Expediţie românească în Munţii Pamir, la 100 de ani de la descoperirea vârfului Korzhenevskaya

O echipă formată din patru alpinişti români va pleca pe 14 iulie într-o expediţie de o lună în Munţii Pamir, având drept scop ascensiunea vârfului Korzhenevskaya (7105 m), la împlinirea a 100 de ani de la descoperirea acestuia.

384 afișări
Imaginea articolului Expediţie românească în Munţii Pamir, la 100 de ani de la descoperirea vârfului Korzhenevskaya

Vârful Korzhenevskaya

Alpiniştii vor să folosească o strategie de ascensiune diferită de cea practicată de multe ori în munţii înalţi. "Progresia continuă", o metodă în etape, presupune ca toţi membrii echipei să urce împreună şi în acelaşi ritm, fără a merge înapoi în tabăra de bază.

Aceasta va fi prima echipă din România care va încerca "progresia continuă" pe un vârf mai înalt de 7000 m.

Korzhenevskaya este al treilea cel mai înalt vârf din Munţii Pamir şi din Tadjikistan. Nikolai L. Korzhenevskiy a descoperit vârful în august 1910, iar ascensiunea românească, ce se va desfăşura în perioada 14 iulie - 14 august 2010, va marca centenarul descoperirii sale.

Membrii echipei - Adrian Fako (în vârstă de 22 ani), Lucian Roşu (22 ani), Tiberiu Pintilie (25 ani) şi Radu Simion (33 ani) - au mai făcut expediţii în Alpi şi în Caucaz, urcând, printre altele, vârfurile Mont Blanc (4810 m) şi Elbrus (5642 m).

Pentru expediţia programată pentru această vară (www.pamir2010.com), cei patru au făcut pregătire tehnică în Munţii Făgăraş şi în abruptul prahovean şi vor continua cu antrenament de echipă în ture tehnice sau de anduranţă în ţară.

"Până acum am urcat în siguranţă cu echipa pe toate vârfurile, aceasta este însă prima încercare la o altitudine atât de mare", a declarat Adrian Fako, organizator al expediţiei.

"Ca de fiecare dată, credem în sloganul nostru: nu contează altitudinea, ci contează atitudinea. Fiecare ascensiune este o experienţă definitorie, care ne modelează şi ne pregăteşte pentru următoarele încercări, pe munte şi nu numai. Prin imaginile şi poveştile pe care le vom aduce, publicul poate gusta alături de noi aerul rarefiat şi bucuria atingerii vârfului", a adăugat Adrian Fako.

În timpul expediţiei, alpiniştii români vor zbura cu elicopterul 180 km până în tabăra de bază şi vor aborda vârful Korzhenevskaya prin creasta sudică. Traseul va fi abordat cu cinci tabere, la 5300, 5600, 5800, 6100 şi 6400 m, alese în funcţie de starea zăpezii, gradul de ocupare şi prognoza meteo. Aclimatizarea se va face treptat, urcând iniţial vârful Vorobiova (5691 m). Nu vor fi utilizaţi ghizi montani sau porteri, expediţia fiind efectuată în stilul alpin.

Potrivit alpiniştilor, ascensiunea din această vară reprezintă o primă etapă dintr-un proiect mai amplu care vizează escaladarea celor cinci vârfuri de 7000 metri din fosta URSS: Korzhenevskaya - 7105 m, Kommunismus - 7495 m, Khan Tengri - 7010 m, Lenin - 7134 m şi Pobeda - 7439 m. Cei care reuşesc această performanţă primesc titlul de "Snow Leopard", o distincţie pe care nu a obţinut-o încă nici un român.

Cei patru alpinişti au lansat, joi, site-ul www.pamir2010.com, pe care prezintă expediţia şi posibilităţile de parteneriat, ei căutând în continuare sprijin pentru a acoperi costurile logistice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici