Marius Copil l-a învins pe Stan Wawrinka şi s-a calificat în turul 2 la Sofia

Marius Copil (28 ani, 56 ATP) a reuşit, luni seară, o victorie de palmares în faţa elveţianului Stan Wawrinka (57 ATP), de trei ori campion în turneele de Mare Şlem, după o revenire frumoasă, în primul tur al turneului ATP 250 de la Sofia.

231 afișări
Imaginea articolului Marius Copil l-a învins pe Stan Wawrinka şi s-a calificat în turul 2 la Sofia

Marius Copil l-a învins pe Stan Wawrinka şi s-a calificat în turul 2 la Sofia

Arădeanul s-a impus cu scorul de 3-6, 7-6(5), 6-4, după aproape două ore de joc. Ţintindu-şi unul altuia reverul, Marius Copil şi Stan Wawrinka şi-au apărat cu lejeritate serviciul în primele cinci game-uri ale meciului, fără a ceda vreun punct pe lansare. Elveţianul a început însă să aplice presiune cu dreapta, iar asta s-a văzut imediat pe tabelă, numărul doi din Elveţia câştigând la zero pe lansarea românului în game-ul cu numărul şase, pentru a se desprinde la 4-2 şi apoi, imediat, la 5-2, profitând de mici inexactităţi ale elevului lui Andrei Pavel. Imprecis la fileu, Copil a început cu stângul şi game-ul opt, primul cu mingi noi, lăsând o pistă propice pentru Wawrinka, însă doi aşi şi un nou serviciu bine plasat l-au scăpat de emoţii şi l-au ţinut la adăpost pe arădean, prelungind manşa inaugurală. Wawrinka a fost însă de neatins cu returul şi a pus punct primului set cu un nou hold la zero, după 24 de minute de joc fragmentat, cu schimburi de mingi foarte scurte.

Wawrinka, şef la aşi, dar ţinut constant sub presiunea scorului de Marius Copil, a ratat

Intrat în setul secund cu serviciul, Marius Copil s-a instalat la conducere pe tabelă, păstrând tactica agresivă şi insistând cu finalizări la plasă. Emoţiile au apărut, totuşi, devreme pentru "The Kid", în game-ul al treilea, după ce două mingi ale sale s-au oprit în plasă. Sub presiune, Copil a reacţionat însă excelent şi, mai întâi cu serviciul, apoi purtând bine duelul de pe linia de fund a terenului, a salvat două mingi de break ale campionului din 2014 de la Australian Open, românul închizând game-ul de 2-1 cu patru puncte consecutive.

Presiunea s-a mutat imediat de partea cealaltă a fileului, Marius oferindu-şi trei mingi consecutive de break cu un retur înşelător în careul de serviciu, care l-a surprins prea în spate pe elveţian. Copil a irosit o mini-oportunitate pe primul break-point, pentru ca apoi Wawrinka să încheie socotelile fie direct din serviciu, fie în doi timpi. Cu servicii nereturnabile şi pe prima, şi pe a doua minge, Copil a rezolvat în favoarea sa şi al treilea game disputat al manşei secunde, schimbând terenul în avantaj, la 3-2. Racheta numărul unu din tenisul masculin românesc nu a putut profita de două mingi jucate cu serviciul doi de elveţian, la 0-15, Wawrinka ducând scorul la 3-3, însă şi-a asigurat împingerea setului în prelungiri, după un hold solid, de 4-3.

O scurtă plecată aproape perfect din racheta lui Wawrinka a anunţat pericolul într-un game de serviciu dus rapid de Marius Copil la 40-0, însă arădeanul a evitat complicaţiile, încheind conturile la 30. Cu un prim hold la zero în setul doi, Copil şi-a asigurat prezenţa în tiebreak, la 6-5, iar Wawrinka i-a răspuns arădeanului în oglindă, urcând totalul aşilor la 10.

Echilibrul din setul doi s-a păstrat şi în tiebreak, acolo unde, în primele 10 puncte, nu s-a câştigat contra serviciului. Copil a ieşit învingător într-un raliu în care mingea a şters de două ori fileul, iar Wawrinka a ratat ultima execuţie cu reverul, apoi arădeanul a închis magistral manşa, fiind clinic în spatele serviciului doi, forţând astfel decisivul după o oră şi 11 minute de joc, în ciuda faptului că elveţianul a reuşit, în primele două seturi, număr dublu de aşi (4-2, respectiv 6-3).

Marius Copil a făcut diferenţa devreme în setul decisiv

Wawrinka a început apăsat decisivul, cu tură la zero pe lansare, însă replica românului a fost alimentată de un crescând de greşeli neforţate ale lui Wawrinka: hold la 30, apoi un excelent game de luptă la retur, care i-a adus primul break în partidă, la al şaselea break-point avut. Românul a încercat tactici diferite pe cele patru mingi de break din game: a încasat o accelerare marcă înregistrată Stan The Man, a ratat un retur pe care l-a forţat în lung de linie, dar a punctat în cele din urmă decisiv printr-un retur în diagonală, lung, pe care Wawrinka l-a trimis slab în fileu. Copil a urcat seria consecutivă la trei game-uri, după un punct gestionat perfect la 30-30: un schimb prelungit, purtat în mare parte cu reverul, venit pe avantaj psihologic al elveţianului, din postura câştigătorului ultimelor două puncte. Aflat cu o poziţie mai sus în clasamentul ATP decât Wawrinka, Marius Copil a rezistat şi a fost răsplătit cu o nouă ratare a elveţianului, apoi a închis game-ul de 3-1 cu serviciu imparabil, la teu. Wawrinka a strâns imediat scorul, însă Marius a avut din nou nervii tari, depăşind cu mult tact momentul în care fileul i-a prăvălit câştigător în terenul său o minge adversarului său, desprinzându-se, după o egalitate, la 4-2.

Marius Copil s-a apropiat la un game de victorie cu hold la zero, apoi a închis meciul după o egalitate, trimiţând două servicii imparabile.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici