Mărturii în favoarea lui Pistorius la procesul de la Pretoria

Campionul paralimpic Oscar Pistorius era "distrus" după ce şi-a împuşcat iubita, a declarat, luni, primul martor ajuns la locul dramei, în februarie 2013, conform depoziţiei sale la reluarea procesului atletului sud-african, după două săptămâni de întrerupere.

135 afișări
Imaginea articolului Mărturii în favoarea lui Pistorius la procesul de la Pretoria

Mărturii în favoarea lui Pistorius la procesul de la Pretoria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Johan Stander, administratorul reşedinţei fortificate din suburbia oraşului Pretoria unde locuia Pistorius, este prima persoană care a fost chemată după ce sportivul şi-a împuşcat prietena, pe Reeva Steenkamp, în dimineaţa zilei de Sfântul Valentin.

Stander făcea parte dintr-o lungă listă de martori ai acuzării, dar el nu a fost chemat la bară. Însă apărarea l-a citat pentru luni.

Vizibil afectat, el a fost interogat de avocatul Kenny Oldwadge şi nu de către Barry Roux, conducătorul echipei care îl apără pe Pistorius.

Stander a declarat că a primit un apel de la sportiv la ora locală 03.18 în ziua crimei: "Oom (n.r. - unchiule) Johan, te rog, te rog, vino la mine, am tras în Reeva, crezând că e un intrus!"

Ajuns la locuinţa sportivului împreună cu fiica sa, Carice Viljoen, el a intrat prin poarta întredeschisă: "L-am văzut pe domnul Pistorius coborând scările cu Reeva în braţe (...) Domnul Pistorius părea uşurat când ne-a văzut."

Plângea, cerând ajutor pentru a transporta victima la spital, a continuat Johan Stander. "Plângea, plângea şi se ruga..."

"Expresia de pe faţa sa era o expresie de tristeţe, de durere, plângea, se ruga. (...) Era ca şi cum ar fi fost distrus, rupt, disperat... Trebuia să-l fi văzut cum îl implora pe Dumnezeu să o ţină în viaţă!", a adăugat martorul.

"Se ruga ca Dumnezeu să-i salveze viaţa şi îi vorbea Reevei, implorând-o să rămână alături de el", a declarat fiica administratorului, audiată ulterior. "Spunea «rămâi cu mine, dragostea mea, rămâi cu mine!»", a continuat ea.

Conform autopsiei, Reeva Steenkamp a fost ucisă pe loc de unul dintre cele patru gloanţe trase de atlet prin uşa de la toaletă unde ea se afla, glonţ care i-a nimerit capul.

"M-a privit şi mi-a spus: «Am crezut că era un intrus»", a mai afirmat martora, care a precizat că nu i-a cerut lămuriri lui Pistorius pentru că încerca să-i salveze viaţa femeii.

Povestind scena, Carice Viljoen a izbucnit în plâns. Ea s-a temut că atletul intenţiona să se sinucidă, atunci când a plecat să caute actele victimei, la sosirea autorităţilor.

Contrar altor mărturii, potrivit cărora a fost auzită o femeie, care ar fi fost Reeva, speriată de confruntarea cu asasinul, Viljoen a afirmat că ea a auzit un bărbat, pe Pistorius, plângând în momentul dramei.

"Vocea pe care am auzit-o, sunt sigură, a fost vocea unui bărbat", a spus cu emoţie Carice Viljoen, sprijinind teoria apărării, potrivit căreia numai Pistorius a cerut ajutor.

Oscar Pistorius, 27 de ani, riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat că a ucis-o pe Reeva Steenkamp, un fotomodel de 29 de ani, cu care avea o relaţie de trei luni, când a împuşcat-o, la 14 februarie 2013.

Procurorul Gerrie Nel consideră că tânărul cuplu - care mai avusese neînţelegeri - s-a certat, apoi ea a vrut să plece, iar Pistorius a urmat-o. Atletul a tras în mod conştient, crede procurorul, patru gloanţe prin uşa de la toaleta în care ea se refugiase pentru a scăpa de furia lui.

Pistorius a afirmat iniţial că tras într-un intrus, apoi a susţinut că a tras pur şi simplu în uşa de la toaletă, cuprins de panică, fără să se gândească.

Tribunalul din Pretoria a stabilit că audierile începute la 3 martie se vor încheia la 16 mai, dar acuzarea poate cere o prelungire în cazul în care citează alţi martori.

Verdictul nu se va da imediat după finalizarea audierilor. Procurorul Gerrie Nel şi avocatul Barry Roux trebuie să transmită în scris concluziile lor judecătorului Thokozile Masipa, ceea ce va face ca sentinţa să mai întâzie câteva săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici