Germania este în stare de şoc după vestea sinuciderii lui Robert Enke - FOTO

Germania este în stare de şoc după vestea sinuciderii portarului Robert Enke la 32 de ani, care era favorit pentru a apăra poarta naţionalei germane la turneul final al CM-2010, o tragedie ce a produs o emoţie puternică şi dincolo de lumea fotbalului.

23 afișări
Imaginea articolului Germania este în stare de şoc după vestea sinuciderii lui Robert Enke - FOTO

Germania este în stare de şoc după vestea sinuciderii lui Robert Enke (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt extrem de trist. Când aflăm astfel de ştiri, toate celelalte probleme îşi pierd importanţa", a precizat Franz Beckenbauer.

"Suntem fără cuvinte şi plini de durere. Toate gândurile noastre sunt îndreptate spre soţia lui Robert şi către familia lui. Robert Enke a fost un om minunat care a trăit multe drame", a spus, la rândul său, preşedinte Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Theo Zwanziger.

Într-o ţară în care fotbalul este adânc înrădăcinat în cultura populară, anunţul decesului goalkeeperului echipei Hanovra 96, a generat o agitaţie fără precedent. Principalele canale de televiziune au dedicat ediţii speciale morţii lui Enke, iar chipul lui a apărut pe prima pagină a mai multor cotidiane generaliste.

Sute de suporteri s-au adunat, încă de marţi seara, la sediul clubului din Hanovra pentru a depune mesaje şi a aprinde lumânări.

Portarul german, care avea în palmares 8 selecţii la naţională, s-a aruncat în faţa unui tren, marţi după-amiază, în apropiere de Hanovra, acolo unde locuia cu soţia şi o fetiţă de opt luni adoptată în luna mai. În 2006, cuplul pierduse o fetiţa de doi ani care a murit, din cauza unei boli la inimă. Conform mai multor cotidiane sportive, Robert Enke urma un tratament psihologic.

Germania este în stare de şoc după vestea sinuciderii lui Robert Enke (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia germană a anunţat că a fost găsită o scrisoare de adio pe care Robert Enke a scris-o înainte de a se sinucide. "Putem confirma faptul că a fost găsită o scrisoare de adio, dar din respect pentru familie nu vom dezvălui mai multe detalii", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Stefan Wittke.

Antrenamentul selecţionatei germane programat să aibă loc, miercuri, la Bonn, a fost anulat, iar disputarea meciului amical pe care Germania îl are programat, sâmbătă, contra reprezentativei statului Chile, este incertă.

"Suntem toţi în stare de şoc, cuvintele ne lipsesc", a spus, la rândul său, Oliver Bierhoff, managerul echipei naţionale antrenată de Joachim Low.

Germania este în stare de şoc după vestea sinuciderii lui Robert Enke (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezerva lui Jens Lehmann la Euro-2008, Robert Enke şi-a început cariera la Borussia Monchengladbach (1996-99), plecând apoi la Benfica Lisabona (1999-2002). El a fost remarcat de FC Barcelona, care îl transferă, însă unde nu a reuşit să se impună.

Sezonul 2003-04 este cel mai trist din cariera sa: Robert Enke, traumatizat de eşecul la FC Barcelona, încearcă să se relaneseze la echipa turcă Fenerbahçe. Primul său meci oficial va fi şi ultimul: încercând să-l facă uitat pe internaţionalul turc Rüstü, Robert Enke ratează debutul şi încasează trei goluri. Distrus de reacţia fanilor turci, fuge din Turcia în timpul nopţii şi rămâne în şomaj şase luni. Apoi, clubul spaniol Tenerife îi oferă ajutorul câteva luni.

În iunie 2004 la Hanovra, Robert Enke o ia de la zero, în mare anonimat, reuşind să se impună şi să înregistreze prima selecţie în naţionala Germaniei, în martie 2007. El a apărat poarta naţionalei Germaniei pentru ultima oară la Baku, la 12 august 2009, la victoria cu Azerbaïdjan (2-0).

Robert Enke a jucat ultimul său meci, duminică, în campionatul Germaniei, cu Hamburger SV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici