Liderul prezumtiv al reţelei de revânzare ilegală a biletelor la CM, considerat fugar de justiţie

Justiţia braziliană îl consideră fugar pe britanicul Ray Whelan, directorul Match Services, furnizor exclusiv FIFA, suspectat de a fi liderul reţelei de vânzare ilegală a biletelor la meciurile de la Cupa Mondială, a precizat parchetul din Rio de Janeiro.

68 afișări
Imaginea articolului Liderul prezumtiv al reţelei de revânzare ilegală a biletelor la CM, considerat fugar de justiţie

Liderul prezumtiv al reţelei de revânzare ilegală a biletelor la CM, considerat fugar de justiţie (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Justiţia din Rio a ordonat, joi, reţinerea lui Whelan şi a altor zece persoane aczuate că fac parte dintr-o reţea internaţională de revânzare ilegală a biletelor, a precizat parchetul, într-un comunicat.

"Poliţia efectuează operaţiuni pentru arestarea directorului Match Services, Raymond Whelan, 64 ani, care este fugar", a subliniat comunicatul citat.

Poliţia civilă anchetează 12 suspecţi ai acestei reţele şi a cerut parchetului din Rio arestarea preventivă a 11 dintre ei, printre care se numără şi Whelan.

Singurul cercetat în libertate este avocatul brazilian Jose Massih, doarece acesta "a colaborat" în cadrul anchetei, a precizat poliţia.

Cei 12 suspecţi sunt urmăriţi pentru "asociere în vederea comiterii de infracţiuni", revânzare pe piaţa neagră, corupţie activă, spălare de bani şi fraudă fiscală.

Cu excepţia britanicului, ceilalţi zece sunt în arest la Complexul penitenciar Bangu, est de Rio, inclusiv franco-algerianul Mohamadou Lamine Fofana, considerat mâna dreaptă a lui Whelan.

Ray Whelan a fost reţinut, luni, la hotelul Copacabana Palace şi pus ulterior în libertate în schimbul unei cauţiuni de 5.000 de reali (2.500 de dolari). Paşaportul său şi acreditarea lui la CM au fost confiscate de poliţie.

Joi, poliţiştii s-au prezentat din nou la Copacabana Palace pentru a-l aresta, dar acesta dispăruse. "A fugit pe ieşirea de serviciu. L-am văzut pe camere. Este considerat fugar", a declarat comisarul Fabio Barucke, însărcinat cu ancheta, pentru site-ul G1 al grupului media Globo.

"Cum nu exista un mandat de arestare împotriva lui, este posibil să fi solicitat un alt paşaport la consulat. Este englez. Dacă a plecat în Anlia, va fi el judecat aici? Şi dacă va fi condamnat, va reveni el aici pentru a-şi ispăşi pedeapsa?", s-a întrebat procurorul Marcos Kac, într-o declaraţie acordată agenţiei Brasil.

Match Services, companie cu sediul la Zurich, în Elveţia, a acuzat, miercuri, poliţia braziliană că l-a reţinut ilegal pe Whelan, susţinând că acesta este nevinovat.

Poliţia susţine că Whelan distribuia bilete VIP, care erau gratuite şi destinate ONG-urilor, partenerilor şi jucătorilor, lui Mohamadou Lamine Fofan, care le revindea pe piaţa neagră, prin intermediul unor agenţii de turism, graţie numeroaselor sale legături cu lumea fotbalului.

Potrivit anchetatorilor, această reţea era activă din 2002, acoperind ultimele patru ediţii ale Cupei Mondiale, şi a vândut ilegal aproximativ 1.000 de bilete pe meci, la un preţ de bază de 1.000 de euro.

Operaţiunea poliţiei a fost botezată "Jules Rimet", ca omagiu adus preşedintelui francez al FIFA care a creat Cupa Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici