Jocurile Olimpice de iarnă: Banani - sportivul cu nume de firmă, primul reprezentant al statului Tonga la JO de iarnă

Fuahea Semi a atras simpatia iubitorilor de sport după ce a devenit primul reprezentant al statului Tonga la Jocurile Olimpice de iarnă, însă el este şi un excentric, alegând să îşi schimbe numele în Bruno Banani, denumirea sponsorului său, o firmă producătoare de îmbrăcăminte şi de lenjerie intimă.

87 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice de iarnă: Banani - sportivul cu nume de firmă, primul reprezentant al statului Tonga la JO de iarnă

Jocurile Olimpice de iarnă: Banani - sportivul cu nume de firmă, primul reprezentant al statului Tonga la JO de iarnă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banani, în vârstă de 26 de ani, născut în Tonga, un arhipelag în Oceanul Pacific, nu a văzut zăpada până în 2009, când a avut prima coborâre pe pista de bob şi sanie la Altenberg, în Germania, se arată într-un material realizat de AFP.

Însă acest sportiv a obţinut între timp câteva rezultate satisfăcătoare în circuitul mondial, cum ar fi locul 28 ocupat la Mondialele din 2013.

Descoperirea sa este de poveste. Prinţesa Salote Mafile'o Pilovelu Tuita a fost cea care, după o întâlnire în staţiunea Saint-Moritz cu Albert II de Monaco, s-a hotărât să înfiinţeze o federaţie de sanie în Tonga. Pentru a recruta sportivi, prinţesa a organizat o selecţie dintre jucătorii de rugby, descoperindu-l astfel pe Banani.

Bruno Banani este primul reprezentant al statului Tonga la Jocurile Olimpice de iarnă, dar şi primul participant la JO care poartă numele unei firme. La îndemnul unei agenţii de comunicare, Fuahea Semi a făcut demersurile necesare pentru a-şi schimba numele în Bruno Banani, denumirea unei firme germane. Dezvăluit de presa germană în 2012, acest caz a suscitat controverse. Actualul preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, care conducea atunci Comitetul Olimpic German, a calificat iniţiativa respectivă drept "o idee de marketing pervers".

Banani nu este însă de aceeaşi părere: "Nu cred că este ceva grav ce am făcut. Lumea s-a obişnuit cu numele meu".

Sportivul din Tonga va debuta la JO sâmbătă, în proba de sanie, individual masculin. "Visez la un loc între primii 30", spune el.

Sâmbătă, printre sportivii care vor concura la sanie individual masculin se va număra şi românul Valentin Creţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici