Lotul masculin de şah al României refuză să participe la Olimpiada din Rusia. Vezi de ce

Marii Maeştrii Dieter Nisipeanu, Constantin Lupulescu, Vladik Nevednichi şi Mircea Parligras, componenţi ai lotului olimpic masculin al României, au anunţat că refuză să participe la Olimpiada de şah din Rusia, deoarece federaţia nu doreşte să le achite onorarii de câte o mie de euro de jucător.

168 afișări
Imaginea articolului Lotul masculin de şah al României refuză să participe la Olimpiada din Rusia. Vezi de ce

Lotul masculin de şah al României refuză să participe la Olimpiada din Rusia. Vezi de ce (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Cei patru jucători au solicitat Federaţiei Române de Şah câte o mie de euro de jucător înainte de plecarea la Olimpiada de la Khanty Mansysisk (Rusia), însă FR Şah le-a transmis acestora că nu le poate achita decât maxim 50 la sută din sumă. În urma răspunsului primit din partea Federaţiei, cei patru au decis să boicoteze participarea la Olimpiada din Rusia.

"Vă supunem atenţiei următoarea problemă apărută în preajma plecării echipelor olimpice de şah ale României la Olimpiada de la Khanty Mansyisk din 2010. După cum ştiţi, după definitivarea loturilor olimpice, căpitanii desemnaţi de Federaţia Română de Şah au negociat cu jucătorii onorariile pentru participarea la Olimpiadă. Acest sistem se practică peste tot în lume, poate cu excepţia Africii, iar la marile puteri ale şahului onorariile sunt extrem de consistente. S-a hotărât de comun acord să se plătească iniţial 70 la sută din sumă, restul urmând să fie ajustat în funcţie de rezultatele finale. V-am trimis această scrisoare pentru a justifica neparticiparea noastră fiindcă, oricât ne-am dori să jucăm, nu putem să coborâm sub pragul minim de demnitate pe care ni l-am câştigat prin performanţe", se arată într-un comunicat semnat de cei patru Mari Maeştrii.

Cei patru semnatari ai comunicatului acuză federaţia că nu le-a promis achitarea sumelor restante într-un timp cât mai scurt.

"Cu trei săptămâni înainte de Olimpiadă, jucătorii au fost anunţaţi că vor primi doar 50 la sută din sumă împreună cu un deadline de trei zile în care trebuia să se dea un răspuns, pentru ca federaţia să poată schimba echipa în cazul unui refuz, iar când şi-au exprimat mirarea, riposta a fost extrem de dură. Nici scuze, nici promisiuni că diferenţa va fi achitată în cel mai scurt timp, ci numai acuze de lipsă de patriotism şi ameninţări cu suspendarea şi penibile încercări de înlocuire a jucătorilor. Faţă de această atitudine lipsită de tact, respect şi mai ales de o agresivitate aparte, evident majoritatea jucătorilor refuză să mai joace", au precizat cei patru.

De asemenea, cei patru Mari Maeştri au precizat că au evoluat la unele ediţii ale Olimpiadei fără a primi vreun ban din partea federaţiei: "Toţi am jucat mai multe Olimpiade cu onorarii simbolice (iar uneori chiar fără). Jucătorilor români de elită, FR ŞAH nu le oferă mai nimic: se plăteşte participarea la Europenele individuale campionului naţional şi participarea la Cupa Mondială unde se pot califica maxim unul-doi jucători, deşi există destule federaţii care plătesc stipendii regulate primilor cinci-şase jucători ai ţării".

Cei patru sportivi consideră că statutul jucătorului de şah român este jalnic, iar în cazul în care nu ar mai exista trei-patru cluburi puternice, aceştia nu ar avea nicio sursă sigură de subzistenţă. "Suma lipsă este ridicol de mică (2.000 euro pentru toată echipa) iar invocarea crizei este penibilă. Probabil că Federaţia putea să se împrumute şi de la cluburi, dacă preşedintele, vicepreşedinţii şi alţii sunt atât de săraci. Aici însă nu mai este vorba de bani, ci de principii sau mai bine zis de lipsa lor.

La rândul său, Federaţia Română de Şah a trimis o scrisoare către componenţii lotului olimpic masculin în care îi înştiinţează pe aceştia că nu le poate achita sumele solicitate: "Având în vedere comunicarea venită pe linie oficială din partea domnului Nanu, căpitan al echipei naţionale, vă punem în vedere următoarele:

- solicitarea unui avans de 1.000 euro/jucător, înainte de plecarea la Olimpiadă, nu poate fi onorată la acest nivel. Oferta federaţiei se menţine la achitarea unui avans de 50 la sută din onorariul total aferent fiecărui jucător;

- refuzul participării nefiind determinat de motive de forţă majoră, penalităţile aferente returnării biletelor de avion se vor imputa jucătorilor în cauză, care pot intra şi sub incidenţa sancţiunilor pe linie sportivă"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici