Probleme cu locurile de cazare în Ucraina înaintea Euro-2012

Confruntată cu o serioasă criză în ceea ce priveşte numărul camerelor de hotel cu mai puţin de 200 de zile înainte de Euro-2012, Ucraina intenţionează să amenajeze azile şi cămine studenţeşti pentru a face faţă deficitului în materie de cazare, pe un fond al creşterii preţurilor.

160 afișări
Imaginea articolului Probleme cu locurile de cazare în Ucraina înaintea Euro-2012

Probleme cu locurile de cazare în Ucraina înaintea Euro-2012 (Imagine: Shutterstock)

UEFA a solicitat autorităţilor din Ucraina aproximativ 18.200 de camere de hotel în cele patru oraşe gazdă, Kiev, Lvov, Doneţk şi Harkov, însă în luna octombrie erau disponibile numai 12.400, urmând să se adauge alte 1.900 de camere, potrivit Comitetului local de organizare, structură finanţată de UEFA.

Situaţia cea mai dificilă se regăseşte în oraşul industrial Doneţk, din estul ţării, unde în luna octombrie erau garantate 2.700 de camere de hotel pentru delegaţii oficiali, în timp ce UEFA a solicitat 5.500.

"După cum stau lucrurile, cel mai probabil va fi nevoie de organizarea de zboruri charter de la Kiev sau Dnepropetrovsk pentru cei care vor dori să asiste la meciurile programate la Doneţk", a declarat Markian Loubkivski, şeful Comitetului ucrainean de organizare a Euro-2012.

Totuşi, nicio informaţie detaliată privind acest proiect nu a fost furnizată până în prezent de Ucraina, care va organiza competiţia europeană în colaborare cu Polonia, în intervalul 8 iunie-1 iulie 2012.

Pentru cei care vor dori să se deplaseze în Ucraina cu această ocazie, situaţia este mai mult decât îngrijorătoare, ţinând cont de faptul că sunt aşteptaţi până la 500.000 de suporteri în cele trei săptămâni cât durează Campionatul European de fotbal.

Filiala din Ucraina a operatorului turistic TUI Travel, care a rezervat majoritatea camerelor din marile hoteluri pe toată durata campionatului, trebuie să-şi anunţe propunerile după tragerea la sorţi a meciurilor de la Euro-2012, care va avea loc vineri.

Un responsabil al operatorului, Andrei Stavenko, a declarat că toate informaţiile vor fi publicate pe un site de rezervări, care va fi lansat la sfârşitul acestei săptămâni.

Un alt angajat al firmei TUI Travel a precizat însă că cele mai multe rezervări au fost făcute pentru a acoperi nevoile oficialilor UEFA, în timp ce pentru turişti "practic nu mai este niciun loc disponibil".

Luând în calcul această situaţie, preţurile locurilor de cazare au crescut exponenţial: unele hosteluri din centrul oraşului propun 150 de euro pe noapte pentru un pat (în camere cu până la 8 locuri), iar preţul unei camere de închiriat ajunge până la 750 de euro pe noapte.

Aceste tarife sunt exorbitante în această fostă republică sovietică, unde salariul mediu pe economie nu depăşeşte 200 de dolari pe lună.

În cele patru oraşe gazdă din Ucraina, majoritatea hotelurilor mici şi agenţiile imobiliare au reţineri în a anunţa preţurile, care cel mai probabil se vor dubla sau chiar tripla în perioada CE de fotbal.

"Vom anunţa preţurile la începutul anului viitor, însă, potrivit primelor estimări, preţurile noastre se vor tripla", a precizat pentru AFP o agenţie imobiliară din Kiev, care în prezent oferă camere de închiriat în centrul oraşului în schimbul sumei de 75 de euro pe noapte.

"Este o adevărată isterie, oamenii visează să se îmbogăţească", se plânge Irina Boudinska, patroana unei agenţii de voiaj din Harkov, care susţine că unele agenţii imobiliare şi-au propus să-şi multiplice preţurile cu şase.

Cu toate aceste, oficialii Comitetului de organizare doresc să rămână calmi. "Suporterii nu sunt foarte exigenţi, credem că ei se vor caza în hoteluri de o stea până la trei stele", a declarat Loubkivski, care a adăugat că, pentru a compensa lipsa camerelor de hotel, vor fi amenajate în apropierea oraşelor gazdă azile şi cămine studenţeşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici