România, a treia victorie consecutivă la CE din Macedonia

Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat cu punctaj maxim în grupa principală I la Campionatul European din Macedonia, după ce a învins, duminică seară, Danemarca, cu scorul de 27-25 (10-13), în ultima dispută din grupa A preliminară.

40 afișări
Imaginea articolului România, a treia victorie consecutivă la CE din Macedonia

România, a treia victorie consecutivă la CE din Macedonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

România a mai trecut în grupa A de Ungaria şi Franţa şi era deja calificată în grupa principală înainte de partida cu danezele.

România a intrat bine în joc, conducând cu 3-1 (min. 5), pe fondul unei apărări bune, dar şi a angajărilor surprinzătoare ale lui Amariei, pentru coechipiere, în faza ofensivă. Nordicele au egalat însă, 3-3 (min. 9), pe fondul unor atacuri în grabă ale elevelor lui Radu Voina.

La jumătatea reprizei, tabela arăta doar 5-4, România reuşind să se desprindă însă un minut mai târziu, 7-4, prin Maier. "Zestrea" adunată cu greu a fost însă rispită rapid, în minutul 18, Danemarca revenind la doar un gol, 7-6 şi apoi egalând, prin Troelsen.

Tricolorele au plătit tribut în primul rând replierii târzii, în condiţiile în care danezele au repus foarte rapid fiecare minge. Amariei a finalizat în continuare imbatabil, dar Troelsen a fost la rândul ei de neoprit (9-9, min. 23). Minutul 25 a adus Danemarcei avantajul pentru prima dată, după primul minut de joc (10-9), obligându-l pe Radu Voina să ceară time-out.

Trei reuşite consecutive ale lui Moeller au dus scorul la un neverosimil 12-9 (min. 29), pentru ca la pauză să se înregistreze 13-10 în favoarea adversarelor.

Danemarca s-a detaşat la patru goluri (14-10, min. 32), profitând de defensiva statică a României, care nu a reuşit să blocheze nici şuturile de la distanţă, dar nici pătrunderile interilor adverşi. Pe de altă parte, forma mai slabă de joc a Cristinei Neagu a costat atacul României, tânăra jucătoare ratând câteva situaţii ca şi făcute.

Treptat, tricolorele au părut să-şi revină, datorită apărării în primul rând, 17-15 (min. 40), şi apoi Bîrsan a redus şi mai mult, 17-16 (min. 42). România a egalat, în sfârşit, prin Crap, 18-18 (min. 43), după două recuperări în apărare ale lui Amariei, jocul raţional al lui Lecuşanu, dar şi câteva intervenţii ale portarului Rădulescu.

Ramona Maier a marcat spectaculos din acţiune, aducând România în avantaj, 20-19, cu un sfert de oră înainte de final. Un minut mai târziu, tabela arăta 22-19, moment care a fost fatidic însă pentru portarul Paula Rădulescu, care s-a accidentat grav la genunchiul stâng, ţipând de durere, după ce apărase un şut.

Handbalista tricoloră a părăsit terenul pe targă, aducând îngrijorare maximă în tabăra echipei noastre, în privinţa jocurilor viitoare. Lecuşanu a continuat cu precizia în atac, 23-20, însă Amariei şi Elisei-Ardean au fost eliminate pentru două minute, iar nordicele s-au apropiat la 23-22, iar apoi au egalat, pe fondul huiduielilor întregii săli la adresa arbitrajului cuplului olandez.

Cu cinci minute înainte de final, scorul a fost 25-24, iar apărarea daneză a continuat să evolueze peste limita regulamentului fără a fi penalizată, în timp ce în atac nordicele au avut parte de multă îngăduinţă.

În minutul 57, România avea două goluri, 26-24, iar un minut mai târziu, Lecuşanu a marcat un gol de generic, de la 7 metri, pentru 27-24, punctând parcă victoria, cea mai grea, dar probabil şi cea mai "dulce", obţinută de tricolore până acum la Campionatul European din Macedonia.

Scor final: 27-25, iar victoria a fost dedicată secundului Vlad Caba, care a împlinit duminică 41 de ani.

Marcatoare:

România - Lecuşanu 9 (6x7 metri), Amariei 5, Maier 4, Elisei-Ardean 3, Bîrsan 2, Neagu 1, Manea 1, Meiroşu 1, Crap 1.

Danemarca - Moeller 5, Skov 5, Troelsen 3, Fruelund 3, Aaen 3, Kristensen 2, Mikkelsen 2, Nielsen 1, Thorsgaard 1.

Reprezentativa tricoloră a obţinut şase puncte, maxim, din cele trei partide cu Ungaria (27-21), Franţa (30-25) şi Danemarca (27-25).

În urma acestor rezultate, România s-a calificat în grupa principală I cu patru puncte, adică maxim, urmată de Danemarca şi Ungaria, cu câte un punct. Conform regulamentului, echipele se califică în faza grupelor principale cu punctajul acumulat din meciurile împotriva celorlalte formaţii calificate din grupa preliminară.

Jucătoarele antrenate de Radu Voina vor avea o zi mai liberă doar luni, pentru că marţi vor debuta deja în grupa principală I, cu Spania (locul 2 în grupa B preliminară), de la ora 17.15.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici