Astronauţii de pe Endeavour vor răspunde pe YouTube la întrebările transmise de fani

YouTube şi-a invitat utilizatorii să transmită întrebările pe care doresc să le pună astronauţilor de pe naveta spaţială americană Endeavour, care va decola vineri din Florida, pentru ultima ei misiune în spaţiu.

60 afișări
Imaginea articolului Astronauţii de pe Endeavour vor răspunde pe YouTube la întrebările transmise de fani

Astronauţii de pe Endeavour vor răspunde pe YouTube la întrebările transmise de fani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii acestui site de partajare de fişiere, proprietate a grupului Google, au precizat că Mark Kelly, comandantul acestei misiuni spaţiale, dar şi ceilalţi membri ai echipajului, vor răspunde utilizatorilor YouTube luni, 2 mai.

Intervenţia astronauţilor de pe Endeavour va fi difuzată în direct pe site-ul YouTube, care va prelua emisiunea zilnică de ştiri PBS NewsHour, de la ora 18.15 GMT.

Întrebările pot fi adresate în scris sau în cadrul unor fişiere video la adresa youtube.com/pbsnewshour sau pe Twitter, utilizând comanda #ytalk2nasa.

Astronauţii vor răspunde acelor întrebări care se vor dovedi a fi cele mai populare în rândul internauţilor.

Site-ul YouTube va transmite în direct şi lansarea navetei Endeavour, care va decola către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) vineri, la ora 19.47 GMT, de la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din statul Florida.

Principalul obiectiv al acestui zbor este transportarea pe ISS a spectrometrului magnetic Alpha 2 (AMS), un modul experimental de fizică fundamentală, construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenţa antimateriei sau natura materiei negre, invizibile. Această materie formează circa 25% din masa universului.

Este pentru prima oară când un spectrometru magnetic va fi trimis în spaţiu. Pe lângă AMS, naveta Endeavour va transporta modulul Express Logistic Carrier (ELC), care va fi ataşat permanent la ISS.

Echipajul de pe Endeavour include şase membri: comandantul Mark Kelly, copilotul Greg Johnson şi patru specialişti - Mike Finckle, Drew Feustel, Greg Chamitoff şi italianul Roberto Vittori de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

După lansarea navetei Endeavour, ultimul zbor al unei navete spaţiale americane va fi efectuat de Atlantis, a cărei lansare este prevăzută pentru data de 28 iunie. După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule spaţiale, capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici