S-a format World Boxing, o nouă organizaţie pugilistă menită să rivalizeze cu IBA

O nouă federaţie internaţională, World Boxing, a fost înfiinţată cu scopul de a asigura viitorul acestui sport la Jocurile Olimpice, în timp ce disputa dintre Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi Asociaţia Internaţională de Box (IBA) continuă.

128 afișări
Imaginea articolului S-a format World Boxing, o nouă organizaţie pugilistă menită să rivalizeze cu IBA

S-a format World Boxing, o nouă organizaţie pugilistă menită să rivalizeze cu IBA

Organismul este condus de un consiliu executiv interimar format din reprezentanţi ai federaţiilor naţionale din Germania, Marea Britanie, Olanda, Filipine, Suedia şi Statele Unite.

World Boxing a declarat că are ca prioritate cinci piloni cheie pentru înfiinţarea sa, printre care se numără menţinerea "boxului în centrul Mişcării Olimpice", plasarea intereselor sportivilor pe primul loc şi asigurarea integrităţii sportive şi a unor competiţii corecte.

De asemenea, promite să "creeze o structură de competiţie concepută în interesul boxerilor" şi să funcţioneze cu "cele mai puternice standarde de guvernanţă şi o gestionare financiară transparentă".

În ciuda faptului că a insistat că "nu se află într-o luptă cu IBA", World Boxing rivalizează direct cu organizaţia care a fost mult timp principalul organism de conducere a boxului.

IBA, condusă de rusul Umar Kremlev, este prinsă într-o dispută de lungă durată cu CIO, care şi-a exprimat grave îngrijorări cu privire la guvernanţa sa.

O preocupare cheie a CIO se referă la finanţele IBA, deoarece majoritatea finanţării sale este asigurată de gigantul energetic rusesc de stat Gazprom.

Deşi acest lucru înseamnă că IBA este incredibil de bogată, oferind până la 200.000 de dolari pentru medaliile de aur la evenimentele sale, este, de asemenea, instabilă.

În schimb, World Boxing se lansează cu un buget mai modest de 900.000 de euro, care este oferit prin amabilitatea mai multor părţi interesate.

"Avem diverse surse de finanţare", a declarat secretarul general interimar al World Boxing, Simon Toulson, pentru insidethegames.

"Există donaţii, afilieri, sponsorizări, venituri şi unele finanţări diverse pe care le putem găsi din diverse surse.

"Bugetul pe care l-am calculat pentru acest an este de 900.000 de euro.”

Finanţele urmează să fie ratificate la primul Congres al organismului, care va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Preşedintele Federaţiei Olandeze de Box, Boris van der Vorst, este unul dintre membrii Comitetului Executiv Interimar şi conduce, de asemenea, Alianţa Cauzei Comune.

Alianţa a fost creată pentru a acorda prioritate prezenţei boxului la Jocurile Olimpice, care este pusă sub semnul întrebării de la Los Angeles 2028 şi nu este garantată pentru Paris 2024 din cauza unei dispute legate de oficialii tehnici.

În ciuda acestui fapt, Australia, Franţa, Canada şi Irlanda, care reprezintă jumătate din cei opt membri ai Alianţei, nu au fost prezente.

Cu toate acestea, van der Vorst nu este îngrijorat.

"Pe baza discuţiilor pe care le-am avut cu mai multe federaţii naţionale din întreaga lume, o mulţime de federaţii naţionale ni se vor alătura pentru cauza noastră comună de a păstra boxul la Jocurile Olimpice", a declarat el pentru insidethegames.

Au existat temeri că World Boxing nu va putea atrage unele federaţii din ţările mai sărace de la IBA din cauza premiilor în bani avantajoase oferite.

În ciuda faptului că obiectivul său principal este recunoaşterea olimpică, World Boxing nu a luat încă legătura cu CIO.

În schimb, s-a concentrat pe înregistrarea în Elveţia şi pe legile acestei ţări, deoarece este posibil să îşi stabilească sediul central la Lausanne.

"Nu am avut niciun contact cu CIO în ceea ce priveşte înfiinţarea acestei organizaţii", a declarat Toulson.

"Ideea este de a deveni o federaţie recunoscută în Elveţia. Acest lucru ne permite acum să începem procesul de căutare a recunoaşterii temporare de către CIO şi comunicarea cuvenită va începe după această lansare."

Consiliul a sugerat că va permite sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze ca neutrali, aşa cum a recomandat CIO, deoarece doreşte să "rămână aproape şi să se alinieze cu CIO".

CIO urmează să gestioneze acest sport la Paris 2024 pentru a doua ediţie consecutivă a Jocurilor, din cauza preocupărilor continue legate de guvernanţa IBA, inclusiv în ceea ce priveşte finanţele şi arbitrajul şi judecata.

World Boxing a declarat că Jocurile de anul viitor sunt prea devreme pentru a se ocupa de operaţiuni, deoarece este nevoie de cel puţin doi ani pentru a obţine recunoaşterea provizorie.

Organismul şi-a programat Adunarea Generală pentru sfârşitul acestui an sau începutul anului 2024.

World Boxing îşi propune să poarte discuţii cu CIO "în următoarea lună sau două pentru a clarifica ce procedură şi ce disponibilitate există pentru ca noi să fim recunoscuţi sub o anumită formă de către CIO".

Competiţiile World Boxing vor începe în ultima parte a anului 2023 şi ar trebui să acopere toate categoriile de vârstă, de la juniori la seniori.

"Este în curs de elaborare un calendar cuprinzător de competiţii care va cuprinde o serie de turnee noi menite să creeze longevitate şi să atragă potenţiali parteneri de difuzare şi comerciali", se arată într-un comunicat al World Boxing.

World Boxing precizează că, în prezent, nimic nu împiedică federaţiile naţionale să facă parte atât din ea, cât şi din IBA.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca aceasta din urmă să combată şi să excludă orice organizaţie care se alătură World Boxing.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
world boxing,
iba,
cio

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici