Sandu: Aşa ar trebui să procedeze arbitrul

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că măsura luată de arbitrul Alexandru Deaconu la meciul Rapid - Steaua din etapa a XXIV-a a Ligii I trebuie continuată, iar arbitrii care nu vor aplica regulamentul vor avea de suferit.

24 afișări
Imaginea articolului Sandu: Aşa ar trebui să procedeze arbitrul

Sandu recomandă ca în cazuri similare cu cel de la Rapid-Steaua să oprească meciul

"Cert e că s-au întâmplat evenimente similare la Galaţi, la Craiova, din păcate observatorii nu scriu în raport tot ce se întâmplă. Le voi transmite arbitrilor, preşedintelui CCA, să uniformizeze deciziile arbitrilor pe toate planurile. Dacă s-a întâmplat asta, bine că s-a întâmplat, între ghilimele, că s-a luat această măsură, care trebuie continuată, arbitrii care nu vor aplica regulamentul vor avea de suferit, pentru că nu se mai poate. Dacă se mai întâmplă, aşa ar trebui să procedeze arbitrul, să întrerupă jocul, cel care nu va face asta va plăti, va fi sancţionat. Arbitrul decide dacă opreşte un meci, apoi comisia hotărăşte dacă a făcut bine sau nu, iar dacă nu, comisia poate sancţiona arbitrul. Asta este urmarea scandalurilor. Retrag echipa, retrag echipa, iată că n-a fost cazul. Arbitrajul a fost foarte bun, jucătorii şi-au văzut de joc, incitarea a dus la aceste evenimente. Pierde echipa, pierd spectatorii", a spus Sandu.

Preşedintele FRF a afirmat că suporterii trebuie să dea dovadă de civilizaţie. "Ce mai comentăm? E un gest inuman, de neacceptat, decizia a fost regulamentară. Şi Alexandru Tudor trebuia să oprească jocul la acel meci din Giuleşti. Acolo trebuiau arătate trei minute, nu ce cerea marele cunoscător, marele arbitru Zotta. Arbitrul de rezervă nu intră în locul centralului accidentat cu un obiect, ci când acesta se accidentează în timpul jocului. Incidentele din tur? Nu s-a găsit acel obiect. Premeditare? Din partea suporterilor rapidişti, probabil. Astfel de gesturi n-au ce căuta pe un stadion. Teoria asta a premeditării n-are legătură cu arbitrul. Nu e nicio conspiraţie, nu avem parti-prisuri cu niciun club. Arbitrii care au greşit, stau. Ivan, Tudor...oameni buni, dar vedeţi fotbal internaţional, ce aveţi? S-a greşit şi în favoarea lui CFR, şi a Rapidului, şi a Stelei...Suntem bolnavi de suspicionită. Ba suntem cu Timişoara, ba cu Steaua, ba cu Dinamo. S-a spus întâi că îi ţin artificial pe cei de la Sportul în prima ligă, apoi când n-au primit licenţa, că le-am dat în cap", a comentat Sandu.

El s-a referit şi la faptul că, în urma unor dezvăluiri ale presei, cei trei arbitri au fost văzuţi într-o benzinărie. "Foarte bine că s-au întâlnit, şi-au pus la punct tactica de arbitraj. N-au încălcat regulamentul. Probabil că au fugit de acasă de neveste, să se întâlnească pe acolo cu nişte fete. Bravo jucătorilor că n-au fost incidente. De ce au plecat steliştii imediat de pe teren? Păi să se ia la bătaie cu alţii? Bravo lor, dacă se relua jocul, îi chema arbitrul înapoi. Cine a avut această idee să părăsească terenul rapid a făcut foarte bine, s-au blocat alte incidente. Oricum, Deaconu a comunicat în prima repriză băncii Rapidului să ceară încetarea aruncării cu obiecte, la pauză a discutat cu Manea, cu Zotta. Dovezile sunt faptul că s-a anunţat la staţie. Bricheta cu care a fost lovit arbitrul este la observatorul Vali Alexandru. Olimpiodor Antonescu spune că a greşit arbitrul. N-a greşit, a aplicat regulamentul", a adăugat el.

Sandu a declarat că şi la meciul în care atacantul timişorean Ionel Ganea a strâns de gât un asistent trebuia oprit, probabil, meciul: "Dacă nu a făcut-o, eu ce să fac, să mă duc la CCA? Eu doar le transmit: luaţi măsuri".

Conducătorul FRF a menţionat că persoanele care spun că CCA şi-a pierdut activitatea se înşeală. "Are un obiect de activitate foarte important CCA, nu delegările, nu asta e activitatea, ci uniformizarea deciziilor arbitrilor. Cine latră o face în van, în pustiu, oamenii care au condus şi acum...Le-a fugit şunca din fasole şi sunt înnebuniţi. Dacă eu v-aş arunca cu o piatră în cap nu m-aţi reclama? De ce nu au procedat arbitrii aşa până acum? Întrebaţi-i pe cei care i-au format, care acum se dau vioi prin presă. A fost meci de zece milioane de euro? Nu contează banii, ce are sula cu prefectura. Adică e posibil ca Roma - Dinamo Kiev să se întrerupă iar un meci de campionat nu?", răspunzând şi la întrebarea: "De ce nu aţi comentat faptul că Adalbert Kassai făcea delegările cu Copos în trecut?": "Nu ştiu de Kassai, să răspundă Kassai".

Sandu a precizat că a fost un moment nefast la Rapid - Steaua. "A fost o greşeală necugetată a unui spectator, încă nu avem date cărei galerii aparţine, pe parcursul întregului meci s-a aruncat cu obiecte din tribuna a doua, brichete, pâine, un telefon, îndepărtate din teren fie de rapidşti, fie de stelişti, din acest punct de vedere jucătorii au încercat să protejeze desfăşurarea meciului. Deaconu a fost lovit în cap cu o brichetă metalică. Deşi nu a fost spartă pielea şi n-a curs sânge, s-a pricopsit cu un cucui. A vrut să continue meciul, dar apoi cel puţin un obiect a zburat în direcţia sa, iar arbitrul a oprit meciul, conform regulamentului. Ce se va întâmpla, nu ştim, miercuri va judeca Comisia de Disciplină, există articole care prevăd sancţiunile, articolele 82, 83", a spus el.

Mircea Sandu a precizat că la meciul Roma - Kiev din Liga Campionilor, la care a fost observator, a alcătuit "o celulă de criză" la zece minute după meci, cu prefectul, şeful Poliţiei, reprezentanţii cluburilor, pregătind un comunicat pentru suporteri, care au plecat în linişte. "Cred că celula de criză trebuia convocată şi acum de observator. Ce diferenţe sunt între acel incident şi cel de acum? Atunci arbitrul a fost lovit şi a sângerat, acum a făcut un cucui. A fost grav ieri. Nu mă de tem de alte evenimente. Aţi pus atâta sare, acum ce vreţi, scandal, scandal? La Galaţi sancţiunile trebuiau să fie mai drastice, clubul trebuia să primească sancţiuni, la Craiova la fel, s-a aruncat cu pietre. Bun, a provocat Pancu, cum ziceţi voi, dar nu înseamnă că ai voie să dai cu piatra. Mergem înainte, sunt şapte echipe pe şase locuri. Nu ştiu dacă deciziile care se vor lua vor influenţa ierarhia. Nu recomand nimic, recomand regulamentul. Integritatea e mai importantă decât un meci. Nu uitaţi că în zona respectivă se aruncase înainte cu o petardă", a adăugat el.

Sandu a menţionat că şi în legile jocului există legea numărul 5, cu privire la competenţa şi obligaţiile arbitrului: dacă un obiect aruncat de suporteri loveşte arbitri, jucători, oficiali, arbitrul poate lăsa jocul să continue, să-l întrerupă sau să-l oprească, în funcţie de gravitatea incidentului. "Când am fost observator la Roma - Kiev, Frisk a fost lovit, s-a oprit jocul, 3-0 meci pierdut, trei etape suspendare".

Mircea Sandu a declarat că Dan Petrescu şi Florin Halagian vor fi mult mai atenţi la ce se întâmplă "în spatele arbitrului", urmând să se dea sancţiuni arbitrilor, jucătorilor pentru gesturi necugetate, chiar şi fără să fie eliminaţi. Sandu speră că arbitrul Deaconu a scris în raport despre comportamentul nesportiv al unora dintre jucătorii celor două echipe la adresa galeriilor adverse. "Sper să nu-i mai lase cu brichete pe spectatori. Controlul nu-l mai face jandarmeria, ci oamenii de ordine, oamenii consideră controlul corporal ca percheziţie şi fug, îşi iau diverse obiecte cu ei, şi-au pus praf de puşcă în zona unde împuşcă...Domnul Becali am înţeles că s-a liniştit, să vedem, să dea Dumnezeu. Trebuie să facem însă un apel şi către spectatori, îşi nenorocesc singuri echipele. Rapid să-i ceară daune zece milioane celui care a aruncat dacă îl găseşte. Ce să facem acum, să nu mai ieşim pe stradă? Şi la meciul Steaua - Charleroi cel care a intrat în teren trebuia interzis", a spus Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici