Gigi Becali a făcut plângere penală împotriva lui Jan Pavel. CSA, acuzat că încearcă o "mineriadă"

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, vineri, că a făcut o plângere penală împotriva Jan Pavel, pentru instigare la violenţă, acuzându-i totodată pe conducătorii Clubului Sportiv al Armatei că încearcă o "mineriadă", prin suţinerea mitingului organizat de fostul lider de galerie.

648 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali a făcut plângere penală împotriva lui Jan Pavel. CSA, acuzat că încearcă o "mineriadă"

Gigi Becali a făcut plângere penală împotriva lui Jan Pavel. CSA acuzată că încearcă o "mineriadă" (Imagine: Razvan Lupica/Arhiva Mediafax Foto)

"Dacă vine unul şi spune că ia el Steaua, că adună zece mii şi intră cu forţa şi sparge uşile la stadion şi că face manifestaţie, eu am făcut plângere penală împotriva lui Jan Pavel. Rog procurorii, rog instituţiile statului şi pe cei care dau avizare de manifestaţii... Stai, mă, pentru ce ceri manifestaţie? Că şi eu strâng 30.000, un milion strâng eu şi iau eu Petromul. Fac manifestaţie. Dar nu pot să-l iau, că a fost privatizat conform legilor româneşti. Vreau şi Transgazul, vreau şi Romgazul, le vreau eu pe toate, cum vrea Jan Pavel să ia el cu manifestaţie. Şi atunci am făcut o plângere penală de instigare la violenţă, că aşa a zis, că rupe gardurile, că face, că drege... Becali să le-o da înapoi şi cu jucătorii cutare şi eventual şi cu bani în cont, că vrea el, Jan Pavel", a declarat Becali, într-o conferinţă de presă.
 
În opinia finanţatorului, ceilalţi lideri ai suporterilor îl cunosc pe Jan Pavel, care pe vremea când era şef de galerie primea bani de la conducerea clubului. "Nu o să fie niciun miting, 73 de oameni o să fie, nici atât. Nici 23 nu o să fie. Păi, ce, şefii ăia de galerie ţin cu Jan Pavel? Ei nu îl ştiu pe el cine e? De unde să aibă el 100.000 de euro? Aşa, 3.000, 2.000, 500, 700, cât era pe vremea aia că era şef de galerie, de la mine, de la Păunescu. Păi ăia din galerie nu ştiu cine este el? Mă, stai cuminte acolo... că eu nu mai vreau, eu vreau legea. Că dacă era altfel, în alte condiţii, ştiam eu ce trebuia să se facă. Dar acum nu mai vreau, eu vreau legea, procurorii", a afirmat Becali.
 
El i-a atenţionat pe suporteri să nu se prezinte la mitingul organizat sâmbătă de Jan Pavel pentru că riscă să fie bătuţi de jandarmi. "Vreau să îi atenţionez pe părinţi şi să aibe grijă de copiii lor care sunt suporteri. Că o să fie instigaţi de 10-20 de derbedei. Copii sunt cuminţi, dar îi manipulează ăştia. Şi îi rog să nu meargă la miting pentru că ei nici aprobare nu au. Păi de ce să le dea avizare? Că ei fac miting, instigă la violenţă împotriva unei societăţi comerciale care a plătit 50 de milioane de euro impozite şi taxe la statul român şi a băgat 200 de milioane în circuitul economic. Deci părinţii să audă că îi rog, să nu vină să spună după aia că au fost bătuţi copii. Dar nu ai ce să faci. Ce să facă jandarmul, să stea să fie bătut de un golan şi un derbedeu? Iar în unitatea militară a zis Boroi că îi împuşcă. Păi e unitate militară", a precizat finanţatorul.
 
Becali susţine că procurorii trebuie să demareze o anchetă deoarece Jan Pavel şi apropiaţii lui vor să distrugă clubul Steaua. "Aici trebuie să intre procurorii pentru că ei de fapt vor distrugere. Steaua este un simbol al României, a adus 50 de milioane României, şi atunci de ce îl hingheriţi pe Becali aşa? Vreţi insolvenţă? Auzi, că ia Jean Pavel cu 100.000 de euro. Păi acum sunt de plătit salarii de 700.000 de euro, pe octombrie, şi cu noiembrie 1,4 milioane. Păi să o ia Jean Pavel cu prietenii lui cu ăia 100.000. El nu are în primul rând banii ăştia. Dacă are 100.000 eu îmi tai capul, dar nu are nici 10.000, nici cinci bani. Şi dacă o ia, nu plăteşte, insolvenţă şi faliment, nu? Dar în România nu mai merge aşa. Că sunt procurori care îşi fac treaba şi să mă ierte familia lui, dar o să plângă", a adăugat el.
 
Patronul Stelei i-a acuzat pe comandantul CSA Steaua, George Boroi, şi pe juristul clubului sportiv Florin Talpan că susţin mitingul iniţiat de Jan Pavel, o acţiune similară cu o mineriadă, în opinia lui Becali.
 
"Lumea trebuie să înţeleagă că România nu mai este ce a fost. Mineriadele nu mai merg. Ceea ce încearcă Boroi, cu Talpan, cu măgăriile astea e un fel de mineriadă spre Steaua. A făcut şi Iliescu şi, uite, după 25 de ani ... Dacă tu vezi că după 25 de ani îl ia, tu acum vrei să faci mineriadă? Că acolo e lucru necurat, manevrele astea pe care le fac ei, abuzurile astea pe care le fac ei... O bază sportivă tu o ţii a statului român, care până la urmă este nocturna mea, lifturile mele, tabela electronică a mea, am investit în baza aia zece milioane de euro. Am investit în parcare trei milioane de euro ca să nu mă fac de râs în Liga Campionilor. Eu am făcut alea de ce? Cu buna credinţă că rămân acolo şi tu mă dai afară? Dacă sunt oameni care cred că sunt stăpâni pe instituţii se înşală. Nu mai merge în România, că nu mai este România El Dorado. România o ia pe drum bun şi nu mai merge dacă nu respecţi legea. Şi mineriadă d-asta ca a lui Boroi şi Talpan nu mai merge", a spus Becali.
 
În cadrul conferinţei de presă, Becali a prezentat din nou documentele conform cărora, în urma anchetelor procurorilor privind preluarea clubului de fotbal de la Armată, instanţele judecătoreşti au dispus neînceperea urmăririi penale. "Eu nu am luat Steaua cu macaraua sau buldozerul, eu am luat Steaua conform legislaţiei şi statului român. S-a făcut o plângere pe tema asta, iar parchetul a făcut o anchetă. Deci s-a făcut anchetă de către procurori şi cum s-a preluat Steaua de la Armată de către asociaţia cu domnul Păunescu atunci şi s-a dat neînceperea urmăririi penale. Dar s-a făcut anchetă şi când s-a preluat de la asociaţie la Becali şi s-a dat neînceperea urmăririi penale", a explicat finanţatorul.
 
Gigi Becali a menţionat că nu va încerca niciodată să închirieze sau să cumpere marca Steaua Bucureşti câştigată de CSA în instanţă. "Lucrurile astea nu mai merg în România, ce încearcă Boroi şi Talpan. Că probabil au cunoscut ei un judecător şi a făcut ca ei. Dar tu, Boroi, nu ai ce să faci cu marca aia. Tu nu ai voie să faci fotbal, conform legii europene. Şi atunci unde mă pot confunda eu cu tine, că eu fac activitate de fotbal? Deci nu are cineva cum să fie confuzie, pentru că eu fac fotbal, iar tu faci volei, baschet, hochei sau ce faci tu la CSA. Aşa că o să se ajungă acum să se judece acum la alt judecător, că nu o să îi cunoasă ei pe toţi. Nu o să poată el, unul, că putere nu prea mai are. Mai e o vâlvătaie, aşa, dar nu mai are, aşa crede el acum. Marca aia a lor nu mă interesează, nici şapte bani dau pe ea. Eu fac un desen şi joc cu el, pentru că eu sunt Steaua şi nu îmi place desenul ăla. Ei au de doi ani marca, nu? Ei evaluează marca, dar ca să o evaluezi trebuie să vezi cât produce. Şi îl întreabă pe Boroi: «Băi, Boroi, cât ai produs în doi ani cu marca asta?», şi el: «15 bani». Deci 15 bani valorează, dar eu nu dau nici 15 bani pe ea. Asta ca să intre în cap la toată lumea că nu mă interesează şi niciodată nu o să o iau. A, că produce pe pieptul meu la Steaua, e altceva. Pentru că e diferenţă între fotbal şi volei", a spus Becali.
 
Finanţatorul îl numeşte pe comandantul CSA Steaua, George Boroi, "o marionetă" şi îl avertizează că este posibil să fie chemat la DNA pentru că nu este de acord să închirieze baza sportivă din Bulevardul Ghencea grupării de fotbal.
 
"Aia este bază sportivă şi trebuie folosită ca bază sportivă şi nu ca bază militară. Eu le-am cerut acum să îmi dea nocturna. Le-am făcut notificare să îmi dea, că tot mă amână. Şi acum le e frică de DNA şi au început să spună că o să facă evaluarea. Dar până fac ei evaluarea să ne spună când să venim să ne luăm nocturna şi toate cele pe care le avem acolo. Şi o să lăsăm paragină. Şi după aia pot să facă grătare acolo (n.r. - pe stadion). Păi Boroi amână, dar amână până vine procurorul şi îl întreabă de ce nu îi dă stadionul lui Becali. Şi îi impută lui. Şi o să vedeţi, că din toţi procurorii ăia de la DNA poate or fi doi-trei stelişti şi o să zică: «Ia să ne autosesizăm noi». Şi pac îi face chemare: «Băi, Boroi, ia vino mă încoa'. Mă, tu ce faci cu stadionul ăla de nu i-l dai lui Becali să joace? Şi ca să dea şi bani şi să vedem şi noi Steaua. Tu îţi baţi joc de Steaua noastră?» Nici bani la buget, că şi Curtea de Conturi trebuie să se autosesizeze. Dar ei se cred stăpâni pe instituţii. Să le intre în cap tuturor de la instituţii, că nu sunt stăpâni de instituţii. Ei trebuie doar să le administreze. Că devin stăpâni pe ele, fac nenorocirile pe care le fac şi după aia plâng. Aşa şi Boroi, el se crede stăpân de instituţie. Dar el nici asta nu e, săracul. El este o marionetă... În spate este unul care se crede stăpân, că dacă a fost pe acolo, el e stăpân. S-a plimbat pe acolo şi zice că el e stăpân. Dar nu e. Că ăia de la DNA lasă dosarele 2-3-4 ani, cică stai liniştit, şi după aia îl scoate. Ăla din umbră dacă o să aibă el putere, ceea ce nu cred, e posibil să nu ne mai lase să folosim numele de Steaua. E posibil. Dar eu mă duc în Liga Campionilor şi cu numele de Vasilescu, Georgescu sau Popescu. Eu îmi văd de banii mei, încasez şi gata", a menţionat Becali.
 
Acesta cere instituţiilor statului să îl apere şi să ancheteze situaţia bazei sportive aflate în prezent în administrarea CSA Steaua. "Cer organelor statului să mă apere. Ăia, procurorii de la DNA, care majoritatea sunt stelişti, ce visează pe acolo? În loc să îl ia de urechi pe Boroi la DNA? Boroi poate să o păţească el pentru că execută nişte ordine pe care nu trebuie să le execute. El trebuie să administreze. Adică cineva scoate castane din foc cu mâna lui Boroi. Boroi nu s-a ars până acum, dar până la urmă o să se ardă", a mai afirmat finanţatorul.
 
Finanţarea cluburilor de fotbal de către autorităţile locale este văzută ca un lucru pozitiv de Gigi Becali. El este de părere că primăriile şi consiliile judeţene fură "zeci şi sute de milioane de euro", iar în aceste condiţii măcar să susţină cu două-trei milioane de euro cluburile de fotbal locale.
 
"Fotbalul e făcut pentru suporteri, pentru localnici. Păi măcar atâta lucru să facă primăriile, că şi aşa fură banii, străzile se dărâmă, podurile, CNADR, MDADR, măcar două-trei milioane pe an să dea ca să vadă şi omul fotbal. Că şi aşa îi fură pe oameni, că în toate primăriile şi consiliile judeţene e mafie constituită la nivel de stat. Toţi banii îi fură. După ce că sunt şefi-mafioţi prin toate judeţele. Preşedintele Consiliului Judeţean: «Ăsta e teritoriul meu, ăsta e teritoriul meu». Sunt vreo, câte judeţe sunt, vreo 40 de mafioţi şi se întâlnesc la familie pe urmă. La familia PSD, familia PNL, familia PDL şi familia PMP, care asta PMP e în cădere mare, că a greşit capul. Ei asta fac, dar să le dea la oameni să vadă fotbal. Ce mare lucru, la cât se fură prin judeţe, mai contează că ăia din consiliile judeţene de unde fură zeci şi sute de milioane contează că dă două milioane pe an la fotbal... Mie nu îmi convine, pentru că e concurenţă neloială, dar eu fac la nivel naţional şi sunt numărul 1", a adăugat Becali.
 
Fostul lider al galeriei steliste Jan Pavel organizează, sâmbătă, de la ora 14.00, un miting la Stadionul Steaua din Bulevardul Ghencea, sub deviza "Pe 24 octombrie ne luăm clubul înapoi", cu referire la gruparea de fotbal patronată de Gigi Becali.
 
"Fac apel ca în ultimul ceas să vă treziţi, să vă luaţi înapoi ce vă este vouă cel mai drag pe lume, Steaua Bucureşti, echipa sufletelor voastre, echipa noastră, a suporterilor adevaraţi. Misiunea va fi grea, îl contestam pe creditor, dar atenţionăm şi Armata, ea are stadionul şi baza sportivă de antrenament, dar trebuie sa aibă echipa de fotbal, ea trebuie sa aibă Centrul de copii şi juniori, întotdeauna fotbalul a ţinut şi celelalte secţii ale clubului sportiv, a venit rândul ca şi CSA să se implice pentru revitalizarea fotbalului", se arată în apelul făcut de Pavel către suporterii FC Steaua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici