A fost inaugurat cel mai mare telescop virtual din lume

Oamenii de ştiinţă de la Observatorul de pe muntele Paranal din Chile au anunţat, joi, că au reunit semnalele de la patru dintre cele mai puternice telescoape ale acestui observator pentru a crea cel mai mare telescop virtual din lume.

868 afișări
Imaginea articolului A fost inaugurat cel mai mare telescop virtual din lume

A fost inaugurat cel mai mare telescop virtual din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am reuşit să finalizăm procesul (de reunire), după aproape un an de teste. Pentru prima dată, am putut să folosim ştiinţific acest nou instrument şi putem să spunem că funcţionează", a declarat Jean-Philippe Berger, astronomul aflat la conducerea acestui proiect.

Pe muntele Paranal, la o altitudine de 2.635 de metri în deşertul Atacama, se găsesc patru mari telescoape optice înalte de 30 de metri, echipate cu oglinzi cu diametre de 8 metri, alcătuind un VLT (Very Large Telescope).

Astronomii au reuşit să reunească semnalele cu ajutorul unei metode care se numeşte interferometrie, care combină lumina celor patru telescoape într-una singură, cu o rezoluţie mai mare.

Oamenii de ştiinţă dispun de acum înainte de un instrument care le permite să conteze pe echivalentul unei oglinzi cu un diametru de 130 de metri.

"Vom putea să vedem suprafeţele stelelor, inclusiv obiecte şi corpuri pe care nu le-am văzut niciodată în trecut, precum stele mai tinere sau galaxii", a explicat Jean-Philippe Berger.

Observatorul Paranal dispune de două reţele de telescoape optice: primul cu oglinzi de 8 metri, iar al doilea, mai mic, cu oglinzi de 1,8 metri, deja unificate prin aceeaşi metodă în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici