Patru gimnaste din lotul României, evaluate cu şanse la medalii olimpice

Antrenorii loturilor olimpice de gimnastică ale României au început anul 2011 cu planuri de pregătire, evaluări ale sportivilor şi întocmirea strategiilor pentru Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.

195 afișări
Imaginea articolului Patru gimnaste din lotul României, evaluate cu şanse la medalii olimpice

Patru gimnaste din lotul României, evaluate cu şanse la medalii olimpice (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În 2011 vor avea loc două competiţii de anvergură, Campionatul European de la Berlin (4-10 aprilie), respectiv Campionatul Mondial de la Tokyo (8-16 octombrie) care va constitui prima oportunitate de calificare la JO din 2012.

Antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin, Octavian Bellu a făcut analiza pe 2010, concluziile fiind prezentate de FR Gimnastică. Printre acestea, Bellu notează că "obiectivele de performanţă din 2010, uneori minimale, stabilite prin planurile de pregătire au fost realizate, că la competiţia pe echipe, din cadrul Campionatelor Mondiale, decalajul valoric între România şi prima clasată a fost de aproape 10 puncte în mod constant şi că gimnastele au fost afectate de numeroase accidentări, unele foarte grave".

Colectivul de tehnicieni a stabilit planuri minuţioase pentru fiecare gimnastă din lot, pentru atingerea obiectivelor din 2011, dar cu ţintă finală Jocurile Olimpice. Au fost evaluate sportivele Larisa Iordache, Ana Porgras, Diana Chelaru, Sandra Izbaşa, Raluca Haidu, Amelia Racea sau Daniela Andrei, patru dintre acestea fiind considerate cu şanse la medalii olimpice, după cum urmează: Larisa Iordache (medalii la sol, bârnă şi individual-compus), Ana Porgras (bîrnă şi individual-compus), Diana Chelaru (sol) şi Sandra Izbaşa (sol). Din lotul olimpic feminin lărgit mai fac parte Gabriela Drăgoi, Cerasela Pătraşcu, Diana Trenca, Diana Bulimar, Maria Balea, Georgiana Gheorghe, Beatris Mărgărit, Diana Rusu, Mădălina Neagu, Andreea Tufă şi Anamaria Tămîrjan. Fiecare dintre aceste gimnaste a suferit accidentări, perioada de recuperare fiind între 2 şi 13 luni, cea mai îndelungată a Sandrei Izbaşa.

Antrenorul coordonator al lotului olimpic masculin, Ioan Suciu, este de părere că echipa României va putea accede între primele opt la JO de la Londra: "Analizând nivelul internaţional actual prin prisma Campionatelor Europene şi a Campionatelor Mondiale, remarcăm faptul că gimnaştii noştri au prezentat exerciţii valoroase, competitive, la cel mai înalt nivel, în mod deosebit la sol, cal cu mânere, sărituri şi paralele. Perfecţionarea continuă a nivelului de execuţie a acestor exerciţii rămâne cheia succesului pentru ei. Judecând după valoarea exerciţiilor gimnaştilor noştri şi, cu perspectiva creşterii de substanţă a acestora, cu o bună pregătire de concurs, echipa Româiei se poate menţine în elita mondială a gimnasticii masculine, în proba olimpică pe echipe (primele 8 locuri). Dacă Japonia şi China reprezintă o clasă aparte în gimnastica mondială, în concursul pe echipe ne luptăm cu adversari apropiaţi nouă ca valoare, cum sunt SUA, Rusia, Germania, Ucraina, Franţa sau Coreea de Sud".

Antrenorii echipei masculine au prezentat analiza competiţională din 2010 şi au întocmit planurile de pregătire şi antrenament pentru fiecare sportiv în parte, dar şi programul de competiţii din 2011. Acesta prevede participare la Internaţionalele României şi Campionatele Naţionale, iar în plan extern la etape de Cupă Mondială, CE, CM şi alte concursuri internaţonale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici