Ai probleme cu sforăitul? Acum le poţi rezolva

Sforăitul este o problemă serioasă, dar mai puţin luată în seamă de oameni, aproape 80% dintre cuplurile care se confruntă cu o astfel de problemă dorm, periodic, în camere separate, în timp ce nouă din zece caută o soluţie împotriva acestuia.

4227 afișări
Imaginea articolului Ai probleme cu sforăitul? Acum le poţi rezolva

Ai probleme cu sforăitul? Acum le poţi rezolva (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Sforăitul afectează peste 40% dintre adulţi, potrivit statisticilor mondiale. La aproape un sfert dintre aceştia, sforăitul a devenit cronic, a declarat, marţi, cu prilejul lansării, în România, a unui produs contra sforăitului, profesor Ioan Paul Stoicescu, de la Instititul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală.

Stoicescu a explicat că sforăitul este provocat de o îngustare sau de o blocare a căilor respiratorii nazale. Această îngustare restricţionează fluxul de aer intranazal, forţându-ne să respirăm pe gură şi nu pe nas, a arătat medicul. Potrivit acestuia, în timpul somnului în special în poziţia culcat pe spate, muşchii limbii, ai gâtului şi ai planşeului bucal se relaxează, fapt care duce la opturarea căilor aeriene superioare.

Din acest motiv apar vibraţii ale ţesuturilor moi, provocând sforăitul. Una dintre cel mai des întâlnite cauze ale sforăitului este congestia nazală care apare în cazul răcelii, alergiei sau a unei alte afecţiuni respiratorii. Vasele sanguine de la nivelul nasului se inflamează, iar respiraţia pe nas devine dificilă. Sforăitul cronic însă are şi alte cauze cum ar fi deviaţia de sept, scăderea tonusului muscular odată cu avansarea în vârstă, creşterea greutăţii corporale, congestia nazală din perioada de sarcină, consumul de alcool şi fumatul, a mai spus profesorul Ioan Paul Stoicescu.

Sforăitul duce la un somn agitat şi la incapacitatea organismului de a se odihni suficient în timpul somnului. Oboseala acumulată poate genera în timp mai multe afecţiuni.

O altă complicaţie gravă a sforăitului este sindromul de apnee în somn (oprirea respiraţiei pentru câteva secunde la intervale mai mici sau mai mari de timp). Apneea determină scăderea concentraţiei de oxigen în sânge, provocând boli cerebrale şi cardiace.

Compania GlaxoSmith Kline a lansat marţi, în România un produs împotriva sforăitului.

"Este vorba de nişte benzi nazale care conţin substanţe nemedicamentoase, ceea ce face să nu existe efecte secundare sistemice, nu este nevoie de reţetă medicală şi sunt uşor de folosit", a declarat un reprezentant al companiei.

Banda nazală "Respir uşor" îi poate ajuta pe mulţi oameni care suferă de sforăit, din diverse cauze, să obţină o ameliorare a afecţiunii sau chiar să scape de această problemă, a mai spus medicul.

Banda nazală adezivă cu lamele flexibile şi-a dovedit capacitatea de a ameliora, instantaneu, congestia nazală şi de a reduce şi a elimina sforăitul în cazul a 75% dintre persoanele care au această problemă.

Banda se aplică, simplu, pe nas, şi acţionează la fel de simplu, adică ridică uşor nările, mărind dechiderea căilor nazale ceea ce permite respiraţia pe nas, nu pe gură. În acest fel, produsul ameliorează imediat, reducând congestia nazală şi, implicit, sforăitul, a explicat medicul Paul Stoicescu.

Potrivit specialiştilor, acest produs nu conţine substanţe medicamentoase, deci nu creează dependenţă şi poate fi folosit de orice persoană cu vârsta de peste cinci ani. Potrivit reprezentanţilor companiei GlaxoSmith Kline, pentru reducerea eficientă a sforăitului este important să se folosească produsul şase nopţi consecutiv, cel mult 12 ore, timp în care organismul reînvaţă să respire pe nas, şi nu pe gură, sforăitul fiind sau chiar eliminat.

Produsul "Respir uşor" a fost lansat în mai multe ţări europene printre care Italia, Spania, Portugalia, Germania, Colegiul Medicilor din Spania declararându-l cel mai bun produs al anului 2008.

Produsul a fost inventat de un american, iar în România se găseşte deja în farmacii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici