Piţurcă, demis de la conducerea naţionalei - VIDEO

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a declarat că îi va propune lui Victor Piţurcă rezilierea contractului cu FRF pe cale amiabilă, în schimbul sumei de 250.000 de euro.

166 afișări
Imaginea articolului Piţurcă, demis de la conducerea naţionalei - VIDEO

Piţurcă, demis de la conducerea naţionalei (Imagine: Mediafax Foto)

"Concluzia raportului prezentat privind activitatea lui Victor Piţurcă la conducerea tehnică a echipei naţionale a fost ca acordul cu acesta să fie reziliat pe cale amiabilă. Piţurcă mai avea contract pâna la sfârşitul anului, obiectivul era calificarea la CM din 2010. Din păcate însă, după ultimele rezultate, sunt sanse aproape nule de a ne califica. Lui Victor Piţurcă i se va face propunerea de a-şi rezilia pe cale amiabilă contractul cu FRF, urmând să primească 250.000 de euro, considerând că pentru munca pe care a depus-o este o oferta rezonabilă", a declarat Ionuţ Lupescu într-o conferinţă de presă organizată la Casa Fotbalului.

Conform contractului, selecţionerul ar putea primi 500.000 de euro în cazul în care contractul este reziliat unilateral de FRF.

"Voi vorbi cu Piţurcă şi sper să înţeleagă această situaţie. Cred că oferta noastră de 250.000 de euro pentru încheierea contractului este rezonabilă. Ar fi păcat să nu ne înţelegem, pentru că am avut o colaborare bună şi de aceea sper să ajungem la un acord. În ultimele zile am mai discutat cu el, dar chestiuni generale, despre ce s-a întâmplat în meciurile cu Serbia şi Austria. Dacă Piţurcă nu este de acord, el se poate adresa justiţiei şi atunci ne vom judeca, dar eu cred că nu ar fi bine să se ajungă în justiţie", a spus Lupescu.

Ionuţ Lupescu a ţinut să-i mulţumească lui Piţurcă pentru activitatea sa la cârma echipei naţionale. "Îi mulţumesc pentru activitatea la echipa naţională. Să nu uităm că Victor Piţurcă a obţinut trei calificări cu turnee finale: în 1998 cu naţionala de tineret, la Campionatul European; în 2000 cu naţionala de seniori, la Euro, şi în 2008, cu prima rerpezentativă, tot la Campionatul European. Consider că Victor Piţurcă este ca şi antrenor, printre cei mai buni selecţioneri pe care i-a avut echipa naţională, pe aceeaşi linie cu Anghel Iordănescu, care a avut trei calificări la turnee finale", a menţionat oficialul FRF.

Video stirileprotv.ro

 

Sandu: Până la 10 mai, Lupescu va discuta cu viitorii candidaţi

"Ionuţ Lupescu a fost mandatat de FRF pentru încheierea pe cale amiabilă a contractului cu Piţurcă, considerându-se că şansele de calificare la Cupa Mondială se apropie de zero. Tot el va purta discuţii cu viitorii candidaţi, urmând ca pâna în 10 mai să avem propunerile ce vor fi de analizat pentru viitorul selecţioner", a spus preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Victor Piţurcă şi-a început activitatea de fotbalist la Universitatea Craiova, iar o mare parte din carieră şi-a petrecut-o la Steaua Bucureşti, cu care a câştigat, în 1986, Cupa Campionilor Europeni, în premieră pentru un club din estul Europei. A câştigat, de asemenea, Supercupa Europei la Steaua, după un meci disputat în 1987 cu Dinamo Kiev.

În sezonul 1987-1988, Victor Piţurcă a marcat 34 de goluri în Campionatul României şi a câştigat trofeul "Gheata de Bronz" a Europei, fiind devansat de către turcul Tanju Çolak (Galatasaray Istanbul) - 39 de goluri, şi de danezul John Eriksen (Servette Geneva) - 36 goluri.

În timpul carierei sale de fotbalist, Victor Piţurcă a mai evoluat la echipele Universitatea Craiova (între 1970 şi 1974 şi între 1975 şi 1977), Dinamo Slatina (1974-1975), Pandurii Târgu Jiu (1977-1978, Drobeta Turnu Severin (1978-1979), FC Olt Scorniceşti (1979-1983), Steaua Bucureşti (1983-1989) şi la Racing Club Lens (1989-1990).

După ce şi-a încheiat carera de jucător, Victor Piţurcă a devenit antrenor, debutând în 1992 pe banca Stelei. Ca tehnician, a pregătit Universitatea Craiova, cu care a obţinut locul 2 în campionat, apoi echipa naţională de tineret Under 22 a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European din România din 1998.

Numit selecţioner al echipei naţionale, a reuşit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2000, dar a fost demis în urma unui conflict cu unii jucători importanţi ai naţionalei, printre care Gheorghe Hagi.

Apoi, a pregătit Steaua Bucureşti cu care a obţinut un titlu naţional, în sezonul 2000-2001. După un conflict cu patronul clubului, Gigi Becali, Piţurcă a demisionat în 2004. În acelaşi an a fost numit din nou selecţioner al României, şi a reuşit calificarea la Campionatul European din 2008 (la 8 ani de la ultima calificare a acesteia la un turneu final), după ce a condus naţionala română la prima sa victorie din istorie într-un meci împotriva Olandei.

Echipele pe care le-a antrenat în cariera sa de tehnician sunt următoarele: Steaua Bucureşti (1992-1994 şi 2000-2004), Universitatea Craiova (1994-1995), România Under 21 (1996-1998), România (1998-1999 şi 2004-2009).

La 25 martie 2008, Piţurcă a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu ordinul "Meritul Sportiv", pentru rolul său în câştigarea finalei Cupei Europei în 1986.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici