Florin Prunea: Fotbalul românesc se apropie de marginea prăpastiei

Florin Prunea, preşedinele echipei CSM Poli Iaşi şi unul dintre cei care şi-au manifestat intenţia de a candida la şefia FRF, a scos în evidenţă, la ProSport LIVE, toate problemele cu care se confruntă fotbalul românesc, dar şi despre prima etapă de campionat, în care ieşenii întâlnesc Pandurii.

439 afișări
Imaginea articolului Florin Prunea: Fotbalul românesc se apropie de marginea prăpastiei

Florin Prunea: Fotbalul românesc se apropie de marginea prăpastiei (Imagine: Liviu Chirica/ Foto Mediafax)

"Şi la noi aici e puţin întunecat. Dar în schimb e frig. -3 grade. Explicaţia este una simplă, pentru că nu sunt date în calendar. Vin şi jocurile oficiale ale echipei naţionale, calendarul este făcut la începutul sezonului, incluzând Cupa României, Cupa Ligii şi ce competiţii mai sunt. Suntem pregătiţi. Ne-am prezentat destul de bine în amicale şi, în afara de Mitic, jucătorii au lucrat la capacitate maximă. Vom juca la Severin, o deplasare destul de lungă pe care trebuie să o pregătim bine şi să câştigăm cele trei puncte. Mitic are unele probleme musculare, dar cred că până la ora jocului nu vor fi probleme. Mai are de recuperat în ceea ce priveşte factorul fizic, dar avem soluţii pe postul său.

Aşa este. Este o gură de oxigen pentru toată lumea. Unele cluburi deja le-au cheltuit. Şi noi vom face plăţi către echipă. Din acest punct de vedere stăm mai bine ca alte echipe, avem o singură lună de salarii restante către jucători. Nici nu plătim foarte mult, dar încercăm să plătim la timp, să nu avem probleme. Avem cinci jocuri, cinci finale pentru noi. Prea mult nu avem ce să calculăm. Am avut un final de sezon bun, ne-am apropiat de locurile de sus. Suntem 3-4 echipe care mai tragem speranţe la play-off. Voluntariul, Botoşani, echipele care ne batem pentru locul 6. CFR, care are prima şansă pentru că este acolo. Orice este posibil, jocurile sunt destul de echilibrate, totul se decide în fracţiuni de secundă. O greşeală, eu ştiu... Organizare foarte bună, echipa care se adaptează şi la condiţiile de joc va avea câştig de cauză. Sunt mai mulţi factori extrafotbalistici care decid rezultatul decât jocul în sine", a declarat Florin Prunea la ProSport LIVE.

Preşedintele echipei CSM Poli Iaşi consideră că FC Steaua Bucureşti este favorită la câştigarea titlului, după transferurile lui Alibec, Gnohere şi Bălaşa: "Favorită este Steaua în continuare... Din nou, o campanie de transferuri... Tot ce este mai bun. Nu este prea greu să lucrezi acolo în condiţiile astea, când îţi iei ce-i mai bun în ţară, dar uite că nu tot timpul ai câştig de cauză pentru că există un risc când schimbi, fie că e vorba iarnă sau vară, foarte mulţi jucători şi îţi ia destul de mult timp să pui la un punct un angrenaj. Nu cred că se poate exclude. Şi noi am schimbat denumirea fără niciun fel de probleme. N-am câştigat nimic din punct de vedere sportiv sau eu ştiu... Nu. Probabil că îşi vor schimba numele şi vor merge mai departe. Sub ce denumire, ei ştiu cel mai bine.

Sunt probleme care parcă nu se mai termină, ele se acutizează. În afară că suntem la pământ din punct de vedere al organizării, din punct de vedere, dacă vrei, şi al documentelor mai nou. Echipele... Am început o competiţie, la Liga 2 şi Liga 3 deja, acolo vorbim de amatorism, nu mai vorbim de profesionism. Jucători plătiţi cu 10 milioane pe lune, salariul minim pe economie. Aţi văzut, jucători de la echipele fruntaşe care pleacă, se lasă de fotbal şi pleacă să lucreze în străinătate. Această cădere care, de 2 ani, 2 ani şi jumătate, suntem în picaj, nu se face nimic. Dispar echipe de tradiţie. Exemplu: Liga 2 a început cu 20 de echipe şi cluburile au fost minţite că li se va plăti o parte din cheltuieli şi s-au trezit la un moment dat că au fost minţiţi şi dispar echipe. Sunt 15, dar cred că vor fi şi mai puţine, dar nu se face nimic. Fotbalul se apropie uşor, uşor, de marginea prăpastiei. Cluburile trebuie ajutate din punct de vedere financiar. Tu, ca Federaţie, când încasezi, anul trecut, 15 milioane cu tot cu banii de calificare, bani pentru fotbal şi aceşti bani, nici măcar un euro nu se duce către cluburi nu cred că cluburile noastre pot ieşi din acest impas. Lucrurile se acutizează.

O să vedeţi că, uşor, uşor... Ferească Dumnezeu să mai câştige şi Mititelu procesul, cred că s-a terminat. Nu prea cred că are de ales nimeni în situaţia asta. Trebuie să te înţelegi cu omul şi să plăteşti. Sigur, nu poţi într-o singură tranşă. Deşi el poate executa, cred eu, clădiri la FRF sau ce mai este pe acolo... Maşini. Dar eu cred că se va ajunge la o înţelegere, se va plăti eşalonat. Altă variantă nu este, cred eu. Neavând la vedere documentele care au stat la baza acestei decizii nu pot să mă pronunţ. Este un proces pe rol, o instanţă s-a pronunţat, urmează ca şi Curtea de Apel să se pronunţe în acest caz. Dacă va rămâne definitivă vom avea o mare problemă", a mai spus Prunea.

Fostul portar susţine că fotbalul românesc se apropie de marginea prăpastiei, iar în cazul în care Mititelu va avea câştig de cauză la proces, în cazul dezafilierii Universităţii Craiova: "Ştiam şi eu că este un... Mă rog, Universitatea Craiova a acţionat în instanţă FRF pe calea civilă şi nu era vorba de un litigiu de muncă. Eu ştiu, problemele care au fost acolo. Pe de altă parte, la vremea respectivă, statutul federaţiei era unul destul de clar şi nu permitea membrilor afiliaţi, însăşi prin recunoaşterea TAS, dar... Mai departe, după aceeace s-a întâmplat, chiar nu ştiu. Nici în visele cele mai urâte nu se gândea nimeni că Universitatea Craiova va fi dezafiliată. Nu puteam să ne gândim la aşa ceva. Ştim ce a însemnat şi ce însemnă Universitatea Craiova pentru sportul românesc, nu neapărat numai pentru fotbal. Cu milioane de suporteri, o stare de spirit şi aşa mai departe.

Eu cred că, din start, trebuie să eliminăm echipele noastre pentru că ele n-au avut niciun fel de amestec. Din contră, dacă aţi văzut, ele s-au manifestat împotriva porcăriilor care le-au făcut băieţii aştia pe acolo. Aţi văzut la Astra ce au făcut jucătorii. Deci nu cred că echipele pot fi bănuite de lucruri necurate. Pe de altă parte eu cred că, aceşti arbitrii, n-aveau cum să fie acolo dacă nu ştiau ce-i care au organizat jocurile. E foarte simplu că şi noi plătim, pe lângă hotel, pe lângă toate cheltuielile, plătim şi baremurile de arbitraj celor care organizează meciurile. Eu cred că aici a fost o problemă. Dar şi noi am avut o problemă, am avut nişte arbitrii din Azerbaidjan la un meci. Repriza a doua a fost jaf la drumul mare şi chiar ne întrebam cu toţii. 'Domne, e ceva neînregulă cu arbitrii aştia. Aştia duc meciurile cum vor ei, pe rezultatele pe care le vor ei'. Chiar ne-am lovit şi noi de această problemă la un joc. Sunt lucruri care se întâmplă, nu trebuie ascunse. Sunt lucruri care trebuie scoase la vedere şi foarte bine că presa a aflat. Sunt lucruri reale şi ele trebuie stârpite", a spus Florin Prunea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici