Preşedintele WADA cere sancţiuni extreme în „cazul Valieva”

Preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), Witold Banka, a declarat că doreşte ca autorităţile ruse să schimbe cultura de dopaj a ţării şi să desfăşoare o investigaţie amănunţită în rândul anturajului patinatoarei adolescente Kamila Valieva, toţi vinovaţii urmând să fie suspendaţi pe viaţă.

790 afișări
Imaginea articolului Preşedintele WADA cere sancţiuni extreme în „cazul Valieva”

Preşedintele WADA cere sancţiuni extreme în „cazul Valieva”

Tânăra patinatoare, în vârstă de 15 ani, a fost autorizată luni să concureze în următoarea sa probă la Jocurile Olimpice de la Beijing de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), după ce aceasta a fost depistată pozitiv la un test antidoping, în decembrie anul trecut, deşi TAS nu s-a pronunţat asupra cazului de dopaj în sine.

„Dopajul copiilor este un lucru rău şi de neiertat, iar medicii, antrenorii şi restul personalului de sprijin care sunt descoperiţi că au furnizat droguri pentru îmbunătăţirea performanţelor minorilor ar trebui să fie interzişi pe viaţă şi, personal, cred, de asemenea, că ar trebui să fie în închisoare", a declarat luni, Witold Banka, pentru Reuters.

Cazul se află acum în mâinile Agenţiei antidoping din Rusia (RUSADA), care trebuie să stabilească o audiere pentru a decide soarta Valievei, mare favorită la simplu feminin la Beijing.

În cazul în care WADA nu este mulţumită de raportul RUSADA, poate face apel la TAS, care este cea mai înaltă instanţă sportivă.

„Cerem ca RUSADA să finalizeze o investigaţie completă asupra anturajului. Vom analiza şi noi acest lucru şi ne vom asigura că se va efectua o anchetă adecvată", a declarat Banka.

RUSADA a ridicat suspendarea provizorie a lui Valieva, după ce aceasta a fost anunţată, pe 8 februarie, că a fost testată pozitiv pentru un medicament pentru inimă interzis, la mai mult de şase săptămâni de la recoltarea probei.

TAS a respins apelul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), al WADA şi al Uniunii Internaţionale de Patinaj (ISU) de a restabili suspendarea.

Unul dintre motivele invocate de TAS pentru decizia sa a fost acela că Valieva este minoră, iar interzicerea de a mai concura la Beijing, după ce a ajutat Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câştige proba pe echipe lunea trecută, i-ar fi cauzat „un prejudiciu ireparabil".

Sportivii ruşi concurează sub sigla ROC la Jocurile Olimpice din cauza problemelor pe care această ţară le-a avut în trecut în materie de dopaj.

Banka a mai spus că cultura sportivă a Rusiei trebuie să se schimbe.

„Bineînţeles, ceea ce este foarte important, este că trebuie schimbată cultura din Rusia în ceea ce priveşte anturajul", a adăugat el.

„Avem încă vechea generaţie de antrenori şi medici care lucrează cu minorii, cu sportivii, aşa că este cererea noastră fermă ca ... ministerul rus al sporturilor să schimbe această situaţie".

Valieva va patina în programul scurt marţi, urmând apoi să evolueze, joi, în proba de patinaj liber.

CIO a declarat mai devreme, luni, că nu va avea loc nicio ceremonie de medalii dacă adolescenta termină în primele trei locuri, pe motiv că este o sportivă cu un test pozitiv în palmares.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici