Morariu: Samaranch a fost un monstru sacru pentru mişcarea olimpică din toată lumea

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că fostul conducător al CIO Juan Antonio Samaranch a fost un "monstru sacru" pentru mişcarea olimpică, iar decesul său reprezintă o pierdere imensă pentru sportul mondial.

41 afișări
Imaginea articolului Morariu: Samaranch a fost un monstru sacru pentru mişcarea olimpică din toată lumea

Morariu: Samaranch a fost un monstru sacru pentru mişcarea olimpică din toată lumea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Samaranch a fost omul care a dus Jocurile Olimpice într-o altă dimensiune şi a înţeles că sportul merge către profesionalism. El a condus într-un mod cu totul diferit Comitetul Internaţional Olimpic şi a fost autorul modernizării sportului. A fost un monstru sacru pentru tot ceea ce înseamnă sport şi mişcarea olimpică", a spus Morariu.

Conducătorul COSR a afirmat că l-a cunoscut personal pe Samaranch.

"Am avut ocazia să iau de două ori masa cu Samaranch şi pot spune că a fost extraordinar. A fost un om care ştia să asculte şi cu o foarte multă putere de anticipaţie. Când vorbea cu cineva era foarte preocupat şi se implica mult în tot ceea ce făcea. Vă pot spune că şi la Vancouver (n.r. - JO de iarnă de la Vancouver, care au avut loc în februarie), ne întâlneam de foarte multe ori cu el. Era acolo, se zbătea pentru că totul să fie bine pus la punct. Oamenii mari, cum a fost Samaranch, au şi contestatari. Însă ceea ce a făcut el pentru sport este extraordinar şi va rămâne pentru totdeauna", a adăugat Octavian Morariu.

Preşedintele de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, spaniolul Juan Antonio Samaranch, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă, miercuri, la o clinică din Barcelona. Juan Antonio Samaranch a fost preşedintele CIO în perioada 1980-2001, iar apoi a fost preşedintele de onoare al forului olimpic.

Samaranch, în vârstă de 89 de ani, a fost internat de urgenţă, marţi după-amiază, la spitalul privat din Barcelona pentru insuficienţă coronariană acută.

Fostul preşedinte al CIO a fost internat de mai multe ori în ultimi ani, ultima dată, în octombrie 2009, după ce s-a simţit rău în timp ce se afla la Monte Carlo.

În 2007, Samaranch a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace, iar în 2001 a stat mai mult timp în spital, cu diagnosticul oboseală cronică, după ce a părăsit preşedinţia CIO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici