EXCLUSIV - Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze" - Mediafax

EXCLUSIV - Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze"

Fosta golgheteră Adriana Holhoş povesteşte în exclusivitate pentru MEDIAFAX cum a ajuns să fie trimisă să muncească la birou ca secretară de către Gheorghe Tadici, deoarece a refuzat să-şi prelungească înţelegerea cu HC Zalău şi cum acesta le spunea coechipierilor să o "articuleze".

1738 afişări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze"

EXCLUSIV: Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze" (Imagine: Calin Ilea/Mediafax Foto)

Se ştie că, în România, vânătorul e bătut la fund cu nuiaua înprima lui ieşire pe teren, iar sportivul nou venit într-un colectiveste dezbrăcat şi lovit cu prosopul ud, apoi pus pe soba încinsă,într-o ceremonie intitulată... botez. Ce nu se ştie este că acesteritualuri din sport au creat "libertatea" unora să recurgă la actede violenţă, ajungându-se la situaţii înfiorãtoare, gen jucătorbătut de coechiperi pentru o simplă greşeală din meci sau pentrucine ştie ce litigiu contractual.

Puţine cazuri au răsuflat de-a lungul timpului, deoarece acestesubiecte sunt în majoritate tabu, frica sau legea omerteiîmpiedicându-i pe cei implicaţi să vorbească despre ele.

Fosta componentã a HC Zalău, Adriana Holhoş, spune într-uninterviu că a fost supusă de-a lungul anilor unor experienţetraumatizante de către antrenorul Gheorghe Tadici, prin diversemetode de denigrare, prin jigniri, prin instigarea echipeiîmpotriva ei şi altele. Toate aceste metode de obstrucţionare dinultimul an de contract al fostei golghetere a echipei au culminatcu litigiul contractual, fiind trimisă la birou să facă munca desecretară, în loc să o lase să joace. Iar cazul Adrianei Holhoş nueste singular în sportul românesc.

CV Adriana Holhoş

- născută 17.07.1987

- în 2000-2001 bronz la campionatul naţional de junioare III

- în 2002-2003 bronz la campionatul naţional de junioare I

- în 2003-2004 golghetera turneului final naţional de junioareI

- a debutat în 2003 în liga naţională (la 16 ani) la SilcotubZalău (ulterior HC), unde a rămas până în 2011.

- a fost prezentă la loturile naţionale de cadete, junioare,tineret şi senioare B

- în ediţiile 2003-2004, 2004-2005 a devenit campioană aRomâniei cu Silcotub Zalău

- din 2003 până în 2006 prezentă în cupele europene şi încalifcările Ligii Campionilor (unde a avut o contribuţie destul demare, deşi avea doar 18 ani)

- ediţiile 2009, 2010 - participare în Cupa EHF

- 2009-2010 locul 2 în clasamentul golgheterelor campionatuluinaţional

- în ultimii ani golghetera echipei H.C. Zalău

- a absolvit facultatea FSEGA din cadrul Universităţii BabeşBolyai din Cluj Napoca, iar în prezent este în ultimul an lamaster.

Fosta golgheteră Adriana Holhoş povesteşte în exclusivitatepentru MEDIAFAX cum a ajuns să fie trimisă să muncească la birou casecretară de către Tadici, deoarece a refuzat să-şi prelungeascăînţelegerea cu HC Zalău. Deşi a câştigat memoriul înaintat la FR deHandbal, i s-a desfăcut contractul de muncă, acest lucru urmând săfie judecat de un tribunal civil.

"Tadici a încercat de nenumărate ori să îmi prelungeascăacordul, care trebuia să îmi expire în 30 iunie, dar eu nu am fostde acord. Am tot amânat, pentru că ştiam că dacă îi spun nu înfaţă, mă va lua în vizor şi voi avea de-a face cu el până lasfârşitul contractului. În 2008 am semnat ultimul meu contract cuHC Zalău când clubul a devenit profesionist, practic a fost oreînnoire de contract, eu având înţelegerea până în 2011. Mi s-afăcut contract individul de muncă. În contractul precedent din2003, pe care l-am semnat când eram încă minoră, se stipula faptulcă dacă sunt accidentată mai mult de 30 de zile, mi se prelungeşteînţelegerea automat cu numărul de zile de inactivitate. În cel nounu apare această stipulare.

Am avut o accidentare în noiembrie, m-a ţinut două luni în afaraterenului şi a profitat de lucrul acesta ca să mă sancţioneze, însăm-a sancţionat conform articolelor din contractul vechi plus odiminuare salarială de 40 la sută. M-am consultat cu un avocat, amdepus memoriu la federaţie, în martie sau aprilie. Am depus acelmemoriu, am avut înfăţişarea cu toţi membrii de la federaţie, darşi cu el. Înainte să plecam la Bucureşti mi-a spus ca va sta înspatele meu în biroul federaţiei şi va râde la auzirea verdictului.Nu numai că nu a mai putut râde, deoarece am câştigat litigiul, cinu îi venea să creadă. Cei de la federaţie au făcut dreptate, escris negru pe alb. Am primit o hârtie cum că să ne rezolvămproblemele pe cale amiabilă în termen de 15 zile.

După ce am ajuns la Zalău, mi-a făcut un preaviz cudesfacerea contractului de muncă, a luat o decizie unilaterală,fără să mă întrebe nimic şi mi-a dat un preaviz. Am renunţat lapreaviz, pentru că mă punea să merg patru ore la muncă, la birou şisă fac muncă de secretară, mă punea să stau acolo. În fişapostului, munca mea nu era acolo, ci în sală. Din momentul în caream ajuns în Zalău, după memoriul făcut la Bucureşti, nu m-a mailăsat să mă antrenez, mă trimitea în tribune să mă încălzesc, mătrimitea în altă parte, separat de colegele mele. Am renunţat lapreaviz, pentru că doream să îmi găsesc o altă echipă şi nu aveamposibilitatea să ies din oraş, dacă trebuia să merg zi de zi laserviciu. Aşa am depus o plângere la Tribunalul din Zalău. Am cerutplata salariului până în iunie şi daune morale, deoarece anulacesta nu m-a băgat în teren.

A folosit această accidentare pentru a motiva de ce nu mă bagă,că sunt nerefăcută. Eu de fapt m-am refăcut în decurs de două lunişi dorinţa mea era să joc la potenţial maxim până la sfârşitulcontractului, să-mi fac datoria faţă de echipă. În ultimii ani amfost golgetera echipei şi el avea intenţia să scad în valoare, casă nu mai am posibilitatea să merg la alte formaţii şi să fiuforţată să semnez în continuare cu Zalău. Mi s-a desfăcutcontractul de muncă pe motiv de ca nu corespunde profesional. Pe 6iunie am avut prima înfãţişare", spune Holhoş

Deşi este considerată de către specialişti cea mai talentatăjucătoare din ultimii ani de la HC Zalău, Adriana Holhoş susţine căa fost supusă de Tadici unor experienţe cutremurătoare în perioadacontractului.

"Eu doream să rămân la Zalău. În 2005, în urma unor certuri,Tadici le sugera fetelor că dacă au probleme cu mine şi nu leconvine ceva, să mă «articuleze», să ia măsuri împotriva mea.Majoritatea erau în bisericuţa lui, deoarece nu aveau curajul săpună piciorul în prag. Nu am nimic cu fetele, îmi sunt foartedragi, dar le este frică de el, pentru că în bisericuţa lui nu potsta fete cu personalitate. Primul memoriu l-am depus din cauzamaltratărilor la care eram supusă. Aveam o accidentare la umăr, iarel le punea pe fete să mă urmărească cu ce mână deschid uşa, cu cemână iau rucsacul, cu ce mână mănânc, lucruri puerile. În timpulantrenamentelor, în ultimul an, oprea şedinţa, le punea pe fete sămă urmărească cum mă antrenez, le punea să mă umilească. Apoi, la opartidă din deplasare de la Brăila, în timpul meciului a ridicatmâna la mine să mă lovească.

Poate lucrurile astea nu le pot demonstra, darjucătoarele din jurul meu au văzut lucrurile acestea. El nu se uitala meci, era cu gura pe mine, îmi spunea că trebuie să le încurajezpe fete, să le aplaud, dar eu făceam asta. După meci a zisîn faţa tuturor că nu mă bucur de această victorie şi că fetele artrebui să ia măsuri împotriva mea, că îmi bat joc de munca lor. Oriasta era strategia lui, să întoarcă toată echipa împotriva mea, casă arate conducerii că eu aş fi cea cu probleme, că aş fi oaianeagră. Strategia asta a folosit-o şi înainte să plece laOltchim".

Holhoş spune că Tadici te doboară psihic prin toatemetodele.

"Nu mă lăsa să merg la şcoală, să mă duc dimineaţa la ore laliceu. Dacă îndrăzneam să mă duc la şcoală, mă sancţiona şi nu mălua în deplasări. Acum câţiva ani, după un meci din Portugalia, amfost văzută într-o pizzerie, dar la o oră rezonabilă. Pentru astam-a făcut vampă, iar, în avion, la întoarcere spre ţară, a încercatsă-mi trimită alcool printr-o stewardesă, ca mesaj că aş fi beţivă.La sfârşitul lui martie, la antrenamentul de dimineaţă, în ziua luide naştere, le-a mulţumit celor care i-au trimis mesaj defelicitare. Însă celor care nu l-au felicitat, printre care eu şialte 2 sau 3 colege, ne-a interzis să mergem la masă, care eplătită de club. Aceste lucruri le făcea din cauza mea iar pentruasta mai aveau şi alte colege de suferit.

Prin orice mijloace caută să te doboare psihic.După un turneu amical în 2009, a decis să amendeze câteva dintrefete, cum obişnuieşte şi în timpul antrenamentelor, deşi acestlucru nu este stipulat în regulamentul de ordine interioară. Eu amrefuzat să-i dau banii, restul fetelor s-au supus. Pentru asta,luna următoare mi-a luat 30 la sută din salariu, celorlalte colegeînapoindu-le banii. E doar unul din jocurile lui psihologice, să mădea ca exemplu, să vadă celelalte ce păţesc dacă fac ca mine.Bănuiesc că la multe dintre acest acuze pe care i le aduc,coechipierele mele nu vor depune mărturie, însă nu-mi rămâne martordecât bunul Dumnezeu că nu mint cu nimic. Şi delicat e faptul că nusunt singura care am trăit astfel de traume, însă celorlalte leeste frică de el să nu-şi piardă postul".

Handbalista născută în oraşul de pe malul Meseşului spune că asemnat contractul cu echipa din Zalău mai mult prin ameninţări şişantaje la o vârstă la care era naivă.

"Am avut ghinionul să mă nasc în Zalău. În tot acest timp cândam avut probleme cu Tadici, nu am fost întrebată niciodată de niciopersoană din conducere care ar fi şi varianta mea... tot ce lezicea Tadici era luat ca literă de lege. Forţată de împrejurări amsemnat cu HC, mai mult prin ameninţări şi şantaje. Şi acum e unregulament prin care le obligă pe jucătoare să semneze până la 23de ani. Când am semnat, regulamentul era până la 24 de ani. Ori, dela 16 până la 24 de ani, însemnă aproape toată tinereţea, suntmulţi ani, mai ales în viaţa sportivă. Nu am vrut şi atunci auapărut şantajele. Eram mică şi mă antrenam cu senioarele, eram omare speranţă a handbalului zălăuan. Apăruse dorinţa de remarcare,eram foarte talentată si începea să mi se contureze o carierăpromiţătoare, să se creioneze idealuri si planuri de viitor. Daravând o vârstă fragedă, am fost uşor de manipulat, am fostnaivă.

M-a ameninţat că o să rămân în umbră, că nu o să maimerg la nicio naţională. În 2005 s-a speculat că Tadici trebuia saplece la Oltchim alături de jucătoare emblematice din Zalău,printre care şi Holhoş. Dar el a plecat acolo fără mine, deoareceam făcut memoriu. Am avut tot timpul oferte, de ladiferite echipe, au insistat foarte mult în 2005, cand mi-am depusmemoriu. Mi-a spus să găsesc o echipă care să îmi plătească grila.S-au înţeles la tot, sumă, condiţii. Una dintre echipele interesatede mine şi-a dat întâlnire cu Tadici şi trebuiau să vină cubanii... dar el nu s-a mai prezentat la întâlnire şi a zis că s-arăzgândit. Nu voia sa fac altundeva handbal, dacă nu la Zalău,atunci niciunde. Acum, la sfârşitul contractului, am avut ofertedin Franţa, Germania şi din România de la trei echipe. Suntconvinsă că mulţi se întreabă de ce am continuat să fac handbal încondiţiile acestea... răspunsul meu este simplu: cei care au opasiune mă vor înţelege necondiţionat. Iubesc acest sport, căruiai-am dăruit copilăria şi adolescenţa, în speranţa de a ajunge osportivă cu renume. Am făcut foarte multe sacrificii atât eu, câtşi familia mea, pentru a-mi urma visul. Prin prisma declaratiilorlui Tadici din ziare si nu numai, am fost judecată greşit de cătreoameni care nu m-au cunoscut niciodată!"

Până la urmã Adriana Holhoş a semnat luna trecută pentru UJolidon Cluj. Adriana Holhoş s-a căsătorit la 11 iunie cuvoleibalistul Adrian Stoian, care activează la campioana RomânieiRemat Zalău. Naşi au fost handbalista Valeria Beşe împreună cusoţul ei. Adriana Holhoş spune că Tadici le-a comunicat fetelor sănu participe la nunta ei, altfel vor avea probleme cu el. Niciocolegă de la HC Zalău nu a fost prezentă la nuntă: "Unele fete m-ausunat să-mi spună că aleg să nu vină la nuntă ca să nu ajungă pedrumuri. Le-am înţeles, dar sunt dezamăgită".

Fostul antrenor al Rematului, Michael Merten, a venit specialdin Germania să participe la ceremonie îmbrăcat într-un porttradiţional din regiunea lui natală. În schimb, de la eveniment nuau lipsit colegii lui Andrei, astfel că au fost prezenţi aproapetoţi jucătorii Rematului în frunte cu preşedintele clubului - LiviuCiupe. Singurii absenţi au fost cei trei jucători care în acelmoment erau plecaţi la lotul naţional, Dan Borota, Mihai Mărieş şiAdrian Feher.

Antrenorul Gheorghe Tadici consideră că jucătoareaAdriana Holhoş este "brânză bună în burduf de câine". Legat dememoriile făcute la federaţie, Tadici spune că Holhoş "a făcut unmemoriu, ca şi primul, ca să se afle în treabă". Întrebat de ceHolhoş a fost trimisă la munca de birou, ca secretară, antrenorulHC Zalău spune că aceasta şi-a dat demisia de la club:

"Orice jucătoare, prin contract, are trecute opt ore pe zi.Contractele sunt înregistrate la ITM, există un ROI şi nişte dateîn contract. S-au respectat întocmai clauzele din contractul ei,iar ea, în condiţiile în care i s-a cerut să lucreze mai mult dedouă ore pe zi... o normalitate a muncii pentru orice om de laorice societate comercială. În data de 5 i s-a comunicat hotărâreaConsiliului de Administraţie. Pe data de 7 şi-a depus cerere dedemisie, pe care am scris în colţ, de acord cu cererea sportivei.Noi am fost de acord cu hotărârea ei şi i-am dat curs. ITM, pe bazaacelei cereri de demisie s-a dat încetarea contractului. Noi amvrut să îi dăm un preaviz, să o lăsăm până la 1 iulie când îiexpira contractul, dar dacă ea şi-a depus demisia, am dat cursdoleanţei ei".

El adaugă că Holhoş nu a fost niciodată împiedicată să meargă laexamene.

"Ea nu însemna nimic practic. Eu am ridicat-o. Era o jucătoarecare însoţea echipa, nu era o jucătoare, deci nu aveam cum să nu olas. Şi-a făcut o facultate şi şi-a luat licenţa în perioada încare a fost jucătoare şi şi-a luat salariul de aici". În legăturăcu procesul cu Holhoş aflat în curs la Tribunalul din Zalău, Tadicisusţine că în 35 de ani de carieră a avut doar 2 litigii cujucătoarele. "Unul acum cinci-şase ani şi unul acum, că am dat cursunei doleanţe de-a ei. "Bătăi, instigare la bătaie? Eu nu am auzitaşa ceva, nu pot să cred că se întâmplă undeva, dar probabil că eace visează noaptea, spune ziua"" a menţionat tehnicianul formaţieide pe malul Meseşului în legătură cu acuzele fostei lui eleve căle-ar fi instigat pe coechipierele ei să o lovească. "Amenda? Aavut acelaşi statut ca şi celelalte jucătoare, în conformitate cuROI pe care l-a semnat ca şi celelalte componente", a spus Tadicireferitor la posibilele amenzi date jucătoarelor. "Trebuie să fieprobe ca o fată să spună dacă Tadici le-a dat sau nu voie să meargăla o nuntă. Nu am avut niciun fel de apăsare la chestia asta.Credeam că mă ia pe mine de ce nu am fost la nuntă", a adăugatTadici în legătură cu acuzele lui Holhoş că le-ar fi interzisfetelor de la HC Zalău să meargă la nunta acesteia.

O altă victimă a lui Tadici a fost prezentatoarea TV,Sorina Tite. Prezentatoarea B1 TV, Sorina Tite, fostă componentă alotului national şi eleva a lui Tadici la Zalău susţine ca a avut,de asemenea, de suferit din cauza acestuia. Tite spune cas-a lăsat de handbal din cauza lui Tadici, care, afirmă unii, ar filovit-o cu un mănunchi de chei în cap după un antrenament. Sorinadeclara că Tadici o trata diferenţiat faţă de alte coechipiere şică i-a blocat un transfer în străinatate. După ce a renunţat lahandbal, Tite a absolvit două facultăţi şi a jucat rolul principalîntr-un film româno-italian. Tadici a negat toate afirmaţiileSorinei Tite.

De asemenea, alte conflicte au fost cu jucătoarea CarmenAmariei. Cei doi s-au contrat prima dată în 2005, într-uncantonament al naţionalei. Rezultatul de atunci a fostrefuzul lui Amariei de a mai răspunde convocărilor la naţionalăatâta timp cât antrenor este Tadici. Un an mai târziu, Amariei aveasă menţioneze: "Regret că nu mai vin la naţională. Să cânte imnul eo mândrie pentru orice român. Îmi menţin decizia de a renunţa lanaţională, iar o revenire a mea s-ar putea produce doar dacă Tadicişi-ar cere scuze pentru toate declaraţiile făcute la adresa mea".Reconcilierea s-a produs în 2007, dar a ţinut prea puţin. În iulie2007, Amariei nu a făcut parte din naţională pentru un cantonamentdin Turcia. Handbalista a precizat că a fost învoită deselecţioner, însă Tadici a negat acest lucru. "Am vorbit cu dânsulşi i-am explicat de ce nu pot să merg. M-a învoit, este treabadânsului ce declară mai departe", avea să răspundă Amarieideclaraţiilor lui Tadici care susţinea că handbalista a refuzatconvocarea.

Considerată cel mai bun portar de handbal al României,Luminiţa Huţupan-Dinu nu a scăpat nici ea de acuzele antrenoruluide la club în 2008, Gheorghe Tadici, după o serie de înfrângeri înLiga Campionilor. "Huţupan n-a venit să salveze Oltchimul, a venitdoar la caşcaval", spunea Tadici. Antrenorul a negat oparte din acuze, dar Huţupan l-a contactat pe autorul interviuluişi a menţionat apoi: "Mi-a pus să ascult ceea ce a spus domnulTadici şi sunt exact cuvintele care au apărut în ziar", a explicatea.

Tot în 2008, Tadici a fost deranjat şi de prestaţiilecăpitanului "U" Jolidon Cluj, Mihaela Ani-Senocico, pe care aacuzat-o, printre altele, că a ajuns la Jocurile Olimpice doar dupăintervenţia anumitor sponsori. "Văd că după ce a făcut oexcursie la Beijing, datorită acelor intervenţii, mai are şi tupeulsă mă judece. O încadrez în grupul mercenarelor, cum sunt destuleîn România. De doi-trei ani, tot are probleme de sănătate, dar cumapare o situaţie financiară care să o intereseze, cum seînsănătoşeşte brusc".

O altă fostă mare internaţională, Mariana Târcă, a avutconflicte repetate, din postura de antrenor, cu Tadici. În2007, Târcă spunea despre Tadici: "Este un măscărici care nu areloc într-o lume
civilizată. Este un individ fără scrupule, fără bun-simţ, fărăcultură", spunea atunci Mariana Târcă. Tadici a ales să-i răspundăîntr-un alt fel antrenoarei: "În ceea ce o priveşte pe Târcă, nuo
să-i răspund, ca să-i fac plăcere. Târcă e o femeie frustrată şi eunu răspund unor astfel de persoane!".

Înaintea dublei manşe dintre România şi echipa antrenată atuncide Anja Andersen, Serbia şi Muntenegru, Tadici a spus despre danezăcă e lesbiană şi nepricepută. România a ratat atunci calificarea laCampionatul European din 2006.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici