Ţiriac: E foarte uşor ca România să co-organizeze un Campionat European la fotbal. Jocurile Olimpice sunt însă ceva complex

Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, joi, că ar fi foarte uşor pentru România să organizeze alături de o altă ţară un Campionat European la fotbal, dar nu şi o ediţie a Jocurilor Olimpice, pe care o consideră un eveniment "complex".

417 afișări
Imaginea articolului Ţiriac: E foarte uşor ca România să co-organizeze un Campionat European la fotbal. Jocurile Olimpice sunt însă ceva complex

Ion Ţiriac (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

"Cu organizarea unor Jocuri Olimpice trebuie să mai aşteptăm puţin. Din punctul meu de vedere cred că este foarte uşor să co-organizezi un Campionat European la fotbal decât să organizezi o Olimpiadă. La fotbal cinci stadioane le faci în doi ani şi chior. Dar Olimpiada nu e acelaşi lucru. E foarte complex. Ce faci cu infrastructura după Olimpiadă? Păi Soci, după părerea mea, o să devină după Olimpiadă o staţiune ca Albertville cu zece Cupe Mondiale organizate anual", a spus Ţiriac în cadrul dezbaterii "Sporturile Olimpice şi Geopolitica Succesului" organizată de Institutul Aspen România.

Fostul tenisman este de părere că în momentul în care se doreşte organizarea unui eveniment major în sport trebuie discutat atât cu partidele aflate la putere, cât şi cu cele din opoziţie. De asemenea, Ţiriac consideră că România ar trebui să investească 3-4 miliarde de euro în infrastructura pentru turismul de iarnă din Munţii Carpaţi. "Este inadmisibil să gândeşti ceva, un proiect de organizare a unui eveniment major, pentru mai mult de patru ani fără să chemi la aceeaşi masă şi opoziţia. Trebuie să lămurim Guvernul că trebuie nişte bani investiţi în turismul de iarnă. Aici, pe o rază de o mie de kilometri, suntem cam singuri şi să adunăm tot aici. Ce înseamnă pentru o ţară ca a noastră 3-4 miliarde de euro ca să faci infrastructura de turism în Carpaţi? Absolut nimic. Trebuie însă să avem însă puţină cultură politică, să ne dăm seama că nu suntem veşnici şi nu costă nimic să aduci la masă opoziţia", a precizat omul de afaceri.

Prezent în 1964 la Jocurile Olimpice de iarnă cu echipa naţională de hochei pe gheaţă a României, Ion Ţiriac a explicat că astăzi sportul a devenit o industrie în care fără investiţii nu poţi obţine performanţe. "Am participat la Jocurile Olimpice de iarnă pe vreme mea, adică în complet alt secol, era cu totul altceva. Poate atunci jocurile erau mai umane decât azi. Pe vremea mea erau 800 de sportivi şi câţiva ziarişti. Atunci se găseau 20 de camioane să aducă zăpadă din Germania în Austria, la Innsbruck, pentru că nu prea era zăpadă. Atunci nu existau tunuri de zăpadă ca acum, când sportul a devenit o adevărată industrie. Olimpiada de la Beijing se poate să fi costat 100 de miliarde de dolari, dar e greu de spus exact. Nu se ştie cât a costat armata care a asigurat paza, cum nu se ştie cât va costa armata care va asigura securitatea la Soci. Oricum, multe miliarde. Însă ruşii vor face totul foarte bine şi foarte spectaculos", a afirmat fostul tenisman.

Ion Ţiriac nu are speranţe mari în ceea ce priveşte rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Soci. "Delegaţia României la Soci este mică, dar sper să facem o figură onorabilă şi dacă nu, măcar să se calificăm undeva decent. Unde nu dă Dumnezeu să ne întoarcem şi noi acasă cu o medăliuţă cu puţin noroc. Însă pentru noi niciodată jocurile de iarnă nu au reprezentat ce au reprezentat cele de vară. Trăim cu speranţa că în viitor vom avea mai multe FOTE, adică mai multe pârtii, mai multe patinoare, mai multe trambuline. Dar aici e vorba şi de buget, iar ministrul aici de faţă nu cred că poate face ceva pentru că are acum un buget cât pentru două săniuţe", a menţionat Ţiriac.

Prezent la dezbatere, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat că totuşi sunt ţări cu bugete alocate sportului mai mici decât al României şi cu toate acestea obţin medalii la Jocurile Olimpice. "Problemele din sportul românesc sunt, să nu spunem de cod roşu, dar cred că de cod portocaliu. Într-adevăr, bugetul este cea mai mare problemă a sportului, însă se pot găsi soluţii şi fără buget. Sunt ţări care reuşesc să ia medalii şi cu bugete mai mici decât ale României şi care fac performanţe fără a avea condiţiile minime. Dar în sporturile olimpice România niciodată infrastructură, până la FOTE România nu a avut un traseu de biatlon. Sunt paşi timizi, dar sunt paşi pe care i-am făcut", a adăugat Bănicioiu.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a declarat că este optimist în ceea ce priveşte şansele României de a câştiga organizarea Jocurile Olimpice de iarnă ale Tineretului din 2020. "În 2020 România candidează pentru organizarea Festivalului Olimpic pentru Tineret pentru toată lumea, nu doar pentru Europa iar eu sunt optimist pentru că după FOTE avem deja ceva construit la Braşov, nu mai suntem o destinaţie exotică. Sper ca de acum înaite, politic vorbind, să meargă în aceeaşi direcţie", a menţionat Morariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici