Fost antrenor, inculpat în dosarul meciurilor trucate din Belgia: Am fost ameninţat cu moartea de Zheyun Ye

Gilbert Bodart, fostul antrenor al echipei La Louviere, a declarat, luni după-amiază, în cadrul procesului privind meciurile trucate din Belgia, în care este inculpat alături de mai multe persoane, printre care şi românul Marius Mitu, că a fost ameninţat cu moartea de omul afaceri chinez Zheyun Ye.

53 afișări
Imaginea articolului Fost antrenor, inculpat în dosarul meciurilor trucate din Belgia: Am fost ameninţat cu moartea de Zheyun Ye

Fost antrenor, inculpat în dosarul meciurilor trucate din Belgia: Am fost ameninţat cu moartea de Zheyun Ye (Imagine: Shutterstock)

Bodart, fost internaţional belgian, a declarat în faţa instanţei că a participat la aranjarea unor partide din cauza presiunii şi ameninţărilor la care a fost supus de omul de afaceri chinez, care a ocupat şi postul de preşedinte al grupării la La Louviere. "Într-o seară, am fost chemat de domnul Ye la o întânire la un hotel din Bruxelles. Când am ajuns, i-am spus rezultatul final al meciului Lokeren-Anderlecht (scor 2-2). Asta l-a scos din sărite, pentru că meciul nu trebuia să se termine aşa. Împreună cu mai mulţi oameni de-ai lui am mers într-o cameră unde se aflau mai multe bâte de base-ball. M-a ameninţat, pe mine şi pe familia mea, pentru a aranja următorul meci al echipei la Louviere, cu Saint Trondt. Voia să pierd meciul la cinci goluri. Dacă nu făceam asta, mi-ar fi violat fiica şi mi-ar fi ucis familia şi pe mine. Am făcut-o şi m-am temut că o să-mi pierd postul", a afirmat Bodart, potrivit presei belgiene.

Fostul portar a povestit apoi că după acest meci cu rezultat trucat a decis să acţioneze împotriva dorinţelor lui Zheyun Ye şi să joace la victorie următoarele partide. Ameninţările au devenit şi mai explicite, a adăugat el. "Săptămâna următoare, am câştigat cu 2-0 meciul cu Beveren. A trebuit să mă ascund până la 03.00 dimineaţa, pentru că Ye şi oamenii lui mă aştepau cu pistoale. Ye a dispărut apoi în Franţa. Înainte de ultimul meci, cu Anderlecht, m-a sunat şi mi-a cerut să pierdem la o diferenţă de trei goluri. Am făcut 0-0. Am fost din nou ameninţat, dar m-am dus totuşi acasă. Am plecat în stagiu de pregătire în Turcia şi credeam că totul s-a terminat, că eram un antrenor liber. Dar două săptămâni mai târziu totul a reînceput. La un antrenament, un Porsche Cayenne a oprit în parcare. Patru tipi au coborât cu un sac de bancnote spunându-mi: «dacă pierzi la trei goluri, sacul ăsta este al tău». Reacţia mea a fost să dau un şut sacului. Apoi a trebuit să mă izolez o lună în Normandia", a menţionat Bodart în faţa instanţei.

Marius Mitu se numără printre cele 31 de persoane implicate în procesul de corupţie în fotbal, ce a început luni, la Bruxelles, şi în care principalul acuzat este omul de afaceri chinez Zheyun Ye, dispărut de mai multă vreme. În proces sunt acuzate 31 de persoane, în special jucători şi antrenori suspectaţi de corupţie în campionatul Belgiei, în perioada 2004-2006. Mitu este aşteptat astăzi la audieri.

Pe lista acuzaţilor figurează numeroase personalităţi ale fotbalului belgian, între care şi fostul portar internaţional şi antrenor al echipei La Louviere, Gilbert Bodart, fostul preşedinte al clubului, Filippo Gaone, impresarul Pietro Allatta, precum şi foştii jucători Olivier Suray, Cliff Mardulier, Laurent Fassotte şi Marius Mitu.

Acuzaţiile din acest dosar sunt de corupţie, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, spălare de bani şi şantaj. Procesul ar putea dura peste o lună, iar federaţia belgiană reclamă daune, considerând că au fost afectate imaginea şi integritatea sportului.

Mitu este acuzat de implicare în meciuri trucate în perioada 2002-2005, în care a evoluat la formaţia belgiană Lierse. Ca urmare a informaţiilor privind presupusa sa implicare în scandalul de corupţie din fotbalul belgian, Marius Mitu a fost concediat, la 17 februarie 2006, de gruparea Anderlecht, unde se transferase la începutul sezonului 2005/2006, de la Lierse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici