Analiza ADN poate servi la determinarea culorii părului

Probele de ADN pot permite determinarea cu mare acurateţe a culorii părului unei persoane, o nouă tehnică în acest sens fiind pusă la punct de cercetătorii olandezi.

152 afișări
Imaginea articolului Analiza ADN poate servi la determinarea culorii părului

Analiza ADN-ul poate servi la determinarea culorii părului (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

Până în prezent, doar culoarea ochilor unei persoane putea fi determinată cu ajutorul unor probe de sânge, spermă, salivă sau celule tegumentare.

Cu ajutorul tehnicii descrise, marţi, în revista Human Genetics de acum înainte va fi posibil să se determine cu o precizie de peste 90% dacă o persoană avea părul roşcat sau negru şi cu o precizie de circa 80% dacă părul său este şaten sau blond.

Noul procedeu este capabil chiar să diferenţieze diversele nuanţe prezente în cadrul unor culori apropiate (roşcat sau blond veneţian, blond sau şaten deschis).

Studiul a fost coordonat de Manfred Kayer, profesor de medicină legală şi specialist în biologia moleculară la Centrul medical Erasmus din Rotterdam.

Pentru acest studiu, medicii olandezi au utilizat ADN-ul a câtorva sute de europeni - culoarea părului acestora fiind deja cunoscută - şi au încercat să evidenţieze influenţa anumitor gene. În urma analizelor lor, savanţii au identificat 13 markeri ADN, pe 11 gene, care sunt asociaţi cu culoarea părului unei persoane.

Oamenii de ştiinţă consideră că un test ADN va putea fi pus la punct în curând, acesta fiind util pentru poliţişti în diverse anchete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici