Arctica va rămâne fără gheaţă peste 30 de ani

Aproape 80% din banchiza arctică va dispărea, cel puţin pe timpul verii, până în anul 2040, în loc de anul 2100, cum estimaseră oamenii de ştiinţă într-o primă fază, potrivit unui nou studiu ştiinţific referitor la efectele încălzirii climei, publicat joi în Statele Unite.

21 afișări
Imaginea articolului Arctica va rămâne fără gheaţă peste 30 de ani

Calota arctică va dispărea în proporţie de 80% în următorii 30 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suprafaţa Oceanului Arctic acoperită de gheaţă, la sfârşitul verii, în acel an, va fi doar de un milion de kilometri pătraţi, în loc de 4,6 milioane de kilometri pătraţi cât măsoară în prezent", potrivit autorilor acestui studiu, efectuat în comun de University of Washington şi National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Cercetătorii au folosit de această dată modele de previziune care ţin cont de cele mai recente date evolutive referitoare la calota glaciară arctică, care a suferit "o reducere spectaculoasă" la sfârşitul verilor 2007 şi 2008, când suprafaţa de gheaţă a atins 4,3 milioane de kilometri pătraţi, respectiv 4,7 milioane de kilometri pătraţi.

Rezultatele medii obţinute de cele şase modele previzionare folosite de specialişti "ne face să credem că Arctica va rămâne fără gheaţă peste 32 de ani", au declarat Myin Wang, climatolog la University of Washington şi oceanograful James Overland de la NOAA. În opinia lor, precedentele modele previzionare, elaborate în 2007, plasau această dispariţie a gheţii arctice spre sfârşitul secolului XXI.

Pe harta folosită în cursul demonstraţiei lor, cei doi oameni de ştiinţă au prezentat Polul Nord complet lipsit de gheaţă în timpul verii. Banchiza va rezista, în schimb, în nordul Canadei şi Groenlandei, unde stratul de gheaţă este foarte gros.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici