În fosta RDG au existat sportivi minori dopaţi, susţine un fost responsabil

Un fost responsabil al mişcării sportive din Republica Democrată Germană, Thomas Kohler, recunoaşte în autobiografia sa, care va apărea joi, că sportivi minori, în special înotători, au primit produse dopante de la antrenorii lor în anii '70.

52 afișări

"Introducerea sportivilor în cadrul operaţiunilor de dopaj începând de la 16 ani, însemna că aceştia au atins maturitatea biologică. Dopajul era rezervat unor anumiţi sportivi, care, în cea mai mare parte, erau majori, însă au existat şi excepţii, mai ales în nataţie, un sport unde eşti performant cât timp eşti tânăr şi pentru care alegeam sportivi care aveau în spate mai mulţi ani de antrenamente intensive", a precizat Thomas Kohler în cartea sa, intitulată "Cele două feţe ale medaliei".

Campion olimpic la canotaj, în 1968, sub culorile RDG, Kohler, acum în vârstă de 70 de ani, este primul responsabil din sport care face o astfel de mărturisire, la 20 de ani de la unificare.

Thomas Kohler explică, de asemenea, că recurgerea la dopajul sistematic în sportul la nivel înalt în Germania de Est era "singura soluţie pentru RDG de a susţine comparaţia la nivel internaţional".

"Distribuirea de medicamente (având ca scop dopajul) se petrecea sub supravegherea strictă a corpului medical. În RDG nu existau grave probleme de sănătate sau decese, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări", a mai scris Kohler.

Statul est-german a pus la punct în anii '70 un program de dopaj sistematic graţie unui medicament, Oral Turinabol, un steroid anabolizant care a permis sportivilor din RDG să domine discipline precum nataţia, atletismul sau ciclismul pe pistă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici