Maior: Sper că Geoană nu mă sapă, nu exclud un aranjament PSD-PNL pentru şefia serviciilor

Directorul SRI George Maior îşi exprimă speranţa, într-un interviu pentru Cotidianul, că liderul PSD Mircea Geoană nu încearcă să-l sape, iar în ceea ce priveşte existenţa unui aranjament PSD-PNL pentru şefia serviciilor, declară că orice e posibil.

1 afișare

Întrebat dacă consideră că Mircea Geoană încearcă să-l "sape", Maior răspunde: "Sper că nu".

Precizând că a ţinut foarte mult la PSD, într-o perioadă grea pentruformaţiune şi că şi-a consumat "foarte multă energie intelectuală şi politică pentru a face ceva bun acolo",el îşi exprimă speranţa că mandatul său dedirector al SRI "este văzut de acest partid în sens profesional, nu în sensul unei diviziuni de putere, al unei împărţiri de putere sau în sensul în care neutralitatea politică ar putea să însemne altceva".

El afirmă că le-aspus colegilor din PSD că este vorba despre "un mandat profesional, de reformă aacestui serviciu, de modernizare, nicidecum să se împartă, într-un fel sau altul, puterea care e dată de informaţii".

Răspunzând unei întrebări referitoare la existenţa unui aranjament între PSD şi PNL pentru şefia serviciilor, directorul SRI afirmă că "orice este posibil".

"Eu sper să nu mai schimbăm şefii serviciilor în funcţie de dinamici politice. Personal, nu mă deranjează deloc dacă cineva se gândeşte la schimbarea mea", a declarat George Maior.

Presa a relatat că liderul PSD Mircea Geoană ar dori demisia lui George Maior de la conducerea SRI, printre posibilii înlocuitori fiind nominalizaţi Dan Nica şi Ilie Sârbu.

Vicepreşedintele UPSC Paul Sârbu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că printre subiectele consultărilor de marţi ale lui Nicolae Văcăroiu au fost "reîmpărţirea" SRI şi SIE şi trecerea SPP şi STS la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, urmând ca PNL să numească şeful SIE.

"Miza obţinerii acestor servicii este foarte mare pentru PNL, mai ales că, după ultimele negocieri, se pare că PSD va primi conducerea TVR, iar PNL - Serviciul de Informaţii Externe", a spus Paul Sârbu.

Preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu s-a întâlnit, marţi, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii Camerelor Parlamentului, miniştrii Apărării şi Afacerilor Externe. La întâlnire, care are loc în biroul de la Senat al lui Nicolae Văcăroiu, au participat premierul Tăriceanu, preşedinţii Camerelor, Doru Ioan Tărăcilă şi Bogdan Olteanu, miniştrii Apărării şi Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, respectiv Adrian Cioroianu, precum şi preşedintele Comisiei de apărare din Senat, social-democratul Cristian Diaconescu.

După întâlnire, Văcăroiu a declarat că nu a discutat cu premierul Tăriceanu o eventuală propunere pentru şefia SIE, şi nici nu va introduce pe ordinea de zi a CSAT un astfel de subiect. "Nu am abordat subiectul. Nu s-au făcut asemenea propuneri. După cum ştiţi, la ora actuală, la SIE avem un împuternicit la comandă, în persoana domnului Predoiu. Nu introducem pe ordinea de zi o astfel de discuţie, legată de eventuale schimbări la servicii", a declarat Nicolae Văcăroiu.

El a mai arătat că, personal, nu şi-a propus să facă niciun fel de propuneri pentru şefia SIE. "Cel puţin deocamdată nu am abordat un astfel de subiect şi, dacă mă întrebaţi sincer, nici nu mi-am propus acest lucru", a menţionat Văcăroiu.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici