Loteria, obligată să plătească FRF 5 milioane euro din încasările din pronosticuri

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat câştig de cauză, definitiv, Federaţiei Române de Fotbal (FRF) în procesul în care instituţia a dat în judecată Loteria Naţională, solicitând plata sumei de 20 la sută din încasările pronosticurilor sportive în valoare de cinci milioane de euro.

47 afișări
Imaginea articolului Loteria, obligată să plătească FRF 5 milioane euro din încasările din pronosticuri

Loteria, obligată să plătească FRF 5 milioane euro din încasările din pronosticuri

Astfel, instanţa supremă a admis definitv recursul declarat de FRF şi a modificat decizia Curţii de Apel Bucureşti "în sensul că respinge apelul şi obligă pe intimata Compania Naţională Loteria Română la 87.298 lei cheltuieli judiciare".

Astfel, în plus, Loteria Naţională trebuie să plătească FRF aproximativ 90.000 de lei cheltuieli judiciare în urma acestui proces.

Decizia este definitivă şi irevocabilă.

În acest proces, în 26 mai 2006, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a dat în judecată Loteria Naţională, solicitând plata sumei de 20 la sută din încasările pronosticurilor sportive în valoare de cinci milioane de euro.

Potrivit Legii 69/2000 privind educaţia fizică şi sportul, una dintre sursele de venit ale federaţiilor sportive naţionale este procentul de 20 la sută din încasările realizate din pronosticuri, făcute în competiţii gen "Cupa României". Astfel, potrivit acestei legi, Loteria Naţională avea obligaţia de a plăti anual FRF 20 la sută din încasările din pronosticuri făcute la jocurile de noroc de competiţii de fotbal internaţionale sau "Cupa României". De altfel, pentru anii 2003-2005, între cele două părţi s-au încheiat mai multe convenţii, Loteria Română onorându-şi obligaţiile contractuale şi achitând suma de 1.475.000 de lei.

Potrivit unui raport de expertiză din dosar, suma de 20 la sută din încasările din jocurile de Pronosport (inclusiv Prono-S) şi Pariloto (Fotbal şi Fotbal Plus) pentru anii 2003-2005 se ridica la peste 18.000.000 de lei, din care 2.695.119 de la Pronosport şi 15.920.000 de la Pariloto.

Astfel, după ce Loteria a plătit suma de 1.475.000 de lei, reprezentând procentul din încasările la jocul Pronosport, FRF mai avea de încasat 17.140.125 de lei, din care 1.220.120 pentru jocul Pronosport, se arăta în raportul de expertiză contabilă.

Secţia comercială a Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa 14475 din 4 decembrie 2007, a decis ca Loteria Naţională să restituie suma de aproximativ 18 milioane de lei, echivalentul a cinci milioane de euro, către FRF. Loteria Naţională a fost executată silit de către FRF care câştigase în instanţă procesul deschis pentru recuperarea sumei de 20 la sută din încasările pronosticurilor sportive pe anii 2003, 2004 şi 2005.

Soluţia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 13 octombrie 2008, a dat câştig de cauză Loteriei Naţionale, admiţând apelul acestei instituţii şi respingând ca neîntemeiată cererea FRF de plată a datoriei.

Potrivit judecătorilor CAB, Loteria trebuia să plătească cinci la sută din valoarea pronosticurilor, apreciind că între termenii de pariu şi pronostic se face distincţie clară în lege.

Soluţia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată de FRF la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care i-a dat câştig de cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici