a fost suspendat doi ani de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) după ce a fost depistat pozitiv la Turul Franţei în 2010. Contador pierde competiţia din 2010 în favoarea luxemburghezului Andy Schleck.
Suspendat până la 6 august 2012, el nu va putea participa la ediţia din acest an a Marii Bucle.
Victoriile lui Contador din 2011, în special Turul Italiei, sunt de asemenea pierdute de rutierul acum în vârstă de 29 de ani.
Forul de la Lausanne, care l-a suspendat cu efect retroactiv din 25 ianuarie 2011, a luat în considerare şi suspendarea provizorie a lui Contador, din august 2010 până în februarie 2011.
Decizia a fost dată de instanţa formată din trei membri: israelianul Efraim Barack, elveţianul Quentin Byrne-Sutton şi germanul Ulrich Haas.
TAS a întârziat audierile în cazul Contador, după ce fost sesizat de Uniunea Internaţională de Ciclism (UCI), pe de o parte, şi de Agenţia Mondială Antidoping, pe de altă parte, în urma achitării rutierului de către forul spaniol de profil.