MJ: Sorin Dumitraşcu a ocupat funcţia la ANP cu încălcarea cadrului normativ în vigoare

Exercitarea funcţiei de director general adjunct al ANP de către Sorin Dumitraşcu a încetat după ce Direcţia Audit Public Intern a stabilit că acesta a ocupat funcţia respectivă cu încălcarea cadrului normativ care reglementează statutul de manager public şi cel al funcţionarului public.

18 afișări

Ministerul Justiţiei a comunicat, joi, ca urmare a informaţiilor privind împrejurările în care Sorin Ion Dumitraşcu a părăsit postul de director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Peniteciarelor (ANP) că, în baza Planului anual de audit intern pe anul 2007, Direcţia Audit Public Intern a desfăşurat o misiune de audit asupra activităţii de resurse umane din cadrul ANP în urma căreia a constatat unele nereguli referitoare la modul în care s-au realizat detaşarea şi apoi transferul unor manageri publici din Ministerul Justiţiei pe funcţii de conducere în această instituţie.

Direcţia Audit Public Intern s-a autosesizat în cazul lui Sorin Ion Dumitraşcu care a ocupat funcţia de director general adjunct şi manager public în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu încălcarea cadrului normativ care reglementează statutul de manager public şi cel al funcţionarului public.

Ministerul Justiţiei precizează că Sorin Ion Dumitraşcu a fost împuternicit, în baza ordinului dat de ministrul Justiţiei Monica Macovei, din 8 martie 2006, să exercite temporar atribuţiile funcţiei de director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. El a cumulat două calităţi incompatibile, cea de manager public şi cea de director general adjunct la ANP.

În baza rezultatelor raportului de audit intern, Ministerul Justiţiei a dispus, în cazullui Dumitraşcu, încetarea exercitării funcţiei de director general adjunct alANP şi nu revocarea din funcţie.

Eliminarea incompatibilităţilor este o măsură necesară în lupta împotriva corupţiei şi rămâne o prioritate pentru Ministerul Justiţiei. Această măsură se include şi în Legea ANI care cuprinde amendamentele Ministerului Justiţiei cu privire la confiscarea averilor, interdicţia ocupării unei funcţii publice pentru o perioadă detrei ani şi controlul incompatibilităţilor, precizează sursa citată.

Într-un comunicat de presă de joi, Dumitraşcu susţine că nu au existat nereguli în ceea ce priveşte exercitarea acestei funcţii şi că declanşarea unei anchete referitoare acuzaţiile aduse directorului general Alexandru Şerban, de abuz în serviciu legat de încadrarea unor rude apropiate, a determinat o reacţie "foarte agresivă" din partea acestuia. Drept urmare, afirmă Dumitraşcu, directorul general a declanşat împotriva sa represalii care au culminat cu pretenţia de a fi revocat din funcţie.

Ca urmare, pentru că nu au existat motive profesionale de înlocuire, a folosit "ideea" că nu ar fi exercitat legal funcţia de director general ajunct, aceasta fiind prezentată conducerii Ministerului Justiţiei, care a aprobat înlocuirea sa, fără nici o explicaţie.

"Prin prezentarea denaturată a naturii juridice a actelor prin care s-a dispus ca eu să exercit această funcţie şi ignorarea prevederilor legale referitoare la profesia pe care o am, cea de manager public, s-a perimis comiterea unui abuz. Este adevărat că nu am fost eliberat din funcţie pentru motive imputabile, pretinsa problemă fiind doar de natură tehnică, însă trebuie ştiut că această schimbare din funcţie a fost determinată prin mijloace neprincipiale", adaugă Sorin Dumitraşcu, care îşi argumentează punctul de vedere cu o serie de acte normative referitoare la exercitarea funcţiei deţinute ca atribuţie a managerului public şi crearea statutului special al funcţionarului public denumit manager public.

Fostul director adjunct al ANP adaugă că nu a fost numit în funcţia de conducere nici măcar cu titlu temporar şi că această situaţie este atipică, dată de profesia pe care o are, însă perfect legală, dân exemple similare de manageri publici din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Economiei şi Finanţelor - Direcţia Vamală Bucureşti.

"Cunosc, deşi nu am fost vreodată informat oficial, că se vehiculează o serie de acuzaţii referitoare la situaţia mea profesională şi alte aspecte conexe. Unele au făcut obiectul unor verificări, însă niciuna dintre acestea nu au fost confirmate. Dacă însă ministrul Justiţiei sau cei care au determinat această decizie din partea dânsului, ştiu de anumite nereguli şi cred sincer că nu sunt simple pretexte, îi invit să le facă cunoscute şi eventual să solicite declanşarea procedurii disciplinare.

Înţeleg că atunci când se schimbă eşalonul politic la conducerea unei instituţii există tentaţia pentru aceştia de a-şi schimba colaboratorii şi nu am o problemă cu asta. Mi-aş fi dorit însă ca această măsură să fi fost una normală, fără a se uzita de astfel de pretexte", conchide Sorin Dumitraşcu.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 3 mai, detaşarea prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Iaşi Gheorghe Şpaiuc la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, detaşarea fiind aprobată pentru o perioadă de trei ani.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor este condusă de procurorul Alexandru Şerban, iar ca adjunct figurează doar judecătoarea Silvia Cerbu, fotografia şi datele despre Sorin Dumitraşcu fiind şterse de pe site-ului ANP.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici