Formula 1 rescrie regula privind acordarea punctelor în cursele scurtate

Formula 1 a anunţat, în urma unei întâlniri de marţi, că a rescris regula care reglementează acordarea unui număr redus de puncte în cazul curselor scurtate, după ce Max Verstappen de la Red Bull a obţinut al doilea său titlu în circumstanţe confuze, în octombrie anul trecut.

446 afișări
Imaginea articolului Formula 1 rescrie regula privind acordarea punctelor în cursele scurtate

Formula 1 rescrie regula privind acordarea punctelor în cursele scurtate

Comisia de Formula 1, care grupează cele 10 echipe şi conducerea FIA, precum şi deţinătorul drepturilor comerciale, s-a reunit marţi, la Londra, înaintea cursei de deschidere a sezonului de săptămâna viitoare din Bahrain.

O declaraţie referitoare la deciziile cheie adoptate, şi care urmează să fie aprobată de Consiliul Mondial al Sporturilor cu Motor al FIA, a inclus o schimbare de formulare "pentru a se asigura că cursele mai scurte au un număr de puncte reduse chiar dacă nu se încheie cu o cursă suspendată".

Cursa japoneză de anul trecut, care s-a desfăşurat pe timp de ploaie, a fost întreruptă după două tururi şi a fost reluată mai bine de două ore mai târziu, cu 28 din cele 53 de tururi programate. Nici măcar Verstappen nu era sigur de câte puncte a câştigat.

S-a decis atunci că se acordă toate punctele, suficient pentru ca Verstappen să câştige titlul cu patru curse înainte de final. FIA a explicat la momentul respectiv că regula punctelor reduse s-a aplicat doar la marile premii care au fost suspendate şi nu au putut fi reluate.

De asemenea, comisia a fost de acord "să relaxeze regulamentul privind mesajele radio către şi de la piloţi în orice moment în timpul unei competiţii".

Aceasta a declarat că a fost aprobată o schimbare a pneurilor pentru vreme umedă, Pirelli producând o nouă compoziţie care se comportă mai bine şi care nu necesită utilizarea păturilor pentru pneuri folosite pentru a aduce pneurile la temperatură. Aceasta ar urma să fie introdusă de la Imola în luna mai.

Bahrain, Jeddah, Melbourne, Baku şi Miami vor avea modificări în zona sistemului de reducere a rezistenţei la înaintare (Drag Reduction System - DRS) pentru a face depăşirile mai uşoare sau mai dificile. Melbourne va avea o a patra zonă de activare a DRS.

A fost convenită o ajustare a plafonului de costuri pentru a permite echipelor să cheltuiască 1,2 milioane de dolari în plus, pe lângă o bază de 135 de milioane de dolari pentru sezon, pentru a reflecta faptul că de anul acesta calendarul se întinde la un număr record de 23 de etape, iar cele adăugate sunt mai lungi şi mai scumpe.

Regulile au fost modificate, de asemenea, "pentru a permite un acces mai uşor la fabrici pentru echipa de audit a FIA, pentru a controla respectarea regulamentelor financiare de către echipe şi producătorii de unităţi de putere (PU)".

Plafonarea costurilor a fost introdusă în 2021 pentru a ajuta la echilibrarea condiţiilor de concurenţă.

Întâlnirea a fost prezidată de Stefano Domenicali, directorul executiv al Formulei 1, şi de Nikolas Tombazis, directorul FIA pentru monoposturi.

Preşedintele FIA, Mohammed Ben Sulayem, care a fost de acord să se retragă de la conducerea zilnică a sportului după controversele recente, nu a participat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici