Medaliatul olimpic la karate Stanislav Horuna „pregătit să lupte" împotriva Rusiei

  • Medaliatul olimpic ucrainean la karate Stanislav Horuna spune că este pregătit să lupte pentru ţara sa după ce s-a alăturat forţelor de apărare a naţiunii împotriva Rusiei.
  • Horuna nu are experienţă militară anterioară, dar spune că este pregătit să-şi protejeze oraşul natal Lviv.
629 afișări
Imaginea articolului Medaliatul olimpic la karate Stanislav Horuna „pregătit să lupte" împotriva Rusiei

Sursa foto: Twitter

Sportivul în vârstă de 33 de ani a câştigat o medalie de bronz la categoria -75 kg, la Jocurile de la Tokyo, vara trecută.

"Din punct de vedere mental sunt pregătit, gata să lupt. Pentru că ştiu că nu atac, ci mă apăr", a declarat Horuna la Radio 5 Live, citat de BBC.

Peste 1,7 milioane de persoane au fugit din Ucraina din cauza invaziei ruseşti, potrivit Naţiunilor Unite, dintre care multe au trecut în ţările vecine, precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Republica Moldova.

Horuna este unul dintre soldaţii ucraineni care îi ajută pe refugiaţii care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în timpul conflictului.

Viaţa lui Horuna s-a schimbat dramatic de când a urcat pe podiumul olimpic pentru a-şi primi medalia în urmă cu mai puţin de un an, dar el crede că Ucraina „va reveni în curând la o viaţă normală".

„Bineînţeles că nu toată Ucraina, deoarece multe oraşe sunt distruse în totalitate, unele oraşe sunt pe jumătate distruse şi, bineînţeles, acei oameni care şi-au părăsit casele şi oraşele, acum sunt refugiaţi", a adăugat el.

„Mulţi dintre ei au părăsit ţara şi viaţa lor s-a schimbat complet. Eu stau într-un loc relativ sigur şi încercăm să îi ajutăm pe acei oameni care şi-au părăsit casele".

Horuna este unul dintre sportivii ucraineni care s-au alăturat efortului militar al naţiunii lor, printre care se numără jucătorul de tenis Sergiy Stakhovsky şi pugiliştii Oleksandr Usyk şi Vasiliy Lomachenko.

Fraţii Vitali şi Wladimir Klitschko, ambii foşti campioni mondiali la categoria grea, îşi apără, de asemenea, patria.

Întrebat dacă a fost tratat diferit din cauza succesului său sportiv, Horuna a spus: „Mă consider doar un alt om de pe baricade. Fac acelaşi lucru pe care îl fac şi ceilalţi oameni. Stăm împreună şi rezistăm. Ne ajutăm unii pe alţii, suntem atât de uniţi şi mai puternici ca niciodată.

Şi nu văd nimic eroic în decizia mea de a mă înrola în armată, pentru că toată lumea de aici face acelaşi lucru."

Cu două luni înainte de reuşita sa de la Tokyo, Horuna a devenit campion european la categoria sa, învingându-l pe Rafael Aghayev, de cinci ori campion mondial din Azerbaidjan, şi nu are nicio îndoială că se va întoarce la antrenamentele de karate în viitorul apropiat.

„Cred că în 10 zile, poate două săptămâni vom câştiga acest război şi teoria mea este că viaţa va reveni la normal", a spus el.

„Şi voi putea să îmi vizitez sala de sport, dojo-ul meu şi să îmi continui antrenamentul obişnuit. Şi voi începe pregătirea pentru următorul turneu sau campionat.

„Vom vedea - sper şi cred că se va termina curând, deoarece armata rusă este în criză de resurse".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici