INTERVIU: Tincu şi Toniţa, despre şansele României de a ajunge la Cupa Mondială

Componenţii echipei naţionale de rugby a Romaniei, Marius Tincu şi Ovidiu Toniţa, campionii Franţei cu Perpignan, au vorbit într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în cantonamentul de la Piacenza înaintea meciului cu Italia A, despre situaţia rugbyului românesc.

9 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Tincu şi Toniţa, despre şansele României de a ajunge la Cupa Mondială

INTERVIU: Tincu şi Toniţa, despre şansele României de a ajunge la Cupa Mondială (magine: MediafaxFoto/AFP)

Reporter: Cum consideraţi că va fi meciul de vineri cu Italia A, după ce am jucat cu ei la Bucureşti, la IRB Nations Cup şi ne-au bătut pe final?

Marius Tincu: Ne-au bătut pentru că au jucat bine şi au făcut grămezi simulate după o oră de joc şi n-am mai putut să le punem probleme în grămadă. Apoi am pierdut cursul jocului, am luat două eseuri, plus au o linie de trei sferturi mai puternică, iar 8-ul lor ne-a făcut mari probleme.

Ovidiu Toniţa: Avem de luat o revanşă, sper să facem o figură frumoasă. Italienii vor să ne bată că sunt la ei acasă, însă noi avem de pregătit calificarea la Cupa Mondială. E important să câştigăm ca să pornim cu un moral bun pentru meciurile ce urmează.

MT: Un meci de rugby nu e neapărat numai pe tehnică individuală, ci şi pe strategie. Trebuie în primul rând să fim un grup, să fim agresivi, să ne dorim să câştigăm şi sper ca toate acestea să le avem vineri.

Rep: Putem vorbi de unitate de grup la tricolori?

OT: Bineînţeles că putem vorbi de unitate de grup, deocamdată suntem la început, am rămas foarte puţini veterani. Sunt nişte tineri buni care vin acum din România, care prind repede, sunt foarte tehnici şi bine integraţi în echipă şi sperăm să facem un grup cât mai solid şi cât mai performant.

Rep: Care a fost atmosfera când aţi câştigat titlul cu Perpignan?

MT: A fost nemaipomenit, ne-am simţit fenomenal, pentru că nimeni nu se aştepta să câştigăm. S-a mai ajuns în finale, însă acestea s-au pierdut. Lumea aştepta titlul ăsta de 55 de ani. Am petrecut atunci şi se sărbătoreşte şi acum. Însă, n-am putut să mă bucur mult, a fost scurtă perioada în care am petrecut după finală, pentru că am plecat la convocarea echipei naţionale.

OT: E super să fii campion en-titre, e ceva de vis. E un vis al tuturor sportivilor să fii campion, e cel mai frumos lucru. Am ajuns pe culmi, însă acum nu va fi uşor să ne păstram acolo.

Rep: Cum credeţi că o să fie testul cu Fiji şi care ar fi diferenţa dintre rugby-ul din emisfera sudică şi cel european?

MT: E diferenţă între naţiunile din emisfera sudică şi noi. În toate campionatele din Europa sunt presiuni foarte mari, se joacă titlul, se joacă să nu cazi în a doua divizie sau se dispută Cupa Europei. În comparaţie, ei joacă în provincii, pe regiuni, unde nu se retrogradează. Se joacă doar titlul la ei şi "Super 14", unde sunt rugbiştii din cele 3 naţiuni, sunt o grămada de jucători din Fiji care joacă în echipele astea. Plus că au o plăcere în a juca, pentru că dispută doar titlul, la ei nu se retrogradează, iar jocul e mai deschis. N-au grija rezultatului, n-au decât bucuria jocului, plus că au o mare plăcere să se vadă între ei, le place să trăiască împreună, să bea o bere, să râdă. Nu spun ca la noi nu e, este şi la noi, dar e diferit.

Rep: Care ar fi atuurile naţionalei României pentru meciurile care urmează?

OT: Se ştie foarte bine că pe grămadă am fost dintotdeauna buni, iar în ultima vreme am văzut că au apărut jucători valoroşi în linia de trei sferturi. La Cupa Mondială din 2003 parcă am fost o echipă un pic mai experimentată, mulţi jucători s-au lansat de acolo. Acum e o generaţie mai nouă, însă încă n-am jucat cu o echipă mare.

Rep: Ne vom califica la Cupa Mondială din Noua Zeelandă?

MT: Mesajul a fost transmis de antrenori chiar în prima zi în care ne-am văzut, obiectivul e clar, să ne calificam la Cupa Mondială. Şi tot ce facem acum e ca atunci când ajungem la cele 5 meciuri de calificare să fim un grup unit şi competitiv ca să putem să obţinem calificarea. Dacă am fi luaţi individual am putea fi o mare naţiune, dar trebuie să ajungem să fim un colectiv, să se vadă echipa. Dacă acum suntem buni pe grămadă, mai departe trebuie să facem în aşa fel încât să fim buni peste tot. Însă, la echipa s-au perindat mulţi antrenori, n-a fost o continuitate a lucrurilor ca să fie un progres. Tot timpul după o Cupă Mondială se pleacă de la zero, e normal vine un alt staff, însă atâta timp cât nu avem o bază, cum era pe vremuri şi aveam un stil de joc, cât nu există o plăcere a jocului, o să ne fie greu la toţi. Dar sper ca meciurile astea care urmează să mai rezolvăm câte ceva, iar generaţia care vine din urmă să înţeleagă că fără dăruirea individuală şi colectivă nu poţi crea nimic.

Rep: Faptul că rugbyul în 7 a fost introdus in programul JO reprezintă un avantaj pentru noi?

OT: E alt stil de joc, dar trebuie să se facă un campionat în România unde trebuie dezvoltat stilul de joc specific.

MT: Rugbyul în 7 ar putea ajuta şi rugbyul în 15 atâta timp cât există o echipă naţională. Oricare şi-ar dori să joace la Olimpiada. Adversarele noastre din preliminarii au progresat la rugbyul în 15 fiind ajutaţi de rugbyul în 7.

Marius Tincu joacă la Perpignan din sezonul 2005, în timp ce Ovidiu Toniţa evoluează la gruparea franceză din 2004.

(Interviu realizat de Romeo Chiriac, romeo@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici