Ministrul de externe al Ungariei doreşte participarea Rusiei la Paris 2024

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a sugerat că participarea sportivilor ruşi şi bieloruşi la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris ar putea contribui la încheierea unui acord de pace în războiul împotriva Ucrainei.

728 afișări
Imaginea articolului Ministrul de externe al Ungariei doreşte participarea Rusiei la Paris 2024

Ministrul de externe al Ungariei doreşte participarea Rusiei la Paris 2024

Szijjjártó a susţinut toate ţările, inclusiv Rusia şi Belarus, să participe la Paris 2024, insistând că Jocurile Olimpice au o „misiune reală de a crea pace".

Comentariile sale au apărut într-o postare pe reţelele de socializare după discuţiile cu vicepreşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Ng Ser Miang, la Fukuoka.

Întâlnirea a avut loc cu ocazia Campionatelor Mondiale de Nataţie, în curs de desfăşurare în oraşul japonez.

Nu există nicio reprezentare rusă şi belarusă la eveniment, deoarece World Aquatics continuă să impună o interdicţie generală care a fost în vigoare din martie anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

World Aquatics ia în considerare readmiterea sportivilor din cele două ţări, după ce CIO a decis că ar trebui să li se permită să se întoarcă în calitate de persoane neutre individuale, cu condiţia să nu susţină războiul din Ucraina şi să nu fie afiliaţi cu armata.

Recomandările CIO au stârnit furie în Ucraina, dar Szijjártó susţine că participarea sportivilor din toate naţiunile ar putea duce la încheierea conflictului.

Într-o postare pe Facebook cu imagini de la întâlnirea sa cu Ng, Szijjártó a spus că a vorbit cu oficialul singaporez despre cum „sportul şi geopolitica pot fi separate clar".

„O olimpiadă, desfăşurată cu participare deplină, ar putea fi de mare ajutor în conflicte, inclusiv în finalizarea paşnică a războiului în curs de desfăşurare din Ucraina", a scris Szijjártó, citat de insidethegames.

„Jocurile Olimpice nu ar trebui să fie despre politică, ci despre sport şi atleţi, Jocurile Olimpice au o misiune reală de a crea pace".

Szijjártó a vorbit, de asemenea, despre opoziţia sa faţă de ţările care evită Jocurile Olimpice, insistând asupra faptului că sportivii dintr-o naţiune boicotată vor fi „învinşii", făcând referire la Los Angeles 1984, când Ungaria s-a alăturat boicotului condus de Uniunea Sovietică.

„Noi, ungurii, suntem deosebit de sensibili la această problemă, deoarece peste 100 de atleţi maghiari au fost privaţi din cauza boicotului comunist al Jocurilor Olimpice din 1984, de la Los Angeles. Mulţi dintre ei nu au avut niciodată ocazia de a participa la Jocurile Olimpice. Noi, maghiarii, nu doar vorbim despre puterea pacificatoare a sportului, ci şi acţionăm pentru aceasta. În acest sens, am oferit echipei feminine de handbal din Ucraina posibilitatea de a juca meciul de calificare pentru Cupa Mondială, iar echipei de fotbal din Belarus, de a juca meciul de calificare pentru Campionatul European în Ungaria. Şi continuăm să oferim locuri de desfăşurare pentru evenimentele sportive care nu pot fi organizate în locaţiile lor iniţiale din cauza războiului", a spus el.

Ungaria este membră a Uniunii Europene (UE), dar premierul Viktor Orbán a fost un critic al sancţiunilor impuse de blocul comunitar Rusiei.

Deşi Ungaria a sprijinit măsurile, Orbán şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la daunele cauzate economiilor europene şi a insistat că ţara sa va exercita dreptul de veto asupra oricăror sancţiuni ale UE împotriva Rusiei cu impact asupra energiei nucleare.

Orbán a refuzat, de asemenea, să trimită arme în Ucraina.

Szijjártó, care este ministru de externe al Ungariei din 2014, a fost decorat cu Ordinul rus de prietenie în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici