Arterele coronare vor putea fi analizate în curând în imagini 3D

Cardiologii vor putea dispune în curând de imagini 3D ale arterelor coronare, graţie unui nou soft, care va permite îmbunătăţirea semnificativă a detectării şi tratamentului aterosclerozei, potrivit unui studiu publicat în SUA.

118 afișări
Imaginea articolului Arterele coronare vor putea fi analizate în curând în imagini 3D

Arterele coronare vor putea fi analizate în curând în imagini 3D (Imagine: Mediafax Foto)

Această nouă tehnologie a trecut cu succes de prima testare crucială asupra pacienţilor, afirmă cercetătorii în revista Circulation, principala publicaţie a Asociaţiei de cardiologie americane.

Aflată încă în faza de testare, această tehnică ar urma să permită medicilor să evalueze mai precis şi mai rapid starea arterelor coronare şi să detecteze eventualele ateroame, apărute în urma depunerilor de grăsime pe pereţii vaselor şi reprezentând sursa infarctelor.

"Această tehnologie este foarte promiţătoare", a apreciat unul dintre autorii studiului, doctorul John Carroll, cardiolog şi profesor de medicină la Univesitatea Colorado.

În prezent, medicii se folosesc de imagini bidimensionale, captate cu ajutorul razelor X. Totodată, ei injectează în artere o soluţie opacă ce permite vizualizarea interiorului acestora. Această tehnică este folosită de peste 50 de ani.

Noul soft, care foloseşte sistemele radiologice existente, permite o reducere semnificativă a timpului de expunere a pacienţilor la radiaţii şi la substanţa opacă injectată.

De asemenea, cardiologii vor avea nevoie de mai puţin timp pentru a analiza imaginile tridimensionale, reconstituite cu ajutorul computerului.

După această primă testare a tehnicii, care i-a dovedit fezabilitatea, pe 23 de pacienţi, următoarea etapă va consta în teste în mai multe spitale din lume, a precizat Carroll.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a deceselor în SUA şi provoacă circa 17 milioane de decese, anual, în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici