FOCUS: Mutu, Maradona şi Turley, singurii fotbalişti prinşi de două ori dopaţi în carieră

Atacantul român Adrian Mutu, care a fost depistat pozitiv cu cocaină şi sibutramină, se alătură altor doi fotbalişti care au fost prinşi, de-a lungul timpului, dopaţi de două ori în carieră, argentinianul Diego Armando Maradona şi englezul Billy Turley.

108 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Mutu, Maradona şi Turley, singurii fotbalişti prinşi de două ori dopaţi în carieră

FOCUS: Mutu, Maradona şi Turley, singurii fotbalişti prinşi de două ori dopaţi în carieră (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Fiecare dintre cei trei fotbalişti a fost depistat pozitiv o dată cu cocaină, cealaltă substanţă incriminată fiind efedrina (un stimulent) în cazul lui Maradona, nandrolonul (un steroid anabolizant) în cazul lui Turley şi sibutramina (substanţă pentru slăbit, dar şi stimulent) în cazul lui Mutu.

Diego Armando Maradona, actual antrenor al echipei naţionale a Argentinei, a fost depistat pozitiv cu cocaină în 1991, pe când era legitimat la Napoli. După o suspendare de 15 luni, Maradona a revenit în fotbal la FC Sevilla. În timpul Cupei Mondiale din 1994, Maradona a fost testat pozitiv la efedrină şi a fost exlus din competiţie.

Celălalt fotbalist care nu a trecut de două testul antidoping, Billy Turley, este un portar englez care nu a evoluat niciodată în Premier League. Turley, 36 de ani, a fost testat pentru prima dată pozitiv în 2002, pe când evolua la Rushden & Diamonds, cu nandrolon. Totuşi, Turley nu a primit decât un avertisment din partea Federaţiei Engleze. În 2004, Turley a fost testat pozitiv cu cocaină şi suspendat de către FA pentru şase luni. Turley a fost concediat şi de clubul său. În prezent, Turley evoluează în a V-a Ligă din Anglia, la formaţia Oxford United.

Adrian Mutu a fost testat pozitiv pentru prima dată în 2004, cu cocaină, pe când evolua la gruparea engleză Chelsea Londra. Mutu a primit o suspendare de şapte luni şi a revenit în fotbal la formaţia italiană Juventus Torino. Comitetul Olimpic Italian a anunţat, joi, că Adrian Mutu a fost testat pozitiv la substanţa sibutramină, după un control antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010.

Niciun alt fotbalist nu a mai fost testat pozitiv cu substanţa sibutramină, ci doar trei practicanţi ai altor sporturi, dansatoarea din Lituania, Edita Daniute, ciclistul italian Lorenzo Bernucci şi atletul eston Jaanus Uudmae.

Printre fotbaliştii celebri care au mai fost testaţi pozitivi la cocaină se numără Rene Higuita (Columbia), Mark Bosnich (Australia), Mark Iuliano şi Jonathan Bachini (Italia).

Sibutramina, substanţă folosită în tratamentul obezităţii, acţionând prin reducerea senzaţiei de foame, figurează pe lista produselor interzise de către Agentia Mondială Antidoping. Sibutramina este un derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare.

Amfetamina este o amină, sub formă de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine.

Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială,
frisoane, greaţă şi vomă).

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut, săptămâna trecută, suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, deoarece această substanţă poate provoca accidente cardio-vasculare.

Partida Fiorentina - Bari s-a disputat la 10 ianuarie şi s-a încheiat cu scorul de 2-1, pentru echipa gazdă. Mutu a fost titular în acel meci şi a marcat în mintul 38, aducând egalarea pentru Fiorentina.

(Material de Florin Radu, florin.radu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici