Mike Tyson, de la statutul de "bad boy" la cel de soţ respectabil şi tată bun

Fostul boxer cu faimosul chip tatuat, "copilul teribil" al anilor '80 cu reputaţie de rebel, a apărut în această lună pe scena Hollywood Theatre din cadrul hotelului MGM Grand din Las Vegas, într-un show în care a încercat să îşi arate şi latura sensibilă.

1536 afișări
Imaginea articolului Mike Tyson, de la statutul de "bad boy" la cel de soţ respectabil şi tată bun

Mike Tyson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mentorul său Cus D’Amato l-a pregătit pe Tyson în anii '80 pentru astfel de momente publice. Acum în vârstă de 45 de ani, fostul campion al greilor este conştient că o viaţă mai liniştită şi one man show-ul "Mike Tyson: adevărul gol-goluţ, pe scenă" pot fi ultima sa şansă de a se reabilita.

Tyson îşi ascunde aerul ameninţător în spatele unei apariţii sofisticate, îmbrăcat elegant, îngrijit şi cu o verighetă de aur pe deget care străluceşte în lumina reflectoarelor.

"Ştiu la ce vă gândiţi. Ce naiba va face? Sincer să fiu mă întreb şi eu", spunea Tyson la o repetiţie. "Viaţa este minunată. Nu mă pot plânge. Am completat un ciclu. După cum probabil vă amintiţi sunt tipul care obişnuia să îşi facă adversarii KO în 30 de secunde. Vreau să îmi spun povestea ca să mă înţelegeţi mai bine".

Mike Tyson se bucură de fascinaţia publicului în ceea ce-l priveşte, iar în 2009 chiar şi-a extins aria de expunere, cu o apariţie de succes în filmul The Hangover. Totuşi, el se teme că popularitatea sa în creştere să nu declanşeze o cădere, cum i s-a mai întâmplat. "Cu cât lumina mea este mai strălucitoare cu atât mai întunecată îmi este umbra".

După ani de decadenţă, trei căsătorii şi probleme cu alcoolul şi cu substanţele ilegale din cauza cărora a ajuns de trei ori la dezintoxicare, Tyson mai are câţiva demoni de doborât. Uneori pare obosit şi reţinut, ca şi cum ar fi cel mai trist om de pe pământ. În astfel de momente el ascultă vocea propriei sale nesiguranţe:

"Oamenii aceştia nu te ştiu. Ai nevoie să fii bătut într-o temniţă. Trebuie să fii închis într-o celulă mică. Crezi că m-ai păcălit, dar nu ai făcut-o. Ştiu ce aştepţi. De-asta nu ieşi în oraş sau nu te distrezi. Aştepţi să devii puternic pentru a fi din nou un animal".

Ultima sa provocare este pentru a se salva şi a câştiga mulţi bani, după ani de existenţă necumpătată. Cea mai recentă tentativa de rebranduire a imaginii Tyson este mai mult pragmatică decât artistică. În ultimii ani veniturile sale s-au limitat la banii câştigaţi din sesiunile de autografe şi din câteva apariţii publice.

Tyson, tată a opt copii, a câştigat peste 300 de milioane de dolari în perioada 1985-2005, dar în 2007 avea doar 7.000 de dolari în cont, spune soţia sa Kiki, în vârstă de 35 de ani. Fiica unui cleric musulman din Philadelphia, Kiki l-a întâlnit pe Tyson când avea 18 ani.

Cei doi au avut o relaţie cu suişuri şi coborâşuri până în 2007, când au decis să rămână împreună. Deoarece ambii erau sub efectul unor condamnări la perioade de supraveghere, Tyson pentru un incident legat de cocaină şi Kiki pentru fraudă, celor doi nu le era permis să locuiască împreună. În 2008, Kiki a ispăşit o condamnare de şase luni în timp ce era însărcinată cu primul lor copil.

Mike Tyson şi Kiki (Lakiha Spicer) s-au căsătorit în 2009, după ce boxerul a terminat filmările la The Hangover. După ce filmul a câştigat un Glob de Aur, pugilistul le-a spus reporterilor: "Mă simt ca şi cum am câştigat din nou titlul mondial la categoria grea". Tyson a fost şocat de reacţiile pozitive ale publicului. "Încă mă resimţeam după dependenţa de cocaină. După ce am terminat filmările şi am fost plătit, i-am spus agentului meu: «O să fie un film foarte prost!». Apoi am ieşit dintr-un restaurant şi nişte copii mi-au cerut un autograf. Era o perioadă urâtă a vieţii mele, fanilor le era frică să mă fotografieze şi de la distanţă, dar să vină aproape...".

La un sfert de secol de la perioada sa de vârf în box, pugilistul care face parte din Hall of Fame speră ca show-ul său în sala de spectacole cu o capacitate de 740 de locuri a celui mai mare al treilea hotel din lume să fie o lovitură. Obiectivul său ambiţios este să îşi prezinte show-ul în întreaga lume. El susţine că această reprezentaţie a sa de 80 de minute este brută, revelatoare şi incisivă. În aceeaşi sală a avut reprezentaţii, înaintea sa, magicianul David Copperfield. Tyson a trebuit să facă el însuşi o magie, să convingă publicul să plătească 100 de dolari pentru un bilet, în condiţiile în care în ultimii ani nu a fost tocmai în luminile rampei.

Eforturile colaborării dintre Kiki şi scenaristul şi regizorul de la Hollywood Randy Johnson au fost un experiment pentru a vedea dacă Mike Tyson poate susţine reprezentaţii constante şi atractive. Show-ul în faţa publicului a fost un pas important pentru Tyson, care a mai apărut pe scene din Europa şi din Asia, însă pentru întâlniri scurte cu admiratorii săi. De această dată a făcut repetiţii pentru ca totul să fie perfect, prezenţa pe scenă, coordonarea timpului, inflexiunile...

"Este o reinventare totală a lui Mike Tyson - el este un entertainer înnăscut. Nu poţi să treci prin ce a trecut el şi să nu ajungi să ai un simţ al umorului şi o latură umană. Cred că publicul nu îl înţelege pe Mike Tyson. La finalul fiecărei seri de show, îl cunoaşte pe adevăratul Mike Tyson. El este teatru pur", spune Randy Johnson, care a creat, a produs sau a scris scenarii cu subiecte de la Elvis şi Janis Joplin până la Papa Benedict al XVI-lea. "Sper să ajungem pe Broadway şi la West End, la Londra. Cred că putem susţine această reprezentaţie în orice sală de teatru din lume", adaugă Johnson.

Dacă există un fost sportiv care să suporte rigorile şi presiunea unei reprezentaţii individuale, acesta poate fi Tyson. Ca delincvent minor, la 13 ani Tyson a ajuns într-o casă pentru astfel de copii, în zona New York. D’Amato, antrenorul-manager aspru şi riguros, l-a transformat într-o forţă irezistibilă. Şi Tyson a rămas astfel până când Buster Douglas l-a învins cu un KO şocant în repriza a zecea, în 1990, la Tokyo. D’Amato a murit înainte ca Tyson să devină campion.

"Cus credea că nimic nu poate să te afecteze psihic, că trebuie să fii calm tot timpul. Aceasta este definiţia unui adevărat profesionist. El spunea că disciplina este să faci ceva ce urăşti ca şi cum ai adora acel lucru", îşi aminteşte Mike Tyson.

Fostul pugilist s-a inspirat în proiectul său din show-ul "A Bronx Tale" (Poveste din Bronx) al actorului Chazz Palminteri, din 2010, susţinut tot în sala de spectacole a unui hotel. Palminteri a spus publicului poveşti legate de copilăria sa dificilă în New York şi de personajele de neuitat pe care le-a întâlnit. "M-a înspirat când l-am văzut. M-am gândit: «Aş putea să fac asta»".

Tyson a vrut să fie pe scenă aşa cum este în viaţa de zi cu zi: amuzant, vulgar, sincer... şi a dorit să salute sau să critice persoane care au avut impact asupra existenţei sale.

Printre acestea se numără:

- Mama sa Lorna Mae Tyson şi Curly Kickpatrick, un proxenet mărunt şi pasionat de jocuri de noroc despre care Lorna Mae i-a spus fiului ei că este tatăl biologic. Tyson a descoperit însă cu uimire că în certificatul său de naştere este trecut Purcell Tyson. "Îmi doream cu disperare să fiu fiul unui proxenet, pentru că în cartierul meu era ceva important. Curly era un tip care vorbea repede şi se îmbrăca bine, care a schimbat viaţa mamei mele. Ea a fost prinsă în viaţa de stradă. Obişnuia să bea pentru a nu mai simţi durerea. Mama mea a fost o persoană dependentă, de aceea şi eu am această personalitate care înclină spre dependenţe. Când beam, o făceam ca ea. Am fost prins «între focuri»... victimă colaterală".

- Actriţa Robin Givens este o altă ţintă a sa în show-ul de la Las Vegas. Căsnicia lor s-a încheiat în 1989, după doar un an, însă Tyson spune că despărţirea nu a însemnat şi finalul relaţiei. Cei doi au rămas intimi până când i-a văzut pe Givens şi pe Brad Pitt coborând dintr-o maşină la apartamentul din Los Angeles al actriţei.

"După ce va auzi de show va folosi acest lucru ca o cale pentru a-şi relansa cariera, aşa cum a procedat cu succes în ultimii 20 de ani", susţine Tyson.

- Mike Tyson a vorbit şi despre celebrul promotor Don King, cu care a avut o relaţie profesională furtunoasă încheiată cu un proces intentat de pugilist în 2003. Boxerul, care solicita daune de 100 de milioane de dolari, afirma că Don King l-a înşelat cu mai multe milioane după ce el a ieşit din închisoare în 1995, după o condamnare de trei ani pentru viol. Cei doi au ajuns la o înţelegere în afara instanţei în 2004, când Tyson avea datorii de 38 de milioane de dolari, inclusiv 18 milioane de dolari către fisc. Acum îşi plăteşte taxele, spune Kiki.

"Toată lumea era speriată de Don, inclusiv Larry Holmes şi Muhammad Ali. I-am spus lui King: «Ce? Le este teamă de tine?» Obişnuiam să îi dau câte una. Acum când îl văd, arată ca un bătrân patetic. îmi aminteşte de cineva cu care diavolul şi-a terminat treaba".

"Viaţa mea este o nebunie. Sunt un tip bolnav", mai spune Tyson râzând. Într-adevăr. În urmă cu câţiva ani, Tyson a plecat de la o ceremonie de premiere în Los Angeles băut şi drogat, iar poliţia l-a oprit în trafic. "Luasem atât de multă cocaină şi băusem atât de mult încât am văzut că conduceam nebuneşte. Mi-au cerut să trag pe dreapta. Eram atât de drogat încât am urcat pe trotuar, bum. Poliţiştii au văzut că era Mike Tyson şi li s-a părut ceva extraordinar. Am avut tupeul de a spune: «Merg la o casă pentru droguri, ştiţi adresa asta?». Imediat m-au condus la petrecere. Când am ajuns acolo poliţiştii le-au spus prietenilor mei: «Să vă asiguraţi că Mike Tyson ajunge cu bine acasă»".

Acum legendarul boxer vrea doar să fie un tată şi un soţ bun. "Am vrut să fiu un escroc abil în viaţă. Apoi am vrut să fiu un tip distractiv. Acum vreau să fiu un soţ respectabil şi să încerc să fiu un tată bun. Am de recuperat multe".

Tyson încearcă să treacă peste ceea ce a fost viaţa sa scandaloasă şi să îşi găsească echilibrul în linişte, alături de familie. Mike şi Kiki locuiesc împreună cu fiica lor de trei ani Milan şi cu fiul lor de 14 luni Morocco într-un ansamblu rezidenţial la 20 de minute de Las Vegas. Mike Tyson se bucură de orice clipă petrecută alături de copiii săi, după ce în urmă cu trei ani fiica sa Exodus (4 ani) a murit într-un accident pe banda de alergat. "Sunt recunoscător pentru viaţa mea de acum. Nu ştiu dacă în mine este Cus D’Amato, dar întotdeauna vreau mai mult. Vreau mai mult".

Mike Tyson

S-a născut la 30 iunie 1966, în Brooklyn.

Palmares: 50 de victorii (44 prin KO), şase înfrângeri. S-a retras după ce a abandonat într-un meci cu Kevin McBride, în Washington, în iunie 2005.

22 noiembrie 1986: A devenit cel mai tânăr campion la categoria grea, învingându-l pe Trevor Berbick prin KO în runda a doua. Avea 20 de ani, patru luni şi 22 de zile. A câştigat primele sale 19 meciuri prin KO.

11 februarie 1990: Cinci dintre cele şase înfrâgeri ale sale au fost prin KO, inclusiv prima, din meciul cu James "Buster" Douglas, în Tokyo.

28 iunie 1997: A câştigat cea mai mare sumă pentru un meci - 30 de milioane de dolari pentru cea de-a doua confruntare a sa cu Evander Holyfield. Tyson a câştigat de-a lungul carierei sale peste 300 de milioane de dolari, însă în 2003 şi-a declarat falimentul.

În 1986 a câştigat centura WBC, iar în 1987 şi-a adjudecat titlurile WBA şi IBF. şi-a apărat cu succes cele trei centuri de şase ori, până când a fost învins de Douglas, în 1990. În 1992, pugilistul a fost condamnat pentru violarea unei tinere care a participat la un concurs de frumuseţe, petrecând trei ani în spatele gratiilor.

După ce a ieşit din închisoare, a recâştigat centura WBC de la Frank Bruno, la 16 martie 1996, şi titlul WBA de la Bruce Seldon, în septembrie 196, însă la 9 noiembrie 1996 le-a pierdut în faţa lui Evader Holyfield. La revanşa din 1997, Mike Tyson l-a muşcat de două ori de ureche pe Holyfield, primind un an de suspendare.

(Material realizat de Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici