Spania este noua campioană europeană (galerie foto)

Reprezentativa Spaniei a câştigat, pentru a doua oară în istorie, Campionatul European de fotbal, după ce a învins Germania, scor 1-0 (1-0), în finala ediţiei 2008 a competiţiei, disputată, duminică, pe stadionul Ernst Happel din Viena, transmite trimisul MEDIAFAX.

499 afișări
Imaginea articolului Spania este noua campioană europeană (galerie foto)

Spania este noua campioană europeană (galerie foto)

Unicul gol al meciului a fost marcat de Fernando Torres.

În minutul 3, Sergio Ramos a greşit o pasă către Puyol, mingea ajunge la Klose, care scăpat singur cu portarul iberic Casillas, nu şi-a potrivit paşii şi a scăpat mingea în afara terenului. Primul şut pe spaţiul porţii lui Casillas a fost consemnat în minutul 9, când Hitzlsperger a trimis de la 16 metri prea slab pentru a-l învinge pe portarul spaniol.

Prima ocazie a spaniolilor a venit în minutul 14, când Iniesta a centrat în careu, Metzelder a deviat mingea spre propria poartă, dar Lehmann a respins in extremis.

În minutul 23, Fernando Torres a lovit bara porţii lui Lehmann cu o lovitură de cap din opt metri, după o centrare a lui Sergio Ramos venită de pe partea dreaptă.

Spania a deschis scorul prin Fernando Torres în minutul 33. Atacantul spaniol a primit o pasă pe culoar de la Xavi Fernandes, Torres a trecut în viteză de Lahm şi, de la 15 metri lateral stânga, l-a lobat pe Lehmann, ieşit să închidă unghiul. Regele Carlos al Spaniei şi soţia sa, regina Sofia, s-au ridicat de pe scaun de bucurie şi au aplaudat reuşita atacantului formaţiei Liverpool.

După două minute Iniesta a centrat din interiorul careului, însă Silva a irosit ocazia, preferând să şuteze din voleu de la 14 metri, deşi era singur cu Lehmann.

După un duel între Marcos Senna şi Michael Ballack, la care cei doi s-au lovit cap în cap, mijlocaşul german, care era incert înaintea partidei, a avut nevoie mai multe minute de îngrijiri medicale. El a revenit după aproximativ cinci minute pe teren, însă l-a părăsit din nou, deoarece arcada dreaptă încă îi sângera. Mijlocaşul german a evoluat în continuare cu mai multe copci aplicate pe arcada dreaptă.

În minutul 49, încercând să degajeze o minge, fundaşul spaniol Marchena l-a lovit în testicule pe atacantul Miroslav Klose.

Prima ocazie a reprizei a doua a aparţinut Spaniei, în minutul 54. Silva a şutat de la 14 metri lateral dreapta, iar Sergio Ramos, aflat pe traiectorie, nu a putut devia cu călcâiul destul de mult balonul pentru ca acesta să intre în poartă.

În minutul 60, Michael Ballack a şutat de la 17 metri poziţie centrală, dar mingea a trecut foarte aproape de poarta lui Casillas.

Spania a trecut pe lângă majorarea scorului în minutul 67, când Sergio Ramos a dejucat pasul la ofsaid al germanilor, dar lovitura sa de cap a fost respinsă în corner de Lehmann. În faza imediat următoare, un şut al lui Iniesta a fost respins de pe linia porţii de Torsten Frings.

După 70 de minute de joc, raportul şuturilor pe poartă era 7 la 1 în favoarea spaniolilor, iar al celor spre poartă de 11 la 4, jucătorii iberici fiind mult mai periculoşi decât adversarii lor.

Văzând jocul slab practicat de favoriţi, suporterii germani au început să cânte imnul naţional, aceştia fiind imediat acoperiţi de fluierături de către susţinătorii iberici.

Tot spaniolii au fost mai aproape de gol în minutul 82. La o centrare de pe dreapta a lui Cazorla, Guiza a recentrat cu capul, însă Senna, venit lansat, nu a mai ajuns la minge pentru a o introduce în poarta goală. Aceasta a fost ultima ocazie notabilă a partidei, iar meciul s-a încheiat cu victoria Spaniei, care devine pentru a doua oară campioană a Europei, după titlul obţinut în urmă cu 44 de ani, în 1964.

Germania: 1. Lehmann - 3. Friedrich, 17. Mertesacker, 21. Metzelder, 16. Lahm (2. Jansen '46) - 8. Frings, 15. Hitzlsperger (22. Kuranyi '58) - 7. Schweinsteiger, 13. Ballack, 20.Podolski - 11. Klose (9. Gomez '78). Selecţioner: Joachim Low

Spania: 1.Casillas - 15. Sergio Ramos, 4. Marchena, 5.Puyol, 11.Capdevila - 19. Marcos Senna - 6. Iniesta, 8. Xavi, 10. Fabregas (14. Xabi Alonso '63), 21. Silva (12. Cazorla '66) - 9.Torres (17. Guiza '78). Selecţioner: Luis Aragones.

Cartonaşe galbene: Ballack '43, Kuranyi '88 / Casillas '43, Torres '74

Meciul a fost arbitrat de italianul Roberto Rosetti, ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Alessandro Griseli şi Paolo Calcagno. Arbitru de rezervă a fost suedezul Peter Frojdfeldt.

Finala Euro-2008 a fost precedată de o ceremonia de închidere a competiţiei, ce s-a dorit a fi un tribut adus celor două finaliste. Pe teren au intrat 16 stative metalice pe care erau formate, din baloane colorate, drapelele tarilor participante. Deasupra acestora tronau perechi de dansatori realizati din carton. Stativele au "redisputat" meciurile din faza grupelor, a sferturilor de finală şi ale semifinalelor sub forma unor dueluri de dans. Baloanele erau eliberate spre cer pe măsură ce se avansa către fazele superioare ale competiţiei, în final rămânând doar cele două finaliste, Germania şi Spania.

Înainte de intrarea echipelor pe gazon, Enrique Iglesias a cântat imnul oficial al Campionatului European de fotbal din Austria şi Elveţia, "Can you hear me?".

La finală au asistat 51.428 de spectatori, dintre care peste 25.000 de suporteri germani, în timp ce numărul celor spanioli a fost de aproximativ 6.000.

Înaintea partidei, suporterii germani, dispuşi la peluza I, au format din cartoane negre, roşii şi galbene steagul ţării lor, iar pe un fond alb au creat, din cartoane de culoare gri, Cupa Henri Delaunay destinată învingătorilor.

La meci au asistat şi regele Spaniei, Juan Carlos, însoţit de regina Sofia şi de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, dar şi preşedintele Germaniei Horst Kohler şi cancelarul Angela Merkel, toţi aceştia urmărind meciul împreună cu preşedintele UEFA, Michel Platini.

Pe lista invitaţilor s-au mai numărat preşedintele FIFA, Joseph Blatter, tenorul Placido Domingo, preşedintele Austriei, Heinz Fischer, actorul Harrison Ford, prinţul Albert de Monaco, preşedintele CIO Jacques Rogge, multiplii campioni mondiali de Formula 1 Michael Schumacher (Germania) şi Fernando Alonso (Spania)

La meci a asistat şi antrenorul Cosmin Olăroiu şi preşedintele Şcolii Federale de Antrenori, Mircea Rădulescu.

GALERIE FOTO

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici